Sosyal Medya

Döviz

Ueda, BOJ fiyat hedefine ulaşma şansının yaz aylarından itibaren yükseleceğini söyledi

Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda, yerel medyaya verdiği bir mülakatta enflasyon ivmesinin güçlenme olasılığını vurgulayarak 2024 yılının ikinci yarısında…

Ueda, BOJ fiyat hedefine ulaşma şansının yaz aylarından itibaren yükseleceğini söyledi

Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda, yerel medyaya verdiği bir mülakatta enflasyon ivmesinin güçlenme olasılığını vurgulayarak 2024 yılının ikinci yarısında faiz artırımına gidilebileceğinin sinyalini verdi.

Asahi’nin Cuma günkü haberine göre, merkez bankasının geçen ay 2007’den bu yana ilk kez faiz oranlarını artırmasının ardından medyaya verdiği ilk röportajda Ueda, bankanın enflasyon hedefine ulaşma olasılığının yazdan sonbahara kadar istikrarlı bir şekilde artacağını söyledi. Görüşmenin Çarşamba günü gerçekleştirildiği belirtildi.

Röportajın yayınlanmasının ardından yen, Tokyo’da dolar başına 150,81 ile iki haftanın en yüksek seviyesine ulaşırken, günün ilerleyen saatlerinde kazançlarının çoğunu geri verdi. Japonya’nın politikaya duyarlı iki yıllık devlet tahvili getirisi %0,21’e yükselerek Nisan 2011’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Bu hareketler, ABD-Japonya faiz oranı farklarının daralacağı yönündeki spekülasyonları yansıttı.

Açıklamalar, BOJ’un faizleri tekrar artırmadan önce ücret artışlarının yayılmasını ve hizmet fiyatları üzerindeki etkisini teyit etmek istediğini gösteriyor. Japonya’nın en büyük işçi sendikası federasyonu Perşembe günü bu yılki ücret görüşmelerinin sonuçlarına ilişkin çetelesini değiştirerek işçilerin 2 Nisan itibariyle %5,24 oranında ücret artışı sağladığını açıkladı. Bu hızla giderse 30 yılı aşkın bir süredir elde edilen en büyük artış olacak.

Ueda’nın röportajdaki yorumları, valinin 19 Mart zammından sonra olası bir takip hamlesi için belirli bir zamanlama konusunda net bir ipucu vermekten defalarca kaçınmasının ardından ince bir değişime de işaret ediyor. Şimdiye kadar, herhangi bir hamlenin ekonomi ve enflasyonun yanı sıra finansal koşullara bağlı olacağını söyledi.

Ueda, bankanın hedeflediği erdemli ücret ve fiyat artışı döngüsünü göz ardı edilemeyecek şekilde etkilemesi halinde bankanın döviz kuru hareketlerine tepki vereceği görüşünü yineledi.

Daha fazlasını okuyun: Japonya’nın Yen Müdahale Stratejisi ABD Verileriyle Büyük Bir Sınavdan Geçiyor

BOJ’un dünyanın son negatif faiz oranı politikasını sona erdirmesinin ardından yen zayıflamaya devam ederek hükümet döviz yetkililerini şaşırttı. O zamandan bu yana yetkililer olası kur müdahalesi konusunda uyarılarını artırdı. Yen geçtiğimiz hafta 1990’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Cuma günü parlamentoda konuşan Ueda, döviz kurlarının enflasyonu ve ekonomiyi etkileyen önemli bir faktör olduğu ve bu nedenle yakından takip edeceği yönündeki sözlerine bağlı kaldı. Yine de, bankanın belirli oranları hedeflemek için politika yapmadığını söyledi.

Ueda röportajda BOJ’un geniş ölçekli parasal genişleme programını sona erdirdiğini çünkü erdemli bir döngüye ulaşma kesinliğinin %75’e yükseldiğini ve %80 veya %85’e çıkması halinde bunun başka bir hamleye izin verebilecek bir faktör olacağını söyledi. BOJ geçen ay gösterge faiz oranını %0 ile %0,1 arasında bir aralıkta belirledi.

Sendikalar ve şirketler arasındaki yıllık müzakerelerden kaynaklanan ücret artışlarının, yeni mali yılın başlangıcı olan bu aydan yaza kadar kademeli olarak verilere yansıması bekleniyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler