Sosyal Medya

Borsa

Info Yatırım Astor’a AL önerisi verdi

Şirket, 2019 ile 2023 arasında dolar cinsinden %31 gelir artışı (Yıllık Bileşik Büyüme Oranı (YBBO)) ve %35 FAVÖK marjı ile sektör içinde   önemli büyüme rakamlarına ulaştı. İleriye dönük projeksiyonlarda, şirketin 2030 yılına kadar sabit marjlarla %20 dolar cinsinden YBBO sağlamasını bekliyoruz.

Info Yatırım Astor’a AL önerisi verdi

Astor Enerji’yi %93 Potansiyel Getiri 181,00 TL Hedef Fiyat ile Hisse Önerileri Listemize Ekliyoruz.

Astor, En Büyük, En Karlı ve En Hızlı Büyüyen Transformatör Üreticilerinden Birisi

1983 yılında kurulan Astor, %14 yurt içi ve %9 ihracat pazar payıyla Türkiye’nin en büyük ve en hızlı büyüyen transformatör/şalt malzeme (elektrik devrelerinin kontrolünü yapan, devrelerin korunmasını sağlayan ve bu devrelerin anahtarlanması için kullanılan malzeme) üreticilerinden biridir. Şirket, kendisini enerji altyapı pazarında büyük bir oyuncuya dönüştürüyor. Astor’un evrimi, 2013 yılına kadar dağıtım transformatörleri üretmekten, çeşitli segmentlere kapsamlı bir genişlemeye ve ürün portföyünün çeşitlendirilmesine doğru bir dönüşümle belirlendi. Şu anda şirket, tüm enerji altyapı pazarına ekipman ve hizmet vermektedir.

Şirket, 2019 ile 2023 arasında dolar cinsinden %31 gelir artışı (Yıllık Bileşik Büyüme Oranı (YBBO)) ve %35 FAVÖK marjı ile sektör içinde   önemli büyüme rakamlarına ulaştı. İleriye dönük projeksiyonlarda, şirketin 2030 yılına kadar sabit marjlarla %20 dolar cinsinden YBBO sağlamasını bekliyoruz. Beklediğimiz çift haneli YBBO Avrupalı üreticilerle karşılaştırdığımızda (Siemens, ABB ve Schneider) makul seviyelere işaret etmektedir.

Arz Sıkıntısı Fiyatların Artmasına Ve Teslim Sürelerinin Uzamasına Neden Oluyor

Transformatör altyapısı ABD ve Avrupa’da genel olarak 1950—1970 yılları arasında kurulmuştur. Transformatörler enerji şebekelerinin vazgeçilmez ekipmanları arasında yer almaktadır. Yeni elektrik üretim tesislerinin kurulumu, transformatörlere olan talebi arttırmıştır.

Mevcut kurulu transformatörler 60 yıllık tasarım ömrüne ulaşmıştır. Önümüzdeki dönemde onlarca yıl sürebilecek bir değiştirme programı beklentisi oluşmaktadır.

 

Günümüzde transformatör pazarında ciddi bir arz sıkıntısı yaşanıyor. Pandemi öncesindeki teslimat süreleriyle kıyaslandığından süre 9 aydan 40 aya kadar uzamıştır. Arz/talep dengesizliğine bağlı oluşan bu durum da transformatör fiyatlarının 2020’den bu yana ~%60 dolar  cinsinden artmasına neden olmuştur. Transformatörlere artan talebin ve oluşan arz sıkıntısının sebepleri olarak; Ülkelerin temiz enerjiyi elektrik şebekelerine entegre etmeye başlamalarıyla, yenilenebilir enerjiye olan talebin artması,

Ulaştırma sektörünün elektrifikasyonu, elektrikli araç şarj altyapısının kurulması ve dağıtım ağında iyileştirmeler yapılması gereksinimleri,

Tedarikçilerin kapasite arttırım yatırımları için talebin devamlılığından emin olmak istemeleri sayılabilir.

1980’lerden 2000’lerin sonlarına kadar konsolidasyona uğrayan transformatör pazarı, gelişmiş finansal ve teknolojik yeteneklere sahip sınırlı sayıda bir üretici grubunun ortaya çıkmasına neden oldu. Artık kamu hizmet şirketlerinin sorumluluğunda olan bu üreticiler, artan küresel talep nedeniyle tamamen dolu üretim slotları ve daha yüksek marjlar ile çalışıyor. Marjların yüksek olması ve kapasite arttırımı için talebin devamlılığından emin olmak istenmesi, yeni yatırım yapılması konusunda motivasyonları azaltıyor, üretim kalitesi ve finansal istikrarı riske atıyor.

Tedarik zinciri zorluklarının nedeni, ABD’deki yerel transformatör üretim üssü boyutlarının nispeten küçük olmasıdır. Son 50 yılda sektörden çekilme ve konsolidasyon hareketleri, ABD’de talebin yalnızca %20’sinin yurt içi arzla karşılanabildiği bir ortam yarattı. Birçok büyük yüksek gerilim transformatörünün siparişe özel yapısı, tedarik zinciri uzunluğunun etkisini daha da artırıyor. Büyük OEM’ler pandemiye ek olarak malzeme, ekipman ve vasıflı işgücü eksikliğinin de daha uzun teslim sürelerine sebebiyet verdiğini belirtmektedirler.

Türk Üreticiler, İthalatın 2018’den Bu Yana %21’lik YBBO ile Arttığı Avrupa Ülkelerinde Önemli Bir Pazar Payı Elde Ediyor

Avrupa’nın trafo ithalatı, 2018’den bu yana %21’lik kayda değer bir YBBO kaydederek pazarda ciddi bir açık oluşmasına neden oldu. Türk üreticiler bu fırsattan yararlanarak 2018’de %2 olan pazar paylarını, 2023’te %3’e çıkardı. Çin hariç (Avrupa’nın tranformatör ithalatının ~%55’i), Türk üreticiler, pazar payını aynı dönemde %4’ten %9’a çıkardı.

 

Astor, 4 yılda Türkiye ihracatındaki pazar payını %5’ten %11’e çıkararak euro bazında %54 ihracat büyümesi elde etti. Sonuç olarak, Astor’un konsolide gelirleri içinde önceki yıllarda ~%20 olan ihracat payı 2023’te %34’e yükseldi.

İndirgenmiş Nakit Akımı (İNA) Yönetmiyle Gerçekleştirdiğimiz Modelimizde Hedef Fiyatımız %93 Artış Potansiyeli Sunuyor

Astor Enerji hedef fiyatını hesaplarken dolar cinsinden İNA analizi gerçekleştirdik. İNA analizi değerleme sonucunda %93 potansiyel ile 181,00 TL hisse hedef fiyatına ulaştık.

 

Riskler:

  1. i) Son zamanlardaki olumlu eğilimlere rağmen sürdürülebilir büyümedeki belirsizlik, ii) artan rekabet ve potansiyel pazar riskleri, iii) hammadde tedariki ve para birimindeki uyumsuzluk.

Değerleme Metodu

Astor için aşağıdaki varsayımları kullanarak dolar cinsinden İNA analizine dayanarak değer tespiti gerçekleştirdik: %7,5 risksiz oran, %5,5 özsermaye risk primi, 0,9x beta, %11,2 ağırlıklı ortalama sermaye maliyetine yol açan %8,5 borç maliyeti ve %2,5 nihai büyüme oranı. %7,5 risksiz faiz oranı varsayımımız, son altı ayda ortalama %4,5 olan ABD 10 yıllık faiz oranlarına ve 300 baz puan olan bir aylık ortalama Türkiye 5 yıllık CDS’ne dayanmaktadır. Aynı zamanda bir aylık ortalama Türkiye 10 yıllık ABD Doları cinsinden Eurobond faiz oranları ile de uyumludur. Türkiye için özsermaye risk primini, risk profiline uygun olarak %5,5 olarak belirledik. Beta için halka arzdan bu yana Astor’un gerçekleşen betası olan 0,9x’i kullandık. Borç maliyetini risksiz getiri üzerine 100 baz puan olarak belirledik. Borç oranı olarak ise 2024E ile 2030E arasında ortalama %20 borç ağırlığı öngörüyoruz.

Uç değer büyüme için, sektörün hacim/fiyatlandırma performansı/görünümü göz önüne alındığında ihtiyatlı olabilecek %2,5’lik bir büyüme oranı baz aldık. Hedef değerimize araç şarj  istasyonlarının ve 200MW güneş enerjisi lisansının defter değerini de ekliyoruz. İNA analizimiz, %93 artış potansiyeli ile 181,00 TL hisse hedef fiyatına işaret ediyor. Bu nedenle Astor değerlendirmemizi AL notu ile sonuçlandırıyoruz.

 

 

 

Alıntıdır

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler