Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin konut krizine çare  ararken, emlak pazarı çöktü

Yeni ev fiyatları Nisan ayında bir önceki aya göre %0,6 oranında art arda onuncu kez düştü; bu, Mart ayındaki %0,3'lük düşüşten daha kötü ve Kasım 2014'ten bu yana en hızlı düşüş oldu. Ayrı bir veri seti, ilk dört ayda emlak yatırımının  bir önceki yıla göre %9,8 düştüğünü açığa vurdu.

Çin konut krizine çare  ararken, emlak pazarı çöktü

Cuma günü Çin, yerel yönetimlerin bir miktar boş  daire satın alma planlarını duyurdu. Bir türlü önü kesilemeyen krizin vurduğu emlak sektörünü istikrara kavuşturmak için yeni bir dizi önlemin parçası olarak; tamamlanmamış evlerin teslimi için güçlü çaba sözü verdi. Ancak, uzmanlar yeni planı çok muğlak bulurken, hafta içinde açıklanan veriler emlak pazarının tam anlamıyla göçtüğüne işaret ediyor.

Cuma sabahı yeni ev fiyatlarında dokuz yılı aşkın süredir en hızlı düşüşü gösteren yeni veriler, zirve noktasında ekonomik faaliyetin beşte birini oluşturan ve büyümenin lokomotiflerinden bir olan emlak sektörün kötüleşen durumunu vurguladı.

Son iki yıldaki destek tedbirleri  emlak sektörünü istikrara kavuşturmayı başaramayınca, Başbakan Yardımcısı He Lifeng diğer yetkililerle yaptığı çevrimiçi toplantıda yerel yönetimlerin “makul” fiyatlarla boş evleri satın alabileceğini söyledi.

Satın almalar için bir zaman çizelgesi veya hedef vermeden ve bunların nasıl finanse edileceğine dair ayrıntı vermeden, evlerin sosyal konut sağlamak için kullanılacağını söyledi.

 

Kendisi ayrıca, hâlihazırda yaklaşık 9 trilyon dolar borcu olan yerel yönetimlerin emlak  geliştiricilere satılan arazileri geri alabileceğini söyledi ve yetkililerin durdurulan projeleri tamamlamak için “sıkı mücadele edeceğine” söz verdi.

 

Ayrı bir gelişmede merkez bankası, ipotek faiz oranlarını ve peşinat gerekliliklerini daha da düşüreceğini söyledi.

Çin’in CSI 300 Emlak endeksi (.CSI000952), yeni  duyurular üzerine %4’ten fazla artış gösterdi.

Macquarie’nin Çin baş ekonomisti Larry Hu, “Hükümetlerin konut envanteri satın almak için adım atması olumlu ve cesaret verici bir gelişme” dedi.

“Ancak etkinin ne kadar güçlü olacağını değerlendirmek için temel sorular olan satın almayı kimin finanse edeceği ve sonunda ne kadar fon sağlayacağına cevap verilmesi lazım.”

 

ZAYIF VERİLER ACİL TEDBİR DİYE BAĞIRIYOR

Borsadaki iyimser ruh hali, Cuma günkü zayıf konut verileri ve zor durumdaki emlak geliştirici Country Garden’ın (2007.HK) tasfiyesini isteyen bir dilekçenin Hong Kong mahkemesindeki duruşmasıyla vurgulanan, sahadaki faciayla tezat oluşturuyor.  Country Garden duruşmsıa 11 Haziran’a ertelendi. Bir diğer büyük geliştirici olan China Evergrande Group’un Ocak ayında tasfiye edilmesi hükmü verilmişti.

Yeni ev fiyatları Nisan ayında bir önceki aya göre %0,6 oranında art arda onuncu kez düştü; bu, Mart ayındaki %0,3’lük düşüşten daha kötü ve Kasım 2014’ten bu yana en hızlı düşüş oldu. Ayrı bir veri seti, ilk dört ayda emlak yatırımının  bir önceki yıla göre %9,8 düştüğünü açığa vurdu.

 

Ocak-Nisan döneminde kat alanına göre emlak satışları yıllık bazda %20,2 oranında düşüş kaydederken, yeni inşaat başlangıçları %24,6 oranında düştü. Geliştiriciler tarafından toplanan fonlar da yıllık %24,9 oranında düşüş gösterdi. Konut verileri için izlenen 70 şehirden 64’ü geçen ay fiyatlarında düşüş bildirdi; bu, Mart ayında gerileme rapor eden 57 şehirden daha fazlaydı.

Zhuge Gayrimenkul Veri Araştırma Merkezi kıdemli analisti Guan Xuerong, “Gayrimenkul fiyatlarında devam eden düşüş, potansiyel alıcılar arasında bekle ve gör duygusunu yoğunlaştıracak” dedi. “Sektördeki çalkantı henüz sona ermedi. Piyasanın toparlanması zaman alacak.”

 

Emlak piyasasının 2021’de kötüleşmesi ve müteahhitler arasında bir dizi temerrüdü tetiklemesinden bu yana Çin, faiz oranlarını ve peşinatları düşürürken, çoğu şehirde önceki satın alma kısıtlamalarını hafifletti veya kaldırdı.

Geçtiğimiz ay yapılan önemli bir siyasi toplantıda Çinli yetkililerin insanları eski dairelerini yenileriyle değiştirmeye teşvik etmek amacıyla başlattığı kampanya kötü bir başlangıç ​​yaptı.

Goldman Sachs bu hafta, satılabilir konut envanterinin 2023 yılı sonunda 13,5 trilyon yuan (1,87 trilyon dolar) değerinde olduğunu ve inşaatların bir kısmının henüz tamamlanmaması nedeniyle bunları tamamlamak için 5 trilyon yuan sermaye yatırımı gerekeceğini tahmin etti.

 

Kaynak:  Reuters, China pledges to buy apartments and finish stalled housing projects

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler