Sosyal Medya

Döviz

Marcus Ashworth/Bloomberg: Euro/dolar düşmeye mahkum

Ancak Avrupa ortak para birimi yer çekimine sonsuza kadar karşı koyamaz. Bu nedenle bu yıl boyunca Euro/dolar’ın 1.00’a   dönüş olasılığı daha yüksek görünüyor.

Marcus Ashworth/Bloomberg: Euro/dolar düşmeye mahkum

Euro bölgesi’nde  faiz oranları daha düşük olmasına ve ABD’ye göre daha zayıf bir ekonomiye rağmen Euro, dolar karşısında şaşırtıcı bir performans sergiliyor. Döviz piyasasının en popüler döviz çifti, yalnızca geçen yılki 1,085 dolarlık ortalamayla aynı çizgide değil, aynı zamanda beş yıllık ortalama 1,11 dolarlık ortalamaya da yakın bir yerde işlem görüyor. Ancak Avrupa ortak para birimi yer çekimine sonsuza kadar karşı koyamaz. Bu nedenle bu yıl boyunca Euro/dolar’ın 1.00’a   dönüş olasılığı daha yüksek görünüyor.

Para birimi değerlerinin (paritenin) iki  itici gücü göreceli merkez bankası faiz oranları ve kıyaslamalı büyüme görünümleridir. Her ikisi de Avrupa’da ABD’ye göre daha hızlı zayıflıyor. Parite, sadece mutlak  seviyelerle ilgili değil, aynı zamanda farklılıkların nasıl daraldığı veya genişlediği ile belirlenir. Her iki ölçümde de ABD’nin konumu üstün görünüyor; doların dünyanın rezerv para birimi olma statüsü de gücünü destekliyor.

 

Bir diğer önemli faktör ise yatırımcı pozisyonlandırması. Bank of New York Mellon Corp.’un kuruma özel iFlow sistemi, 46 trilyon dolar değerinde fonların saklamadaki  varlıklarını takip ediyor. Her şey hesaba katıldığında müşteriler Euro cinsinden aşırı uzun pozisyon tutmaya devam ediyor. Bankanın kıdemli stratejisti Geoffrey Yu, Euro/dolar paritesinin sadece temel ekonomik ve parasal nedenlerden dolayı değil, aynı zamanda yatırımcıların Euro’da risk azaltması nedeniyle de geri dönmesini bekliyor.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından enerji fiyatı şokunun ortasında ortak para biriminden çıkış yaşandı.  Global fonlar son 18 ayda istikrarlı bir şekilde Euro’ya geri döndü ancak  coşku azalıyor. Yu, Euro tutmanın yatırımcılar tarafından daha iyi performans gösteren ABD hisselerine karşı bir “hedge” unsuru olarak kullanıldığını düşünüyor. Ancak ABD teknoloji hisseleri gibi riskli varlıklar giderek yükselirken; risksiz ABD Hazine bonolarında %5,4’lük getiriyi Avrupa’da aşmak zor. Fazla kilolu Euro artık en uygun yatırım seçimi olmayabilir.

 

En büyük iki küresel ticaret bloğunun göreli ekonomik görünümleri, yalnızca yakın geçmişte değil, aynı zamanda geleceğe yönelik beklentiler açısından da oldukça farklı. Euro’nun bu kadar güçlü olması biraz kafa karıştırıcı, ancak bu kısmen, Çin ve Rusya gibi bazı büyük ihracat pazarlarındaki göreli para birimi zayıflığının da yardımıyla, geçen yıl ticaret ağırlıklı değerindeki %2,5’lik artışla açıklanıyor.

Enflasyon dünya genelinde istikrarlı bir düşüş yaşıyor. Hem ABD hem de Euro bölgesi tüketici fiyatları 2022 ortası ve sonunda %9’un biraz üzerinde zirve yaptı. Şubat ayında Euro bölgesi enflasyonu ABD’nin %3,1’lik rakamının altında %2,6’ya düştü. Ancak büyüme görünümü kıyaslama götürmez. Deutsche Bank AG’nin aylık müşteri anketi, geçen yıl yaklaşmakta olan ABD resesyonuna ilişkin endişelerden, artık büyük bir çoğunluğun ya büyümenin pozitif kaldığı yumuşak bir iniş beklediğini ya da hiç iniş olmayacağını beklediğini gösterdi. ABD’nin dördüncü çeyreğinde gayri safi yurt içi hasılası yıllık bazda %3,4 oranında artarken; Euro bölgesi ekonomisi durgunlaştı.

Üstelik euro bölgesinin geleceği de kasvetli.  En endişe verici olanı ise bloğun en büyük ekonomisi olan Almanya’nın ihracattaki çöküşle ve ucuz Rus enerjisinin sona ermesiyle mücadele etmesi. Kıta, muhtemelen bu yılın başında resesyona geri döndü ve bu durumdan birdenbire kurtulacak gibi görünmüyor. Blok en azından önümüzdeki birkaç yıl için ya resesyonda  ya da yakınında seyredecek.  Ekonomistler bu yıl büyümenin yalnızca yüzde 0,5 olacağını öngörürken, ABD’nin büyüme oranı beklentisi yüzde 2,2.

Faiz oranlarına gelince, Avrupa Merkez Bankası Haziran’da faizini düşürme yönünde sinyaller veriyor.  Başkan Christine Lagarde beklentileri cesurca sınırlamaya çalışsa da,  piyasa ilk indirim gerçekleştikten sonra kesintilerin devamını  bekliyor. Federal Rezerv  de bu yıl  gevşek para politikasına geçiş öngörüyor, ancak duruşu gerçekten verilere bağlı. ABD ekonomisi hâlâ enflasyon endişelerini canlı tutacak kadar güçlü. Her iki merkez bankası da Haziran ayında faiz oranlarını düşürebilir; ancak vadeli işlem piyasası Fed’in hamle ihtimalini %63 olarak belirlerken, AMB’nin  %84’te.

Daha zayıf bir ortak para birimi, döviz piyasası için makul  rota gibi görünüyor. AMB PPK, ihracata dayalı ekonomisini güçlendireceği için kurun  zayıflamasını izlemekle yetinebilir. Ani düşüşlerden kaçınmak isteyecektir ancak bir süre Euro’nun düşüşüne sessiz kalmayı tercih edebilir.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler