Sosyal Medya

Döviz

Financial Times:  Yatırımcılar Fed’e teslim oldu, faiz indirim beklentileri  dumura uğradı

ING'nin Amerika kıtası araştırma başkanı Padhraic Garvey, "Piyasaya diz çöktürüldü" dedi ve enflasyondaki katılığın  yatırımcıları geri adım atmaya zorladığını savundu.

Financial Times:  Yatırımcılar Fed’e teslim oldu, faiz indirim beklentileri  dumura uğradı

Yatırımcılar, Fed’in bu yıl faiz oranlarını sadece üç kez düşüreceği yönündeki beklentisine uydu. Böylece türev piyasalarla merkez bankası arasında aylardır süren ayrılığı sona erdi. Sonuçta, ABD tahvil faizleri ve dolar haftayı güçlü yükselişlerle kapatırken, S&P500 endeksi 2ci hafta üst üste değer yitirdi.

ABD enflasyonunun inatla yüksek olduğuna işaret eden bir dizi ekonomik verinin ardından, LSEG tarafından derlenen verilere göre trader’lar Cuma günü yıl sonuna kadar sadece üç çeyrek puanlık faiz indirimi öngörüyorlardı.

Salı günkü ABD enflasyonundaki beklenmedik artıştan önce yatırımcılar Aralık ayına kadar neredeyse 200 baz puanlık kesinti yapılacağına dair bahis oynuyorlardı. Ocak ayında, 2024 yılı sonuna kadar altı ila yedi çeyrek puanlık indirim fiyatlandırıyorlardı.

ING’nin Amerika kıtası araştırma başkanı Padhraic Garvey, “Piyasaya diz çöktürüldü” dedi ve enflasyondaki katılığın  yatırımcıları geri adım atmaya zorladığını savundu.

ABD borsaları Cuma günü yatırımcıların faiz indirimi tahminlerini azaltmasıyla düştü; gösterge S&P 500 yüzde 0,6 ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite yüzde 1 düştü.

Piyasaların, Fed’in 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,5’den üç faiz indirimi öngörüsüyle uyumu, yatırımcıların kritik ABD seçim yılında enflasyonun beklenenden daha yavaş düşüşüne uyum sağlaması nedeniyle büyük bir değişime işaret ediyor.

Piyasalar artık Haziran ayına kadar faiz indirimi ihtimalini sadece üçte iki olarak görüyor. Geçen ay Haziran ayına kadar indirime yüzde 100 olasılık verdiler.

RBC BlueBay Asset Management baş yatırım yetkilisi Mark Dowding, “Bu sefer kısa ve sığ bir faiz indirimi döngüsüyle karşı karşıya kalmamız giderek muhtemel görünüyor” dedi ve Fed’in faiz oranlarını hala nispeten yüksek tutması gerekebileceğini savundu.

 

 

Bazı uzmanlar  artık Fed’in  parasal gevşeme  döngüsünü 2025 yılında fed funds oranı %4’e gerileyince sonlandıracağını iddia ediyor.

Şubat ayında enflasyonun yüzde 3,2’ye beklenmedik yükselişinin yanı sıra, bu haftaki ayrı veriler üretici fiyatlarında aylık yüzde 0,6 artış gösterdi.

Fed gelecek hafta faiz indirimlerinin gidişatını görüşmek üzere toplanacak ve yılın geri kalanına ilişkin tahminlerini güncelleyecek. 20 Mart’taki  FOMC kararını açıkladığında faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor. Fed başkanı Jay Powell bu ay merkez bankasının borçlanma maliyetlerini düşürmeden önce “enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2’ye doğru ilerleyeceğinden daha fazla emin olmayı beklediğini” söyledi.

Investec ekonomisti Ellie Henderson, “Güçlü ekonomik verilerin Fed’in önümüzdeki aylarda faiz oranlarını düşürmesini engellemesi yönünde hâlâ gerçek bir risk var” dedi.

Faiz oranı beklentilerini izleyen iki yıllık Hazine tahvillerinin getirisi bu hafta yaklaşık 0,25 puan artarak yüzde 4,73’e yükseldi. Geçen haftaki resmi veriler, ABD’nin Şubat ayında beklenenden daha fazla istihdam eklediğini gösterdi. İşsizlik oranı bir önceki aydaki yüzde 3,7’den yüzde 3,9’a yükselirken, tarihi standartlara göre düşük kalmayı sürdürüyor.

 

 

Kaynak:  Markets capitulate to Federal Reserve on interest rates after months-long stand-off

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler