Sosyal Medya

Döviz

Citibank da TL sevenler kervanına katıldı

SÖZCÜ’ye göre, Citi tarafından yayımlanan raporda, Türk yetkililerin tutumlarının para politikasında normalleşmeye doğru değişmesinin Türk varlıklarına ilgiyi canlandırdığı kaydedildi. Türk piyasalarının rönesansın eşiğinde olduğu belirtildi!!!

Citibank da TL sevenler kervanına katıldı

Son  2 haftada TL cinsi devlet tahvillerine $5 milyar dolar yabancı fon yatırımı girerken, dev yatırım bankalarının Türkiye ekonomisi hakkında verdiği iyimser yorumlar başrolü oynuyor. HSBC ve Bank of America ardından, Citibank da TL cinsi varlıklarda alım önerisi verdi.

 

SÖZCÜ’ye göre, Citi tarafından yayımlanan raporda, Türk yetkililerin tutumlarının para politikasında normalleşmeye doğru değişmesinin Türk varlıklarına ilgiyi canlandırdığı kaydedildi. Türk piyasalarının rönesansın eşiğinde olduğu belirtilen raporda, şu ifadelere yer verildi:

“Yurt içi piyasalara sıfıra yakın yabancı girişinin yaşandığı son birkaç yılın ardından Türkiye’ye yönelik yatırımcı ilgisinin artması üzerine varlık sınıfları genelinde görüşümüzü paylaşıyoruz. Türk lirası ve Türk tahvillerinin performansı genel olarak TCMB’nin dezenflasyon ve ters dolarizasyon için çok önemli olan beklentileri yeniden çıpalama başarısına, geleneksel olmayan, alışılmamış regülasyon önlemlerinin sona erdirilmesine yönelik net bir stratejiye, dezenflasyon süreci ve cari denge düzenlemeleri için gerekecek güvenilir bir mali konsolidasyona bağlı.”

Politika yapıcıların bu alanlardaki başarılarının makroekonomik görünürlüğün iyileştirilmesi, yatırımcı duyarlılığının desteklenmesi ve canlandırılması ile çok ihtiyaç duyulan yüksek kaliteli sermaye akışının çekilmesi için odak noktası olacağı aktarılan raporda, TCMB’nin doğru politika patikasında olduğu ve para politikasının piyasalar tarafında fiyatlanana göre daha uzun ve daha sıkı kalabileceği belirtildi.

Raporda, Türk varlıklarındaki yüksek primin, getirinin ve kalitenin kendisini açık bir şekilde yurt içi tarafta gösterdiği vurgulandı.

 

 

“KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARI, TEMEL İYİLEŞMELERİ YANSITIYOR”

 

Türkiye’nin kredi notunun “BB-” olan ülkelere yaklaşmaya başladığı bildirilen raporda, bütün kredi derecelendirme kuruluşlarının, değerlendirmelerinde politika normalleşmesini ve temel iyileşmeleri yansıttığının görüldüğü vurgulandı.

Yaklaşan kredi notu gözden geçirmelerinde bir miktar yukarı yönlü baskı olabileceği belirtilen raporda, devlet tahvili ihracının tarihi ortalamayla aynı çizgide kalması ve bu yıl yaklaşık 5 milyar dolarlık bir arzın gelmesinin beklendiği bildirildi.

Raporda ayrıca, “Türkiye’nin diğer gelişmekte olan ülkelerdeki şirketlere göre tarihsel olarak üstün performansı göz önüne alındığında, Türk şirketlerinin kredileri konusunda yapıcı olmamak zordur.” ifadesine yer verildi.

 

 

BofA:  TL’de uzun pozisyon açın

 

Mikhail Liluashvili ve David Hauner’in de aralarında olduğu BofA analistlerinin yayımladığı raporda, “Pozitif cari denge mevsimselliği ve sıkı parasal koşullar Türk lirası carry trade getirisini gelecek birkaç ayda destekleyecektir. Türk lirasında forward işlemleri üzerinden uzun pozisyondayız. Düşük carry ve yabancı sahipliği tahviller için olumlu ancak piyasa bizim tahminimize göre daha güvercin bir para politikası görünümüne sahip.” denildi.

 

Turizm gelirlerinin desteklediği ödemeler dengesinin mevsimselliğinin Türk lirası pozisyonlar için destekleyici olduğunu kaydeden BofA, Dolar/TL tahmininin forwardların ima ettiği patikadan daha düşük olduğunu belitti.

 

Öte yandan yayımlanan raporda, “Gelişmekte olan piyasalarda Türk lirasının en yüksek carry- oynaklık oranına sahip olduğu, hatta bazı büyük piyasalara kıyasla da görece yüksek olduğu açıklandı.

 

“Dolar/TL’nin sabit kalması halinde Türk lirası 3 aylık forwardlar üzerinden yüzde 9,4’e kadar beklenen getiri sunuyor” denilen BofA raporunda, Türk lirası forwardlarda pozisyonların kalabalıklaştığı, bunun da, negatif bir küresel şok yaşanması halinde, pozisyon sıkışması riski yarattığı belirtildi.

 

 

HSBC:  Yatırımcı hissiyatı iyileşti

 

İngiliz bankacılık devi HSBC, Türkiye’ye ilişkin raporunda yatırımcı duyarlılığında önemli iyileşme olduğunu belirtti.

 

Raporda yatırımcıların yapıcı bir görünümde olduğu ve son politika düzenlemelerinin meyve vermesinin beklendiği ifade edildi.

 

HSBC’nin değerlendirmesinde “Son görüşmelerimiz baz alındığında Türkiye’ye ilişkin yatırımcı duyarlılığı geçtiğimiz birkaç yıl öncesine kıyasla daha olumlu. Portföy akışlarındaki son ivmelenme de bunun bir kanıtı” ifadeleri kullanıldı.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler