Sosyal Medya

Döviz

CDS hızla geriliyor, para TL’ye geçiyor

Merkez Bankası gümbür gümbür döviz alıyor. Seçim sonrası 35 günde 30 milyar dolar almış. Son 7 işgününde günlük ortalama 2.5 milyar almış.

CDS hızla geriliyor, para TL’ye geçiyor

 

BloombergHT haberine göre, Salı kapanış itibarıyla Türkiye’nin 5 yıllık CDS’si 284,9 baz puan ile 2 Ocak’tan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) 3 Mayıs’ta yayımladığı Toplantı Özeti’nde ise, küresel risk iştahındaki zayıflamaya karşın, Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk priminin Mart ayı PPK kararı sonrası benzer gelişmekte olan ülke CDS primlerinden belirgin derecede olumlu ayrışarak 24 Nisan 2024 itibarıyla 310 baz puan seviyesine gerilediğini kaydetmişti.

 

Analistler, Türkiye’nin CDS’inde devam eden gerilemeyle uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının da Türkiye’nin kredi notunda artış ve kredi notu görünümünde de olumlu değişiklikler yaptığını vurgulayarak, bunun da yatırımcıların Türkiye ekonomisine artan güveni ortaya koyduğunu söylemişti.

 

HSBC Portföy Baş Ekonomisti  İbrahim Aksoy Salı sabahı yayınlanan günlük bülteninde şu detayları verdi:

 

TCMB tarafından hesaplanan dolar/TL kuru dün %0.1 düşerek 32.25 olarak açıklanırken dolar/TL bu sabah bankalararası piyasa da 32.27 civarında işlem görüyor. Dolar kuru Nisan’da Mart sonuna göre %0.1 düşerken, Mayıs ayında şimdiye kadar Nisan sonuna göre %0.2 düşmüş durumda. Enflasyonist ortamda TL’nin nominal olarak yatay kalması reel efektif döviz kurunun değerlenmesi ile sonuçlanıyor. Bu da cari denge açısından olası olumsuz bir yan etki.

Yurtiçi üretici fiyatları endeksi bazlı reel efektif döviz kuru Nisan’da %4 yükselerek 91.6 olarak açıklandı. Endeks Mayıs 2023 sonrasındaki en yüksek seviyeye ulaşmış durumda. TL’nin şimdiki nominal seyrinin devam etmesi durumunda reel kurun önümüzdeki aylarda daha yüksek seviyelere gelmesi muhtemel. Mayıs’ta nominal döviz kurunda stabil seyir devam edebilecek olsa da Mayıs sonrasında bu durumun dış dengeler açısından tercih edilmeyebileceğini değerlendiriyoruz. Yine de TCMB’nin TL’de reel değerlenmeden vazgeçmeyeceğini, yaz ayları sonuna kadar 32 gün vadeli TL mevduat ve para piyasası fonlarının getirisinin döviz kurunda artışın üzerinde gerçekleşmesini öngörüyoruz.

Merkez Bankası, döviz rezervini artırmasıyla piyasada oluşan TL likidite fazlasını swap ihaleleri yoluyla bankalara fonlama sağlamayarak azaltmaya çalışsa da piyasada likidite fazlası oluşmaya başladı. Dün BİST repo-ters repo piyasasında ortalama repo faizi 24 baz puan düşerek %52.75 olarak oluşurken kapanışta son işlem %50.14 olarak gerçekleşti. Dün bankacılık sistemi TCMB’den %53 gecelik borç verme faiziyle sadece 3.7 milyar TL borçlandı. Bankalar TCMB’ye %47 gecelik borç verme faiziyle 60 milyar TL likidite park etti. Merkez Bankası’nın döviz alımlarının bu şekilde devam etmesi durumunda banka fazla TL likiditesini piyasadan çekmek için TL depo alım ihalelerini yeniden kullanabilir görünüyor.

 

 

Ekonomist Uğur Gürses is Linked-in’de şu paylaşımı yaptı:

 

Merkez Bankası gümbür gümbür döviz alıyor. Seçim sonrası 35 günde 30 milyar dolar almış.

Son 7 işgününde günlük ortalama 2.5 milyar almış.

1 Nisan’da dolar kuru 32.28, 6 Mayıs’ta 32.24

Açık pozisyonda 2023 Mayıs seçimlerinden sonraki 1 yılda en iyi noktada…

 

 

 

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler