Sosyal Medya

Borsa

ICBC Yatırım:  4. Çeyrek Bilanço Beklentileri

Araştırma kapsamımızdaki bankaların net karında 4Ç23’te ortalama yüzde 16 gerileme beklerken, çeyreksel öz sermaye karlılığının yüzde 35 dolayında olacağını tahmin ediyoruz.

ICBC Yatırım:  4. Çeyrek Bilanço Beklentileri

Takip ettiğimiz bankaların toplam net karının 4Ç23’te çeyreklik bazda yüzde 16, yıllık bazda yüzde 12 azalmasını bekliyoruz.

Garanti  Bankası ve Vakıfbank’tan çeyreklik bazda yatay net kar beklenirken, Akbank, İş Bankası ve Yapı Kredi’nin net karlarının çeyreklik bazda  gerileyeceğini tahmin ediyoruz.

4Ç23’ün bankacılık sektörü açısından bir dengelenme dönemi olarak görüyoruz. TL mevduat maliyetlerindeki artış, kredilerde yeniden fiyatlamaya rağmen TL kredi-mevduat makasında baskıya neden oluyor.

TÜFEX (TÜFE’ye endeksli menkul kıymetler) portföyünün büyük oranda 3Ç23’te yeniden değerlenmiş olmasından kaynaklı olarak 4Ç23’te TÜFEX gelirlerinde gerileme görüleceğini düşünüyoruz. Artan swap kullanımı ve artan faizler nedeniyle swap maliyetlerinde artış ve ticari kar’da gerileme öngörüyoruz.

 

Bankacılık sektöründe bu çeyreğin öne çıkan gelişmeleri, i) TL kredilerde özel sektör bankalarının pazar payı kazanımı, ii) TL kredi getirisi ve mevduat maliyetlerinde yukarı yönlü fiyatlama; iii) artan TL mevduat maliyeti nedeniyle TL kredi-mevduat makasında yatay veya daha düşük seyir; iv) TÜFEX gelirlerinde gerileme; v) net risk maliyetinde artış; vi) ücret ve komisyon giderlerinde güçlü seyir; vii) artan swap maliyetleri nedeniyle ticari alım-satım karının karlılığa katkısının azalması.

Öte yandan, TL kredilerdeki artış önceki çeyreğe göre gerileyerek çeyreklik yüzde 8 olurken, özel bankalarda bu artış yüzde 13 oldu. YP kredilerde USD cinsinden artış çeyreklik yüzde 2 oldu. İş Bankası’nın TL kredi artışının benzer bankalara göre daha yüksek olacağını tahmin ediyoruz.

Fonlama tarafında, TL mevduat artışı yüzde 13’e geriledi. İş Bankası’nın bu çeyrekte de sektörün üzerinde bir TL mevduat büyümesi sağlamasını bekliyoruz. YP mevduat bu çeyrekte yüzde 1 artarken swap kullanımı da yükseldi. Ortalama mevduat maliyetindeki artış ve görece yavaş TL kredi yeniden fiyatlaması nedeniyle çeyreksel olarak yatay ila hafif düşük TL kredi-mevduat makası öngörüyoruz.

Net kara TÜFEX gelirlerinden gelen katkının 4Ç23’te azalmasını bekliyoruz. Garanti Bankası ve Vakıfbank’ın net karlarının çeyreksel olarak yatay seyretmesini, Akbank, İş Bankası ve Yapı Kredi’nin net karlarının 4Ç23’te çeyreksel olarak gerilemesini bekliyoruz. TSKB’nin bu çeyrekte en yüksek net kar artışını sağlayacağını tahmin ediyoruz.

Net risk maliyetinin, takibe intikallerde önemli bir artış olmamasına rağmen makro model düzenlemeleri ve ihtiyatlı yaklaşım nedeniyle çeyreksel olarak artabileceğini düşünüyoruz.

 

Araştırma kapsamımızdaki bankaların net karında 4Ç23’te ortalama yüzde 16 gerileme beklerken, çeyreksel öz sermaye karlılığının yüzde 35 dolayında olacağını tahmin ediyoruz.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler