Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Piyasa Bülteni: FED daha yüksek ve muhtemelen daha hızlı faiz artışlarına kapı açtı

Küresel mali piyasaların çehresi dün FED Başkanı Powell’ın Kongre konuşması ardından hızla bozuldu. FED’in son dönemde güçlü verilere yanıt olarak…

Piyasa Bülteni: FED daha yüksek ve muhtemelen daha hızlı faiz artışlarına kapı açtı

Küresel mali piyasaların çehresi dün FED Başkanı Powell’ın Kongre konuşması ardından hızla bozuldu. FED’in son dönemde güçlü verilere yanıt olarak muhtemelen faiz oranlarını beklenenden daha fazla artırması gerekeceğini ve gelen bilgilerin “bütününün” enflasyonu kontrol etmek için daha sert önlemlerin gerekli olduğunu göstermesi durumunda daha büyük adımlar atmaya hazır olduğunu söyledi.

FED Başkanı Powell, ayrıca güçlü gelen veriler ardından, faiz oranlarının nihai seviyesinin muhtemelen önceden tahmin edilenden daha yüksek olacağını söyledi. Bu minvalde, FED’in daha önce medyan olarak %5,1 seviyesinde öngördüğü terminal faiz oranının (en yüksek faiz oranı) daha yüksek olabileceğinin anlaşılması ardından vadeli işlemlerde, Eylül ayı FOMC toplantısına yönelik faiz beklentisi %5,66 seviyesinde fiyatlanmaya başlandı.

Elbette, piyasa fiyatlamasından da anlaşılacağı üzere, Powell’ın şahin açıklamaları ile dolar küresel çapta değer kazandı. Doların piyasa kuru olan DXY son 2 ayın en yüksek seviyesini test ederken, değeri dolar ile ters korelasyona sahip kıymetli madenler sert değer kaybetti. Altının ons fiyatı şüphe ile baktığımız son yükseliş ardında 1,800 dolar seviyesinin eteklerine kadar gerilerken, gümüşün ons fiyatı 20,80 dolar seviyesindeki defans hattının kırılması ile soluğu 20 seviyesinde aldı. Doların güçlenmesinin kıymetli madenler için iyi bir haber olmadığını son dönemlerde bültenlerimizde devamlı işliyoruz. Özellikle gümüşte 20 dolar seviyesinin altında haftalık kapanış durumunda düşüş ivme kazanacaktır.

Tabir caizse piyasalardaki tebessümü Powell’ın alıp götürmesi ardından değeri dolar ile ölçülen ne var ne yok her şey değer kaybetti. Bitcoin 22bin dolar seviyesinin diplerine kadar gevşerken, risk iştahının ‘solması’ ile güvenli liman ihtiyacı da hızlanınca, hisse senetleri geceyi düşüşle tamamladı. ABD’nin önde gelen endeksleri %1,5 civarında düşerken, 22 Mart olağan FED toplantısına yönelik faiz artırım beklentisi %64 ihtimalle 50 baz puan olarak fiyatlanmaya başlandı. ABD’de 1 yıllık devlet tahvilinin getirisi sadece dün neredeyse 20 baz puan artarak %5,25 seviyesine gelmek suretiyle 2006 yılından bu yana en yüksek seviyeye yükseldi.

Türk mali piyasaları ise siyasi cephede türbülanslı geçen 72 saat ardından havanın dün nispeten sakinleşmesi ile günü de sakin bir şekilde tamamladı. USDTRY kuru kamu kontrolünde bebek adımları ile dünyadan kopuk 18,92 seviyesine gelirken, EUR ve GBP’nin Powell sonrası sert gerilemesinin yardımı ile TL sepet bazında değer kazandı! Millet İttifakı’nın Sn. Kılıçdaroğlu etrafında kenetlenmesi ile ortaya çıkan tablo sonrasında Türk mali piyasalarında iyileşme emareleri görüyoruz.

Türkiye’nin 5 yıl vadeli CDS risk primi 520 baz puan seviyesine gerileyerek son 1 ayın en düşük düzeyine test etti. Deprem sonrası bu rakam 600 baz puanın kıyısına kadar yükselmişti. Cuma günü İYİ Parti cephesinde gelen sert açıklamalar sonrasında 560 baz puandan işlem gördüğünü de not edelim. Borsa cephesinde ise ana endeks Altılı Masa’nın ‘huzur’ bulması ardından haftanın ilk iş günü %3,5 yükseldikten sonra dün Powell sonrası kazanımlarını geri vererek günü yatay tamamladı. Powell öncesinde BIST100 ana endeksinin 23 Ocak’tan bu yana en yüksek seviyeye yükseldiğini de not edelim.

Hazır yeri gelişmek, dün Hazine ve Maliye Bakanlığı Şubat ayı Hazine nakit gerçekleşmelerini açıkladı. Buna göre, bütçe dengesi seçim ve deprem harcamalarına paralel 171,5 milyar TL açık verirken, yılın ilk iki ayında açık miktarı 225,8 milyar TL oldu. Geçen yılın Şubat ayında bütçe dengesi 55,51 milyar TL fazla verirken, 2022’nin ilk iki ayında fazla miktarı 17,5 milyar TL idi.

Başkanı Powell’ın Amerikan Kongresindeki sunumu sonrasında para politikasının geleceğine ilişkin verdiği daha fazla faiz artırım sinyali ardından yeni gün başlangıcında Asya piyasalarında da hava tahmin edebileceğiniz üzere olumsuz. Gösterge endeks Tokyo borsası, Japon Yen’in dolar karşısında değer kaybetmesinin ihracatçı ekonomisine yarar sağlayacağı beklentisi ile aradan sıyrılarak %0,3 değer kazansa da, Asya’nın son dönemlerde flaş ismi olan Hong Kong borsası Hang Seng %2,5 geriledi. Asya genelinde hâkim renk kırmızı. Güne küresel piyasaların yine moralsiz başladığını görüyoruz.

Para birimleri liginde ise doların dün âdeta şaha kalkması ile EUR 1,05 ; GBP ise 1,18 seviyesinin dibine kadar gerileyerek yılbaşına göre yaklaşık %5 geriledi. EUR’da 1,0480 seviyesinin altı, GBP cephesinde ise 1,1860 seviyesinin altında dolar kazanımlarını hızlandırabilir. Ons altının da yatırımcısını mutlu edememesine paralel, gram altın yeni yılda 1,180 TL seviyesine kadar yükselerek rekor kırması ardından son gelişmelerle 1,100 TL seviyesine kadar gerileyerek zirveden %7,3 düşmüş oldu.

Bugün çok güzel bir gün. Birleşmiş Milletler’in aldığı kararla birlikte 8 Mart, 1977 yılından bu yana resmî olarak dünyada Kadınlar Günü olarak kutlanmaktadır. Tüm kadınların gününü kutlarız.

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler