Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Euro Bölgesi PMI şubatta güçlü yükseldi Avrupa Merkez bankası şahin kalmak zorunda

Euro Bölgesi PMI şubat ayında güçlü bir artış gösterdi. Bileşik PMI 50,3’ten 52,3’e yükseldi ve ilk çeyrek boyunca büyümenin hızlanacağına işaret…

Euro Bölgesi PMI şubatta güçlü yükseldi Avrupa Merkez bankası şahin kalmak zorunda

Euro Bölgesi PMI şubat ayında güçlü bir artış gösterdi. Bileşik PMI 50,3’ten 52,3’e yükseldi ve ilk çeyrek boyunca büyümenin hızlanacağına işaret etti. Altta yatan birçok zayıflık hala belirgin olsa da, ekonomi bu kış çok dirençli olduğunu kanıtlıyor. Hizmet sektörü satış fiyatı beklentileri hala yüksekken, Avrupa Merkez Bankası’nın sıkılaştırma adımlarına devam etmesi beklenmeli.

Euro Bölgesi ekonomisi yukarı yönde sürpriz yapmaya devam ediyor. PMI, son aylardaki durgun performanstan geri dönen ve esas olarak azalan arz yönlü sorunlardan kaynaklanan bir ekonominin resmini çiziyor. Bu, ekonomik faaliyete başlangıçta beklenenden daha büyük bir itici güç veriyor olabilir, çünkü siparişlerin birikmesi şimdi üretime girmekte. Ayrıca, enerji krizinin şüphesiz daha ılımlı bir aşamaya girmesi ve piyasa gaz fiyatlarının şu anda sadece Aralık ortasındaki fiyatlarının yaklaşık üçte biri olması da destek olmakta.

Anket ayrıca, çoğu büyük Euro Bölgesi ekonomisinde dördüncü çeyrekte iç talepteki gerileme göz önüne alındığında şaşırtıcı olarak talebin iyileştiğini gösteriyor. Talep, tüketiciler arasında zirve enflasyonunun geride kalması ve muhtemelen bir durgunluktan kaçınılması konusunda geri dönen iyimserlikten olumlu etkileniyor. Ancak tüketici güveni beş aydır üst üste artarken, genellikle durgunlukla ilişkili seviyelerde kalıyor.

Enflasyonist baskılar hafiflemeye devam ediyor, ancak esas olarak imalat tarafında. Arz yönlü sorunların azalması, özellikle stoklar arttıkça fiyatlar üzerinde olumlu bir etkiye sahip Bu, imalat işletmeleri arasında satış fiyatı beklentilerinde sürekli bir düşüşe neden oldu, ancak seviye tarihsel olarak yüksek kalmaya devam ediyor.

Hizmetler için, artan ücret maliyetleri, devam eden yüksek girdi maliyeti artışlarının önemli bir itici gücü. Bu, hizmet sektörü işletmeleri arasında satış fiyatı beklentilerinin hala yükselmesine neden olmakta. Yılın başında beklenenden daha iyi ekonomik faaliyet ile hizmet sektörü enflasyonist baskılarının yüksek seyretmesi Avrupa Merkez Bankası’nı şahin modda tutacaktır.

ING

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler