Sosyal Medya

Borsa

ANALİZ: ‘Borsa İstanbul destek bölgesini savunuyor…’

Hafta başından bu yana zayıf bir performans sergileyerek %2,5 civarında değer kaybeden Borsa İstanbul dün dip seviyelerden gelen tepki alımları ile günü iyimser bir zeminde noktalamayı başardı...

ANALİZ: ‘Borsa İstanbul destek bölgesini savunuyor…’

Hafta başından bu yana zayıf bir performans sergileyerek %2,5 civarında değer kaybeden Borsa İstanbul dün dip seviyelerden gelen tepki alımları ile günü iyimser bir zeminde noktalamayı başardı. Haftanın son işlem gününde ise 8000 puanın üzerinde kuvvetli bir taban oluşturamadı. Gelecek haftanın yoğun gündemi ise beklentileri yüksek tutarak iyimserliği destekleyebilir.

Bu kapsamda Ağustos ayında politika faizinde 750 baz puanlık artırım yapan TCMB’nin Perşembe günkü toplantısında atacağı adım piyasaların odak noktasında yer alacak. Ağırlıklı piyasa beklentisi Merkez Bankası’nın 500 baz puanlık artırım yapacağı yönünde. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 19 Eylül’de New York’ta Goldman Sachs’ın ev sahipliğini yapacağı konferansta yatırımcılarla bir araya gelecek. Aynı tarihlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da BM Genel Kurulu nedeniyle ABD’de bulunacağını düşünürsek yabancı yatırımcının Türkiye’ye ilgisinin artması açısından kritik bir hafta olacak.

TL: TCMB’nin kur korumalı mevduat zorunlu karşılık oranında yaptığı revizyon ile 300 milyar TL’ye yakın likidite fazlasının sistemden çekileceği hesaplanıyor. Kararın ardından TL’de çok belirgin bir değişim gözlemlenmedi. Belirleyici unsur ise elbette ki gelecek haftaki PPK toplantısında atılacak adımlar olacaktır. Makroekonomik veri tarafında ise bugün TCMB’nin Eylül ayı piyasa katılımcıları anketini takip edeceğiz. Bir önceki ankette cari yıl sonu enflasyon beklentisi %59,46, 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi ise %42,1 değerini almıştı. Özellikle yıl sonu tahmininde yukarı yönlü bir eğilim yaşanması şaşırtıcı olmayacaktır. Ankette ayrıca TCMB’nin gelecek haftaki PPK toplantısı öncesinde politika faizine ilişkin beklentileri de görme şansı bulacağız. Dün açıklanan Foreks anketinde 500 baz puanlık artırım beklentisi görmüştük.

Borsa İstanbul: TCMB’nin 6 aydan kısa vadeli kur korumalı mevduatların zorunlu karşılık oranını %15’ten %25’e yükseltmesi açılış ile birlikte bankaların baskı altında kalmasına neden olurken BIST-100 endeksi teknik açıdan önemli olduğunu düşündüğümüz 8000 puanın altına geriledi. Günün büyük bölümünde bu bölgeden çıkma çabaları sonuç vermeyen endeks kapanışa doğru gelen alımların desteği ile günü 8000 puanın net şekilde üzerinde noktalamayı başardı. Teknik açıdan bakıldığında 8000 puanın kısa vadede kritik öneme sahip olduğunu düşünüyoruz. Öyle ki bu noktanın kuvvetli şekilde üzerinde kalınması baskının ortadan kalkmasını ve yukarı yönlü eğilimin güç kazanmasını sağlayabilir.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Ünlü & CO

 

ANALİZ: Halka arzlarda doğru şirketi seçmenin yolları ve tavsiyeler/Cüneyt Akman- Doç. Dr. Recep Ali Küçükçolak

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler