Sosyal Medya

Para-banka-finans

Onur Çelik:  FAİZLER YÜKSELİYOR KREDİ PİYASASI DARALIYOR YATIRIMLAR DURUYOR.. SORUN BELLİ ÇARESİ DE..

Şayet, hepimizin artık çok iyi bildiği ve yıllardır maalesef yapılmayan yapısal reform sürecine girerek atılması gereken adımları hızla atar ve enflasyonla gerçek anlamda mücadele eder isek gerek kur düzeyi gerekse faiz oranları düşerek daha dengeli bir patikaya oturacaktır.

Onur Çelik:  FAİZLER YÜKSELİYOR KREDİ PİYASASI DARALIYOR YATIRIMLAR DURUYOR.. SORUN BELLİ ÇARESİ DE..

Mevcut durumda tek olumsuz durum faiz oranlarının yükselmiş olması mı? Maalesef hayır, bankaların kredi verme iştahı da azalmış durumda ve haliyle eskiye nazaran miktarsal olarak da verilen kredilerin büyüme hızında da ciddi bir yavaşlama görülmekte.

 

Yeterince kredi bulunsa dahi mevcut faiz oranları düşünüldüğünde yatırımcının yatırım yapması da sanıldığı kadar kolay görünmemekte. Malumunuz yatırımcının işletmesine koyduğu sermayenin getirisi asgari olarak risksiz faiz oranı olan hazine kağıtlarının ya da banka mevduat getirisinden fazla olmalı ki yatırımcı risk alarak yatırım yapsın. Üstelik gelir kaybı nedeniyle tüketici talebinin azaldığı hem de yüksek işsizlik sebebiyle kişilerin gelecekte elde etmeyi umdukları gelirleri elde edip edemeyeceklerinden emin olmamaları da onları harcama bakımından daha da muhafazakar hale getirmişken bunu başarmak gerçekten daha da zorlaşıyor.

 

PEKİ NE YAPMALI ?

 

Hepimizin hatırlayacağı üzere şu an olduğu gibi 2002-2008 yılları arasında da hem enflasyon hem de faiz oranı oldukça yüksekti. Her ne kadar o dönemde dünya ekonomik konjonktürü şu ankinde farklı olsa da, Türkiye özelinde o dönemle şu an içinde bulunduğumuz dönem arasındaki temel fark ise o dönemde enflasyonla mücadelenin bir numaralı ekonomik hedef oluşu idi.

Şayet, hepimizin artık çok iyi bildiği ve yıllardır maalesef yapılmayan yapısal reform sürecine girerek atılması gereken adımları hızla atar ve enflasyonla gerçek anlamda mücadele eder isek gerek kur düzeyi gerekse faiz oranları düşerek daha dengeli bir patikaya oturacaktır. Unutmayalım ki yatırımcının yatırım eğilimini belirleyen tek unsur faiz oranı değildir, bir güven mesajı ve yeni bir heyecan mevcut havayı bir anda olumlu şekilde değiştirebilir.

 

 

Onur ÇELİK – CFO / YMM

 

 

Yazarın izniyle linkedin’den alındı

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler