Sosyal Medya

Genel

TEPAV araştırdı: Google arama motoruna göre, hangi aday önde?

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), ‘Google trendler üzerinden 2023 seçimlerine bakış’ adlı bir değerlendirme yayımladı. TEPAV değerlendirmesinde son bir…

TEPAV araştırdı: Google arama motoruna göre, hangi aday önde?

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), ‘Google trendler üzerinden 2023 seçimlerine bakış’ adlı bir değerlendirme yayımladı.

TEPAV değerlendirmesinde son bir haftada daha önce Cumhur Erdoğan’a ilgi gösterilen bazı illerde Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik ilginin giderek arttığına dikkat çekildi.

Değerlendirme notunda belli bölgelerdeki eğilimlere ilişkin anlık veri sağlayan Google Trendler kullanılarak adaylara yönelik yurttaş eğilimlerinin seçim sonuçlarına ilişkin gösterge olarak kullanılabilirliği incelendi.

Değerlendirmede önce 2020 ABD Başkanlık Seçimleri, 2022 Brezilya Başkanlık Seçimleri ve 2019 İstanbul Büyükşehir Belediye Seçimleri incelendi. Üç seçim öncesinde yurttaşların adaylara yönelik ilgisinin seçim sonuçlarına paralellik gösterdiği dikkati çekti.

2023 cumhurbaşkanlığı seçimleri açısından yapılan çalışmada da anketlere paralel sonuçlar ortaya çıktı.

Son 30 günde Kılıçdaroğlu en yüksek ilgiyi 1 Nisan 2023 tarihinde gördü. 29 Mart 2023’teki puanı 75 olan Kılıçdaroğlu’nun son 30 gündeki ortalama puanı ise 43 oldu. Aynı dönemde Erdoğan’a yönelik ilgi ortalama 38 puan olarak gerçekleşti. 17-23 Nisan haftasına bakıldığında ise Kılıçdaroğlu’na gösterilen ilgi, 19 Nisan’dan itibaren artış göstererek 21 Nisan’da en yüksek seviyeye ulaştı. Verilerde 9 Nisan’daki Alevi videosu sonrasında Kılıçdaroğlu’na yönelik ilginin belirgin bir şekilde arttığı görünüyor.

Değerlendirmede son bir haftalık verilerde Erdoğan’a ilgi gösterilen bazı illerde Kılıçdaroğlu’na yönelik ilginin arttığına dikkat çekildi.

Muharrem İnce’ye yönelik ilgi ise 100 bin imzayı tamamladığı günden bu yana gerileme gösteriyor. Nisan’ın ikinci haftasında bir artma eğilimi görülse de güncel verilere göre ilginin son bir aydaki en düşük seviyelere indiği görülüyor.

Raporu kaleme alan TEPAV Maliye ve Para Politikası Araştırmaları Merkezi Direktörü Coşkun Cangöz, BirGün’e yaptığı değerlendirmede “Google trendler anket aracı değil ancak özellikle seçime yaklaştıkça daha iyi sonuç veriyor gibi görünüyor” dedi.

 

 

kisadalga.net

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler