Sosyal Medya

Gündem

CNN: ABD İran’dan ele geçirdiği mühimmatı Ukrayna’ya gönderdi

Ukrayna'nın Rusya'nın saldırılarına karşı savunmasına Washington desteği! ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), İran'dan ele geçirilen yaklaşık 1.1 milyon adet 7.62 mm'lik mühimmatın destek amacıyla Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne gönderildiğini duyurdu.

CNN: ABD İran’dan ele geçirdiği mühimmatı Ukrayna’ya gönderdi

ABD’li yetkililer, ABD’nin, ABD ve müttefiklerinden daha fazla para ve teçhizat bekleyen Ukrayna ordusunun karşı karşıya olduğu kritik eksikliklerin bir kısmını hafifletmeye yardımcı olabilecek bir hareketle, ABD’nin ele geçirilen binlerce İran silahını ve mühimmatını Ukrayna’ya transfer edeceğini açıkladılar.

ABD Merkez Komutanlığı 4 Ekim günü yaptığı açıklamada, ele geçirilen bir milyondan fazla İran mühimmatını Ukrayna silahlı kuvvetlerine devrettiğini duyurdu. CENTCOM yaptığı basın açıklamasında, transferin Pazartesi günü gerçekleştirildiğini ifade etti.

CNN’in konuyla ilgili haberine göre, CENTCOM tarafından yapılan açıklamada “Hükümet, Adalet Bakanlığı’nın İran Devrim Muhafızları Ordusu’na (IRGC) yönelik sivil müsadere iddiaları yoluyla 20 Temmuz 2023’te bu mühimmatın mülkiyetini elde etti” ifadeleri yer aldı.

Söz konusu mühimmatın, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin 2216 sayılı kararına aykırı olarak İran Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC) tarafından Yemen’deki Husilere sevk edilmek üzere gönderilmekte olduğu ortaya çıktı.

ABD’nin İran’ın bölgedeki ölümcül yardım akışının ABD ve BM yaptırımları da dahil olmak üzere tüm yasal yollarla engellemek için müttefikleri ve ortakları ile birlikte çalışmaya kararlı olduğu vurgulanan CENTCOM açıklamasında, İran’ın silahlı gruplara verdiği destek ve istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerinin, uluslararası ve bölgesel güvenliği tehdit ettiği ve ABD’nin diplomatik personelini, askeri güçlerini, ve bölgedeki vatandaşlarını yanı sıra ortaklarının güvenliğini riske attığı kaydedildi.

Söz konusu açıklamada, İran’ın bölgedeki istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerini durdurmak ve bu tür silah sevkiyatlarını önlemek için girişimlerin devam edeceği de belirtildi.

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler