Sosyal Medya

Genel

Özlem Derici Şengül:  KKM tebliği piyasaları nasıl etkiler?

Tebliğe göre KKM’den TL mevduata dönüşüm hedefi getirildi, %50. Dövizli KKM’den TL mevduata dönüşüm hedefi ise %5. Altında kalınması durumunda…

Özlem Derici Şengül:  KKM tebliği piyasaları nasıl etkiler?

Tebliğe göre KKM’den TL mevduata dönüşüm hedefi getirildi, %50. Dövizli KKM’den TL mevduata dönüşüm hedefi ise %5. Altında kalınması durumunda ekstra tahvil tutma yükümlülüğü bulunuyor. TCMB’nin bu oranları değiştirme yetkisi var.

 

Piyasa etkisi ilk etapta tahvil alımı ve tahvil faizlerinde düşüş ardından mevduat faizlerinde artış ve KKM vadelerinin yoğunlaştığı dönemlerde TL mevduatlarda artış olacaktır. Döviz KKM’de dönüşüm oranı düşük, hemen bir dolarizasyon olmayabilir ancak test edilip oran değiştirilebilir. Bu haftaki PPK toplantısı çok önemli olacak. PPK’dan en az 250 baz puanlık bir artış yapması mevduat faizlerinde artışa yardımcı olacaktır. Geçiş aşamasında büyük oynaklık görmek şaşırtıcı olmayacaktır. Hisse senedi yatırımcısının büyük oranda mevduata geçmesini beklemeyiz ancak son dönemde yaşanan rallinin düzeltmesi söz konusu olabilir bu dönemde.

 

 

 

Özlem Derici Şengül, Spinn Consulting twitter paylaşımıdır

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler