Sosyal Medya

Genel

Mehmet Şimşek müjdeyi twitter’den verdi—YORUM eklendi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, turizm gelirlerindeki büyük oranda artışın ve tüketici kredilerinin büyümesindeki yavaşlamanın, cari açığın daralmasında etkili…

Mehmet Şimşek müjdeyi twitter’den verdi—YORUM eklendi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, turizm gelirlerindeki büyük oranda artışın ve tüketici kredilerinin büyümesindeki yavaşlamanın, cari açığın daralmasında etkili olacağını belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomik programın başarılı olması için hayati önem taşıyan iletişim stratejisini yeni adıyla X eski adıyla Twitter sosyal medya platformu üzerinden sürdürüyor. Göreve atandığından bu yana sadece Yeni Şafak’a bir söyleşi veren ve İstanbul’da düzenlenen bir yabancı yatırımcı semineri dışında basın toplantısı dahi yapmayan Şimşek bu kez de TL’yi desteklemek için cari açığın daralacağı mesajını verdi.  Şimşek’in halkla doğrudan iletişimi başlatmak için Orta Vadeli Programın yayınlanmasını beklediği kanaatindeyiz.

 

Şimşek, X  (Twitter) sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, turizmde patlama yaşandığına dikkati çekerek şu ifadelere yer verdi:

“Bir ayda 7,1 milyon ile dikkate değer sayıda yabancı ziyaretçiyi ağırlayarak tarihin en iyi temmuz ayına damga vurdu. Türkiye’nin cari açığının tüketici kredilerinin büyümesindeki yavaşlama ve turizm gelirlerindeki keskin artış sayesinde (hazirandaki 56 milyar dolarlık 12 aylık bütçe açığından aralıkta 40 milyar dolar civarına) önemli ölçüde daralması bekleniyor. Bu da daha istikrarlı bir lirayı destekliyor”.

 

 

YORUM:  Henüz Şimşek’e hak vermek için erken

 

Temmuz’da cari açığın aylık bazda $4 milyar civarında gerçekleşmesi bekleniyor.  Turizm sezonu da   turist sayısı olarak doyurucu, fakat turist başın harcama düşebilir.  Bir çok haberde Türkiye’nin çok pahalı kaldığı öne çıkmaya başladı. Cari denge hususunda en önemli risk ise Rus ekonomini çökerken, Alman ekonomisinin aniden fren yapması.  Bu nedenlerle Türkiye’nin finanse edilmesi güç bir cari açıkla kışa gittiği görüşünü hala savunmak zorundayız.

Ancak iki nedenden dolayı cari açık kışın sorun olmaktan çıkabilir. İlki TCMB’nin tüm iyimser beklentileri aşan faiz artırım kararı sonrası bir dizi global yatırım fonu TL varlıklarda pozisyon alarak TCMB’nin FX cephanesini artırabilir. İkincisi, Temmuz ve Ağustos verileri ekonominin gözle görülür bir yavaşlama sürecine girdiğine işaret ediyor. Ekonomik aktivitenin yavaşlaması ithalatı da aşağı çeker.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler