Sosyal Medya

Ekonomi

Emre Balıca:  “Mohaç Meydan Muharebesi Hedefi”

Bu hedeflerin tarihimizdeki önemli savaşlara ya da başarılara göre belirlenmesi gaza getiriyor olmalı ama eksik bence. Açıkçası ben bir 2040 beklerdim. Selçuklu’dan Dandanakan’ı da analım hedef verirken. Araya Osmanlı’dan 2044 Varna için bir hedef.

Emre Balıca:  “Mohaç Meydan Muharebesi Hedefi”

Merhaba sevgili okurlar,

Cumhuriyetin yüzüncü yılını geride bıraktık. Kutlamalar kısmına çok fazla değinmek istemiyorum ama geçen hafta da yazdığım gibi daha coşkulu, daha hazırlıklı kutlamalar yapılabilirdi. Bazı şehirlere değil de tüm Türkiye’ye yayılmış, kutlamalar yerine televizyonlar da dizilerin oynamadığı ya da genç cumhuriyetin yüz yılı geride bırakılırken cumhuriyeti sindiremeyenlerin olmadığı zamanlar olabilirmiş.

Hafta içi okumuşsunuzdur, TCMB enflasyon hedeflerini açıkladı. Şu anki ekonomi yönetiminin geçmiş yönetimlere kıyasla piyasa için daha güven verici bulunduğu bir gerçek. Gerek Sayın Şimşek’in yurt dışı çabaları gerekse de Sayın Gaye Erkan’ın kararlı tutumu piyasanın konuşulanları daha dikkatli yorumlamasını sağlıyor. Aklın ve matematiğin ekonomi yönetimine geri dönüyor olması piyasa yatırımcıları için de öngörülebilirlik kavramının tekrar kazanılmasını sağlıyor. Sayın Gaye Erkan’ın yıl sonu hedeflerini dinlerken de bunu rahatlıkla görebiliyorsunuz.

Bunu hafta içi açıklanan bir diğer veri enflasyon rakamlarından da görebiliyorsunuz. Rakamların gerçeğe daha yakın olması enflasyon hedeflerini geçmiş yönetimlere nazaran daha tutarlı kılıyor. Şöyle söyleyeyim ışıl ışıl gözleri ile ekonomiye en güzel bakan Sayın Nebati’nin ocak ayından görevi devrettiği haziran ayına kadar enflasyon sürekli düşmüş. Öyle düşmüş ki yıllık enflasyonumuz 38’lere kadar inmiş. Sayın Şimşek görevi devraldıktan sonra ise bir anda çıkmaya başlamış. En son açıklanan ile de yıllık enflasyon oranımız 61’e dayanmış.

İnsan ürkmüyor değil. Ya faiz sebep enflasyon sonuçsa diye. Yerli ve milli ekonomistlerimizin duayen ismi gerçekten yanılmıyorsa diye. Ama sonra insanın aklına TÜİK gelince bir durup düşünüyor haliyle.

TCMB’nin sayfasından enflasyon ve gerçekleşenlere bakmanızı tavsiye ederim. 2012 yılından bu yana enflasyon hedefi 5, gerçekleşeni ne siz sorun ne ben yazayım.

Girip bakın dedim ya. Kendi gözleriniz ile görün hedef tutturma başarımızı.

Daha gerçekçi rakamlara rağmen bir diğer enflasyon raporlayıcısı ENAG’ın enflasyon rakamı yıllıklarda 126’ya ulaşmış durumda.

Siz, cebinize göre pazara göre yaptığınız alışverişe göre hangi raporu gerçekçi bulursanız artık.

O bir tarafa TÜRK-İŞ’in yoksulluk sınırı 45000 TL sınırında. Açlık 14000’e yaklaşmış.

Rakamları ve ulaşılabilecek hedefleri sizler kıyaslayın aslında. Yoksa kitlelere göre hedef söylemek kolay yolu işin. Enflasyon 5 dersiniz 65 gerçekleşir. Dış güç dersiniz olmadı içimizdeki hainler dersiniz.

Tutmayan hedef 2023 gibi. Söyleriz de söyleriz. Kim hesabını tutuyor ki.

Çiçeği burnunda Ticaret bakanımız Sayın Ömer bey sanırım AKP’nin 2023 yılı hedeflerinin içinde olan ilk on ekonomi arasına girme vaadini görmemiş olacak ki o hedefi 2053 yılına taşıyıverdi. Gerçi fark etmemiş olmalı 2023’e kadar ilk ona girmeyi hayal ederken ilk yirmiden bile düştük ama olsun. O kadar kusur kadı kızında da olur.

Bu hedeflerin tarihimizdeki önemli savaşlara ya da başarılara göre belirlenmesi gaza getiriyor olmalı ama eksik bence. Açıkçası ben bir 2040 beklerdim. Selçuklu’dan Dandanakan’ı da analım hedef verirken. Araya Osmanlı’dan 2044 Varna için bir hedef. Gerçi onunki 2444’e gelir ama o zaman 2053 hesabı da dört yüz yıl atar olmaz. Baktık 2044 tutmadı 2048 deriz hem yakın yıl hem Pasinler Savaşı var Bizans gavurunu yenmişiz. 2071’e gelene kadar bir Sırpsındığı hedefi koyarız 2064’e. 2071’den sonra da Miryokefalon 2076’ya. Tutana aşk olsun. Ver hedefi tutmazsa bul bulabilirsen.

Bakan beyin yeni olmasından kaynaklanıyor ama sanıyorum. Ya da yakın diye o tarihi vermedi. 2026 da diyebilirdi. Hem Mohaç zaferinin 500.yılını anardık hem de kişi başı gelir hedefine ulaştık mı ona bakardık.

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler