Sosyal Medya

Ekonomi

Yabancı yatırımcı temkinli-beklentiler iyimser

Seçimlerin ardından Türk Lirası’nın yabancı para birimleri karşısında değer kaybının yüzde 8’e yaklaşması ve ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Mehmet…

Yabancı yatırımcı temkinli-beklentiler iyimser

Seçimlerin ardından Türk Lirası’nın yabancı para birimleri karşısında değer kaybının yüzde 8’e yaklaşması ve ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Mehmet Şimşek’in, Merkez Bankası başkanlığına Hafize Gaye Erkan’ın atanması yabancı basında geniş yer buldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın söz konusu atamalarla Türkiye’nin ortodoks para politikalarına dönüş sinyalini veriyor olabileceğine değinen İngiliz ve ABD basını, yabancı yatırımcılarda hakim olan ‘ihtiyatlı iyimserliğin’ Erdoğan’ın ekonomi yönetimine ne kadar bağımsızlık tanıyacağına bağlı olduğunu yazdı.

İngiliz Reuters haber ajansı, Hafize Gaye Erkan’ın Merkez Bankası Başkanlığı’na atanmasıyla kurumun “sıkı para politikalarına dönmeye hazırlandığını” yazdı. Başkanlık koltuğuna beşinci kez atama yapıldığını hatırlatan ajans, “Erkan’ın resmi olarak para politikası deneyimi bulunmadığından eğilimlerinin belirsiz olduğu” yorumunu yaptı. Reuters, Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanı olmasıyla birlikte para politikalarında olası bir ‘U dönüşünün’ ekonomide dalgalanma beklentilerinin arttığı bir döneme denk geldiğine dikkat çekti.

İngiliz finans gazetesi The Financial Times, daha önce Goldman Sachs’ta üst düzey görevler üstlenen Hafize Gaye Erkan’ın Merkez Bankası’nın başına geçen ilk kadın olduğuna vurgu yapıldı. Haberde, ortodoks maliye politikalarının savunucusu olduğu bilinen Cevdet Yılmaz’ın da Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanmasının ekonomi yönetiminde geleneksel politikalara dönüş için ‘ihtiyatlı bir iyimserlik’ havası yarattığına yer verildi. Politika faizlerinin düşürülmeye başlandığı 2019’dan bu yana Merkez Bankası’nın başına beşinci kez atama yapıldığını hatırlatan gazete, yatırımcıların ülkeye giriş için maliye politikaları konusunda izlenecek yolun netleşmesini beklediğini yazdı.

BLOOMBERG: ASIL SORU ERDOĞAN’IN FAİZ ARTIRIMINA NE KADAR İZİN VERECEĞİ

ABD’de yayın yapan Bloomberg de Merkez Bankası Başkanlığı’na yapılan atamanın yıllarca süren aşırı düşük borçlanma maliyetlerinin sonuna gelindiğine işaret edebileceği yorumunu yaptı. Bloomberg’e konuşan Medley Global Advisors Ürün Başkanı Nick Stadtmiller’e göre, “Erkan’ın başarısı Erdoğan altında ne kadar özerkliğe sahip olacağına bağlı olacak. Umarız söz konusu atama selefinin politikaları üzerinde bir gelişmeye işaret eder” yorumunu yaptı. Stadtmiller, “Asıl soru, Erdoğan’ın Merkez Bankası’nın enflasyonu düşürmeye yetecek kadar faiz artırmasına izin verip vermeyeceği” dedi. 

Artı Gerçek

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler