Sosyal Medya

Ekonomi

Türkiye ilk çeyrekte iç tüketim ateşiyle yüzde 4 büyüdü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ocak-mart dönemini kapsayan gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. Buna göre, Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte…

Türkiye ilk çeyrekte iç tüketim ateşiyle yüzde 4 büyüdü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ocak-mart dönemini kapsayan gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. Buna göre, Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 4 büyüdü. Çeyrekten çeyreğe büyüme yüzde 0,3 açıklandı.

Sanayi ve tarım sektörleri sırasıyla yüzde 0,7 ve yüzde 3,8 oranında daraldı. Zincirlenmiş hacim endeksine göre yapılan hesaplamalarda, hizmetler yüzde 12,4, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 12, finans ve sigorta hizmetleri yüzde 11,2, bilgi iletişim faaliyetleri yüzde 8,1, diğer hizmetler yüzde 7,8, inşaat yüzde 5,1, kamu yönetimi-eğitim-sağlık yüzde 3,6, gayrimenkul yüzde 1,4 artış gösterdi.

Yerleşik hane halklarının nihai tüketim harcamaları yılın birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 16,2 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 5,3, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 4,9 arttı. Makine teçhizat da yüzde 8 ile güçlü büyümesini sürdürdü.

İhracat daraldı, ithalat patladı

2023 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak mal ve hizmet ithalatı, yüzde 14,4 artarken ihracatı yüzde 0,3 azaldı.

 

Asgari ücretin etkisiyle işgücü payı arttı

Yıl başında artırılan asgari ücrete bağlı olarak, yılın ilk çeyreğindeki ücret artışları, GSYH’den ücretlilerin aldığı payı yeniden yükseldi.  2016’da yüzde 36 düzeyinde olan GSYH’den ücretlerin payı her yıl düzenli azalarak 2022 sonunda yüzde 26,5’e kadar gerilemişti. 2023 ilk çeyrekte bu sefer yüzde 38’e yükseldi.

Prof Dr Aziz Çelik de ilk çeyrekte emeğin GSMH’den aldığı paydaki artışı EYT kaynaklı olarak açıkladı.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler