Sosyal Medya

Ekonomi

Türkiye araç alırken bir araba parası kadar da vergi ödüyor!

Türkiye'de bir birey bir otomobil satın aldığında, genellikle devlete de bir otomobil bağışında bulunuyor. Ülkede araç alımında ödenen vergiler, dünya genelinde en yüksek seviyelerde yer alıyor.Örneğin, 33 bin dolarlık bir otomobil için Türkiye'de 62 bin dolara kadar vergi ödeniyor. 

Türkiye araç alırken bir araba parası kadar da vergi ödüyor!

Türkiye’de bir birey bir otomobil satın aldığında, genellikle devlete de bir otomobil bağışında bulunuyor. Ülkede araç alımında ödenen vergiler, dünya genelinde en yüksek seviyelerde yer alıyor.Örneğin, 33 bin dolarlık bir otomobil için Türkiye’de 62 bin dolara kadar vergi ödeniyor.

 

 

OECD’nin verilerine göre Türkiye, Avrupa’da araç alımında en yüksek vergi yüküne sahip ülke konumunda. Vergisiz olarak 33.000 dolar olan bir aracın Türkiye’deki satış fiyatı vergiler nedeniyle 62.304 dolara kadar yükselebiliyor. Diğer Avrupa ülkeleri, özellikle teşvikler sayesinde araç fiyatlarını vergisiz fiyattan daha düşük seviyelere çekebiliyorlar.

 

Örneğin, Almanya, Fransa ve Lüksemburg gibi ülkelerde alınan KDV oranları yüzde 17 ile yüzde 27 arasında değişirken, Türkiye’de KDV oranı 2023 itibarıyla yüzde 20’ye çıktı. Bu ülkelerde elektrikli araçlarda çeşitli vergi indirimleri ve teşvikler bulunuyor.

 

Euronews’in haberine göre, karşılaştırma yaparken sadece KDV’ye bakmak yeterli değil çünkü bazı ülkeler ÖTV gibi ek vergiler de alıyorlar. Türkiye bu konuda açık ara öne çıkıyor, çünkü en düşük vergi dilimi yüzde 80’e kadar çıkabiliyor. OECD’nin 2022 vergi oranlarına göre yaptığı hesaplama, vergisiz ve tüm vergiler dahil fiyatları karşılaştırarak yapıldı. Bu hesaplama sonucunda, dört farklı araç kategorisinde de Türkiye’nin tüm vergiler dahil araç fiyatlarının en yüksek olduğu ülke olduğu ortaya çıktı.

 

Özellikle 2023’ün ikinci yarısında vergi oranlarının ve araç fiyatlarındaki artışın etkisiyle Türkiye’de araç almanın maliyeti daha da yükseldi. Örneğin, 33 bin dolarlık bir aracın Türkiye’deki satış fiyatı 62.304 dolara kadar çıkabiliyor. Bu rakam, Macaristan gibi ülkelerde benzer bir aracın maliyetinden önemli ölçüde daha yüksek.

 

Almanya, Fransa ve Lüksemburg gibi bazı ülkelerde ise teşvikler sayesinde araç fiyatları vergisiz fiyattan daha düşük seviyelere inebiliyor. Örneğin, vergisiz fiyatı 33 bin dolar olan bir aracın Fransa’daki tüm vergiler dahil satış fiyatı 28 bin 366 dolar olabiliyor.

 

Türkiye’de araç alırken ödenen toplam vergi miktarını görmek için en doğru yol, vergisiz ve tüm vergiler dahil fiyatları karşılaştırmak. Bu verilere göre Türkiye, Avrupa’da araç alımında en yüksek vergi yüküne sahip ülke konumunda.

 

Kaynak: Türkiye’de bir otomobil alan bir otomobil de devlete bağışlıyor

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler