Sosyal Medya

Ekonomi

TCMB PPK ne yapacak?

TCMB Para Kurulu Komitesi’nin Perşembe günü açıklayacağı faiz kararı bu haftanın en kritik donesi.  Toplantı öncesi konsensus tahmin 250 baz…

TCMB PPK ne yapacak?

TCMB Para Kurulu Komitesi’nin Perşembe günü açıklayacağı faiz kararı bu haftanın en kritik donesi.  Toplantı öncesi konsensus tahmin 250 baz puan parasal sıkılaştırma yönünde. Bu durumda politika faizi %20 olacak.

Bu faiz enflasyona karşı etkili olabilir mi?  Yılın geri kalan aylarında faiz artışları sürecek mi?

 

Foreks:  Ağustos’ta 250 baz puan artış, yıl sonu %25

 

Foreks Haberin ikinic kotasyon anketinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) bu ayki toplantısına ilişkin faiz beklentileri, 150 baz puandan 250 baz puana yükseldi. TCMB’nin 20 Ağustos tarihinde sadeleşme süreci kapsamında yabancı para mevduattan kur korumalı mevduata dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre menkul kıymet tesis ve zorunlu karşılık uygulamasına son vermesinin ardından, tahminler yüzde 19,00’dan yüzde 20,00 seviyesine çıktı. 17 Ağustos tarihli Foreks Haber anketinde 150 baz puanlık artırım ile haftalık repo faizinin yüzde 19,00 seviyesine yükseltileceği öngörülmüştü.

 

Foreks Haber anketine katılan 21 ekonomistin tamamı faizin artırılacağını öngördü. En yüksek tahmin yüzde 20,00 olurken, en düşük tahmin yüzde 18,25 olarak gerçekleşti.

 

Ankette, yüzde 25,00 seviyesinde oluşan 2023 yıl sonu ve 12 ay sonrası tahminleri faiz beklentileri ise korundu. Ankete katılım sağlayan 15 ekonomistin yıl sonuna ilişkin en yüksek ve en düşük beklentileri de yüzde 30,00 ve yüzde 20,00 olarak sabit kaldı. Geçen ayki ankette medyan tahmin yüzde 27,00 seviyesinde oluşmuş, tahmin aralığı ise yüzde 40,00 ila yüzde 23,50 bandında gerçekleşmişti.

 

Şenay Zeren ve Şebnem Turhan/Ekonomim:  Merkez Bankası piyasayı yakalayabilecek mi?

 

 

AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistler politika faizinin 250 baz puan artırılarak yüzde 20’ye çekilmesini tahmin etti. Bloomberg HT’nin anketine katılan 20 kurumun medyan beklentisi de, ağustos ayında politika faizinin 250 baz puan artarak yüzde 20 seviyesine çıkacağı yönünde oldu. Foreks Haber anketine katılan 20 ekonomistin tamamı faizin artırılacağını öngörürken, medyan beklenti, faizin 150 baz puan artırılacağı ve yüzde 19 seviyesine yükseltileceği yönünde oluştu. Yıl sonu faiz tahminlerinde maksimum beklenti yüzde 30, minimum beklenti ise yüzde 20. AA Finans’ın anket sonuçlarına göre, 100 ila 250 baz puanlık bir artırım öngören ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 18,50 ile yüzde 20,00 arasında, yıl sonu politika faizi beklentileri ise yüzde 20 ile 30 arasında yer aldı. Ekonomistlerin yılsonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 26,50 oldu.

Bir bankacılık sektörü kaynağı ise PPK’da piyasa beklentisi olan 250 baz puan artışının altında bir artırım yapılması ihtimalinin arttığını dile getirerek daha farklı bir senaryo olsa idi Merkez Bankası’nın KKM hamlesine gerek kalmayacağını vurguladı. Kaynaklar, yeni ekonomi yönetiminin bu hamlesinin eski alışkanlıkların devam ettiğini gösterdiğine işaret ederek Türkiye’nin 5 yıllık iflas risk primi CDS’lerinde artış trendinin de devam edeceğini kaydetti.

 

Ekonomist İnanç Sözer ise TCMB’nin politika faizini geçen ay olduğu gibi 250 baz puan artırarak yüzde 20’ye yükseltmesini beklediğini söyleyerek “Enflasyonist gelişmeler ve bu nedenle fiyatlama davranışları geçen aydan daha olumsuz bir görüntü sergilerken, talep koşulları da henüz çekirdek enflasyonda bir iyileşme sağlamaktan uzak. Bu toplantının bence esas önemi Para Politikası Kurulu’ndaki liyakati yüksek yenilenmelerin politika duruşuna ve metnine ne kadar etki yapacağı olacak” diye konuştu.

 

TCMB Ağustos Beklenti Anketi ne mesaj verdi?

 

Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 43,82 iken, bu anket döneminde yüzde 59,46 olmuştur. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 33,21 iken, bu anket döneminde yüzde 42,01 olmuştur. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 19,04 ve yüzde 22,54 olarak gerçekleşti.

 

Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 18,94 iken, bu anket döneminde yüzde 19,34 olmuştur. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 19,17 iken, bu anket döneminde yüzde 19,19 olarak gerçekleşmiştir.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler