Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

NYT: Uydu Görüntüleri Rus Nükleer Silahlarının Belarus’ta Depolanabileceğini Gösteriyor

New York Times tarafından yapılan bir analiz, Soğuk Savaş döneminden kalma bir mühimmat deposunda, Rus nükleer depolama tesislerine özgü güvenlik…

NYT: Uydu Görüntüleri Rus Nükleer Silahlarının Belarus’ta Depolanabileceğini Gösteriyor

New York Times tarafından yapılan bir analiz, Soğuk Savaş döneminden kalma bir mühimmat deposunda, Rus nükleer depolama tesislerine özgü güvenlik yükseltmelerini gösteriyor.

Belarus’un merkezindeki bir mühimmat deposundaki yeni güvenlik özellikleri ve diğer iyileştirmeler, Rusya’nın burada nükleer savaş başlıklarını barındırabilecek tesisler inşa ettiğini ortaya koyuyor. Eğer Rusya silahları buraya taşırsa, 1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana ilk kez ülke dışında depolamış olacak.

Rusya’nın kendi topraklarında Ukrayna ve NATO ülkelerine yakın nükleer savaş başlıkları zaten bulunuyor ancak Kremlin bazılarını Belarus’ta konuşlandırarak nükleer tehdidini vurgulamaya ve nükleer caydırıcılığını güçlendirmeye çalışıyor gibi görünüyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin, geçen yılın başlarında böyle bir alana atıfta bulunarak Rusya’nın yakında Belarus’ta “taktik nükleer silahlar için özel depo” inşaatını tamamlayacağını söyledi.

New York Times, Mart 2023’te başlayan yeni inşaatı takip etmek için uydu görüntülerini ve fotoğraflarını analiz etti ve nükleer silahlar ve silah kontrolü uzmanlarıyla konuştu.

Tesis, Ukrayna sınırının 120 mil kuzeyinde, Asipovichy kasabasının yanındaki bir askeri depoda yer alıyor. Burada yakın zamanda inşa edilen yapılardan bazıları Rusya içindeki üslerde bulunan nükleer depolama tesislerine özgü özelliklere sahip. Örneğin, yeni ve yüksek güvenlikli bir alan, tüm üssün mevcut güvenlik çemberine ek olarak üç kat çitle çevrili. Bir başka belirti de Sovyet döneminden kalma gizli bir yeraltı sığınağına bağlı kapalı bir yükleme alanı.

Bölgeyi analiz eden Amerikan Bilim Adamları Federasyonu’ndan Hans Kristensen, Belarus’taki nükleer gelişmelerin “NATO’nun en doğudaki üye ülkelerini tedirgin etmek için tasarlanmış gibi göründüğünü, ancak Rusya’ya bölgede önemli bir yeni askeri avantaj sağlamayacağını” söyledi.

Uzun menzilli stratejik silahların aksine taktik nükleer silahların üzerinde uzlaşılmış bir tanımı yok. Ancak Rusya taktik silahları 300 kilometreye, yani yaklaşık 186 mile kadar menzile sahip olanlar olarak tanımlıyor. Nükleer programlar çok gizli olduğundan, Rusya’nın Belarus’ta savaş başlıklarını depoladığı başka yerler olması ve hatta Kremlin’in bazılarını Asipovichy’ye taşımış olması mümkündür, ancak tüm göstergeler aksini göstermektedir. Hem Rusya hem de Belarus Savunma Bakanlığı yorum taleplerine yanıt vermedi.

Nükleer savaş başlıkları genellikle silahları fırlatma kapasitesine sahip askeri üslere yakın yerlerde depolanır. Şüpheli nükleer depolama alanı, Belarus’un nükleer veya konvansiyonel savaş başlıkları fırlatmak için kullanılabilen İskender füzeleri ile aynı kasabada bulunuyor. Rusya İskenderleri 2022 yılında Belarus’a teslim etmişti.

Geçtiğimiz hafta içinde hem Rusya hem de Belarus nükleer silah tatbikatlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Pazartesi günü Kremlin, taktik nükleer silahların olası kullanımına yönelik eğitim için Ukrayna yakınlarında konuşlu birliklerle askeri tatbikat düzenleyeceğini söyledi. Salı günü Belarus Savunma Bakanı devlet medyasına yaptığı açıklamada İskender güçleri ve diğer nükleer silah dağıtım sistemlerinin denetlenmeye başlandığını söyledi.

Rusya’nın yorumları ABD ve NATO tarafından “sorumsuz söylem” nedeniyle derhal kınanmasına neden oldu.

Kaliforniya Monterey’deki Middlebury Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü’nde silah kontrolü uzmanı olan Jeffrey Lewis, “Soğuk Savaş uygulamalarını yeniden canlandırıyoruz, dolayısıyla Soğuk Savaş risklerini de canlandırıyoruz” dedi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler