Sosyal Medya

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kobani davası yorumu:  “Geç de olsa hak yerini buluyor”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Kobani davasında verilen karar hakkında ilk defa konuştu: “Geç de olsa hakkın yerini bulduğunu görüyor, bundan da mağdurlar…

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kobani davası yorumu:  “Geç de olsa hak yerini buluyor”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Kobani davasında verilen karar hakkında ilk defa konuştu: “Geç de olsa hakkın yerini bulduğunu görüyor, bundan da mağdurlar ve demokrasimiz adına memnuniyet duyuyoruz.”

 

18’i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobani davasında karar 16 Mayıs’ta açıklanmış, HDP eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş’a 42 yıl, Yüksekdağ’a 32 yıl dokuz ay, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’e de 10 yıl hapis cezası verilmişti. Davada beş kişi hakkında tahliye, 12 kişi hakkında beraat, 13 kişi hakkında da ‘tutukluluğa devam’ kararı çıkmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 26’ncı Dönem Adli Yargı ve 16’ncı Dönem İdari Yargı Kura Töreni’nde konuştu.

Geç de olsa adaletin yerini bulduğunu söyleyen Erdoğan ‘6-8 Ekim olaylarının bir protesto gösterisi olmadığını’ söyledi:

“6-8 Ekim olaylarını kışkırtanlar, yönlendirenler, azmettirenler, milletimize böyle bir acıyı yaşatanlar bellidir. Hukuk elbette bunlardan hesap sormak zorundadır. Siyasi dava denilerek terör kalkışmasının aklanmaya çalışılması her şeyden önce hukuka ve demokrasiye hakarettir. 6-8 Ekim olaylarını kimse mazur ve meşru gösteremez.”

Mahkeme kararıyla ilgili haddi aşan yorumları tasvip etmediklerini’ belirten cumhurbaşkanı “Sokakları kan gölüne çevirerek bu ülkede siyaset yapılmayacağını artık herkesin anlamasını ümit ediyoruz” dedi.

Erdoğan’ın açıklamasından öne çıkan başlıklar şunlar:

*6-8 Ekim hadisesi asla bir protesto gösterisi değil, 37 insanımızın vahşice öldürüldüğü bir terör kalkışmasıdır. Suriye’deki gelişmeleri bahane eden bölücü örgüt unsurları doğrudan devletimizin bekasını hedef alan bir isyan girişiminde bulunmuştur. Bu isyan girişiminde 37 insanımız şehir eşkiyaları tarafından katledilmiştir. Ülkemizin 35 ili, 96 ilçesi ve 131 yerleşim biriminde sokaklar, dükkanlar, okullar ateşe verilmiş, masumların kanı akıtılmıştır.

*Bölücü canilerin katlettiği insanlar arasında ihtiyaç sahiplerine kurban eti dağıtan 16 yaşındaki Yasin Börü ve arkadaşları da vardır.

*Mahkeme kararıyla ilgili haddi aşan yorumları tasvip etmiyoruz. Karar kayıplarının acısıyla son 10 yıldır Kerbela’ya dönmüş yüreklere su serpmiş, adaletin tecellisine olan inancı yeniden güçlendirmiştir.

*İsyan girişiminden 10 yıl sonra geç de olsa hakkın yerini bulduğunu görüyor bundan da mağdurlar ve demokrasimiz adına memnuniyet duyuyoruz.

*Bizim gibi yakın siyasi tarihinde adaletsizliklere tanık olmuş bir millet için hakkın yerini bulmasının önemi tartışma götürmez. Bu gerçeğe darbe ve terör davaları gibi kritik başlıklara bir fiil şahitlik ettik. Milli iradeyi güçlendirme mücadelemizde ülkemizdeki darbe geleneği ile de hesaplaştık. Anayasayı değiştirerek darbecilerin yargılanmasını sağladık.

*İktidarlarımız döneminde cumhuriyet tarihinde ilk defa milli iradeye kasteden darbeciler yargılandı, geç de olsa hak ettikleri cezaları aldılar. 27 Mayıs mağdurlarının zararlarını darbeden 60 sene sonra kurduğumuz bir komisyon vasıtasıyla tanzim ettik. 12 Eylül ve 28 Şubat’ta demokrasiye darbe yapanlar milletin vicdanıyla birlikte bağımsız Türk mahkemeleri tarafından da mahkum edildiler. Darbe suçunun asla cezasız kalmayacağı böylece anlaşılmış oldu.

*Siyasi ve ideolojik kamplaşmaların adalet sisteminde yol açtığı tahribatlar özellikle tecrübelerimizle çok iyi biliyoruz. Bunların tekrarına izin vermeyeceğiz.

 

 

 

 

 

diken.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler