Sosyal Medya

Ekonomi

Prof. Dr. Serdar Sayan: Birçok dolaylı vergide ciddi artışlar olacak

Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM) Direktörü Prof. Dr. Serdar Sayan, ekonomide yeni dönemde daha fazla dolaylı vergi beklenmesi…

Prof. Dr. Serdar Sayan: Birçok dolaylı vergide ciddi artışlar olacak

Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM) Direktörü Prof. Dr. Serdar Sayan, ekonomide yeni dönemde daha fazla dolaylı vergi beklenmesi gerektiğini söyledi.

Enflasyon nedeniyle her geçen gün alım gücünün eridiği, mevcut ekonomi politikalarının başarısız olduğu bir dönemde Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Mehmet Şimşek atandı.

Mehmet Şimşek’in alacağı kararlar ve bu kararların ekonomiye nasıl etki edeceği bilinmiyor. Ancak sıkı para politikasına geçileceği tahmin ediliyor. Ekonomi yönetiminin en önemli sorunu enflasyon.

Cumhuriyet’ten Şehriban Kıraç’a konuşan Prof. Dr. Serdar Sayan, gelecek dönemde istihdamın seyrinin, Türkiye ekonomisinin büyüme performansına bağlı olacağını ifade etti.

Profesör, bu performansın nasıl olacağını öngörmenin şu an zor olduğunu, bunun nasıl bir ekonomi politikası izleneceğine bağlı bulunduğunu kaydetti.

‘Dolayı vergilerde ciddi artış olacak’

Prof. Dr. Serdar Sayan, ‘vatandaşları acı reçete bekleyip beklemediğine’ dair soruya şu yanıtı verdi: “Ekonomiyi ve dolayısıyla hepimizi nelerin beklediği, mevcut sürdürülemez çerçevenin yerine nasıl bir modelin ne zaman getirileceğine bağlı. İlk etapta önemli fiyat ve vergi artışları beklememiz gerektiği kesin. Zaten seçim dolayısıyla ertelenen fiyat artışlarının eli kulağında olmalı. Ardından KKM ve diğer kamu harcamalarının finansmanı için kaynak bulmak gerekecek. Birçok dolaylı vergide ciddi artışlar olacak.”

Profesör, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığının yaratacağı etkiyi şu sözlerle anlattı: “Enflasyon üzerindeki baskıyı artıracak olan iki unsur büyüyen kamu açığı ve daha önemli olmak üzere kurlardaki artış olacak. Piyasadaki fiili faiz oranları politika faizinden bağımsız hale geldi neredeyse zaten ama faiz politikasının da bu haliyle bile sürdürülemeyeceği açık. Adını faiz artışı koymadan, KKM ve benzeri mekanizmalar yoluyla yapılan dolaylı artışlar sorunlarla yüzleşmeyi ertelerken yüzleşme zamanı geldiğinde karşılaşılacak sorunları daha da büyütüyor.”

(Kısa Dalga)

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler