Sosyal Medya

Ekonomi

Orta gelirliye konut kampanyasının detayları açıklandı

Orta gelirlilerin yararlanabileceği yeni konut kampanyası kapsamında, 15 yıla kadar vade ile 0,69’dan başlayan faiz oranlarıyla kredi desteği sağlanacak. Kampanya…

Orta gelirliye konut kampanyasının detayları açıklandı

Orta gelirlilerin yararlanabileceği yeni konut kampanyası kapsamında, 15 yıla kadar vade ile 0,69’dan başlayan faiz oranlarıyla kredi desteği sağlanacak. Kampanya sadece sıfır konutlar için geçerli olacak.

İktidar, inşaat sektörünü canlandırmak ve müteahhitlerin elinde kalan binlerce sıfır konutun satışını sağlamak için yeni bir kredi paketi açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un açıkladığı kampanya ‘Yeni Evim’ adıyla duyuruldu.

Bankalar tarafından sağlanacak kredi finansmanının üst sınırı, birinci bölge olan İstanbul’da en fazla 5 milyon TL olacak. İkinci bölgedeki illerde banka finansmanı 3 milyon lirayı, üçüncü bölgedeki diğer illerde ise 2 milyon lirayı geçemeyecek.

İstanbul birinci bölge, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla ikinci bölge, diğer tüm iller üçüncü bölge olarak belirlendi

Banka finansmanı sadece sıfır konutlara sağlanacak.

Kampanyadan yararlanmak için halihazırda konutun olmaması ve konut alınacak illerde bir yıl içinde konut satışı yapmamış olma şartı bulunuyor.

İKAMET ŞARTI

Ayrıca 1 ve 2’inci bölgedeki iller için son bir yıldır bu illerde ikamet etmiş olmak gerekecek. Alınan konutlar 5 yıl boyunca satılamayacak.

Asgari peşinat oranı tüm iller için yüzde 10 olarak belirlendi. Faiz oranı ise azami 15 yıl vade ve 0.69 olarak uygulanacak. Kampanya ile alınacak konutun aylık taksiti hane halkı gelirinin yüzde 40’ını geçemeyecek.

İlk 3 yıldaki aylık taksitlerinin bir kısmını geri ödenmek koşuluyla Hazine ve Maliye Bakanlığı üstlenecek. Yüklenici firmalar da konut bedelinin yüzde 5’i kadar destek sağlayacak.

Kampanya kapsamında kredi kullanılabilecek konutlar ise şöyle sınıflandırıldı:
– Tamamlanmış konutlar
– Belirli oranlarda tamamlanmış ve bankaların kredi verme kriterine uygun konutlar
– Yapımına başlanacak konutlar

BAŞVURULAR BANKALARDAN YAPILACAK

İlk etapta 100 bin aile kampanyadan yararlanabilecek. Başvurular banka şubelerinden yapılacak. Kampanya 16 Ocak’ta başlayacak. Kampanyaya ilişkin ayrıntılar ise kurulacak web sitesi üzerinden paylaşılacak.

KİMLERE KREDİ VERİLECEĞİNE BANKALAR KARAR VERECEK

Öte yandan bakan Kurum ise proje ve başvuru adımlarına ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Öncelikle, yüklenici firmalarımız belirleyeceğimiz kriterlere uygun yapılan konut projeleriyle birlikte bu kampanyamıza dâhil olacaklar. Konut almak isteyen vatandaşlarımız, kendi ödeme koşullarına uygun daireleri seçecekler ve bankaya başvuracaklar. Bankalarımız da uygunluk durumunda krediyi vatandaşımıza tahsis edecek ve satın alma süreci başlayacak. Peki kampanyamıza hangi projeler dahil olacak.

1. Emlak Konut genel müdürlüğümüzün ürettiği projeler,

2. GYODER, İNDER, Konutder, İmkon ile Türkiye Müteahhitleri Birliği’ne bağlı olan şirketlerimizin projeleri,

3. Ve yine 81 ilimizin tamamındaki firmaların ürettiği büyük ve küçük ölçekli tüm konut projeleri; teknik ve mali kriterleri karşıladıkları taktirde bu sürece dâhil olacaklar. Şunu da ifade etmek isterim. Bu kampanyamızda yüklenici firmalarımız, satacakları konutların bedelinin yüzde 5’i kadar vatandaşımıza destek sağlayacaklar.16 Ocak itibariyle, kuracağımız web sitesinde, vatandaşımız, “Yeni Evim Kampanyamıza” dair tüm gelişmeleri ve detayları takip edebilecekler.

FİYAT TAKİBİ YAPILACAK

Hazine ve Maliye Bakanlığımız, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, SPK, BDDK ve değerleme kuruluşlarından temsilcilerin yer aldığı bir komisyon kuracağız. Bu komisyon, yaptığı teknik ve finansal denetimlerle, firmaların belirlediği fiyatların takibi ve belirlenmesi konularına çalışacak. Burada da temel kriter, ekspertiz raporları olacaktır.

TAKSİTLER HANE GELİRİNİN YÜZDE 40’INI GEÇEMEYECEK

0,69’dan başlayan oranlarla, konut kredilerindeki 10 yıl vade uygulamasını 5 yıl arttırarak 15 yıla çıkarıyoruz. 15 yıl boyunca enflasyon oranı veya gelirdeki değişimler ne olursa olsun, taksitler hane gelirinin yüzde 40’ını geçmeyecek; hatta birçok taksitte yüzde 25-30’lar seviyesine bile düşecek.

SEKTÖRÜN KONUTLARI SATMASINI SAĞLAYACAĞIZ

81 ilimizin tamamında hayat bulacak bu kampanyamızla; ülkemizin her yerinde, özel sektörün konut piyasasına dönüşünü en ileri seviyede hızlandırmış olacağız. Yapı sektörümüzün konutlarını süratle satarak, yeni projelere başlamasının yolunu da bu sayede açmış olacağız.”

Artı Gerçek

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler