Sosyal Medya

Ekonomi

Merkez Bankası KKM’de zorunlu karşılık oranını yükseltti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası (TL) mevduatın bankacılık sistemindeki payını artırmaya yönelik adımlarını sürdürüyor.

Merkez Bankası KKM’de zorunlu karşılık oranını yükseltti

TCMB, Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’i Resmi Gazete’de yayımladı.

Bu tebliğe göre, Kur Korumalı Mevduat’ta (KKM) zorunlu karşılık oranı yükseltildi ve döviz mevduat için TL cinsi ilave zorunlu karşılık oranı getirildi. Bu adımlarla piyasada oluşan TL likidite fazlasının azaltılması hedefleniyor ve aynı zamanda KKM’den TL mevduata geçişi teşvik edilmeye çalışılıyor.

6 aya kadar vadeli KKM’de zorunlu karşılık oranı yüzde 25’ten yüzde 30’a yükseltildi. Ayrıca, 1 yıla kadar vadeli ve 1 yıl ve daha uzun vadeli KKM’ler için zorunlu karşılık oranları da yükseltildi. TCMB, daha önce eylül ayında KKM’nin yoğunlaştığı 6 aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranını yükseltmişti.

Döviz mevduata da dikkat çekici bir adım atıldı. Yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonları için zorunlu karşılık oranları tüm vadelerde artırıldı ve TL cinsinden tesis edilmek üzere döviz mevduata yüzde 4 ilave zorunlu karşılık uygulanacak.

Yurt dışından sağlanan yatırımların teşvik edilmesi amacıyla, bu kaynaklara zorunlu karşılık istisnası süresi uzatıldı. Bu karar, yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonları için zorunlu karşılık oranlarının artırılmasıyla birlikte alındı.

Ayrıca, sadeleşme adımları kapsamında finansman şirketlerince kullandırılan ticari krediler için yüzde 20 oranında zorunlu karşılık tesisi uygulaması sona erdirildi.

TCMB, parasal politika çerçevesinde faiz artırımının yanı sıra parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdüreceklerini kamuoyuyla paylaşmıştı.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler