Ekonomi
KUTSO Başkanı: 2022 zordu ama kolay yıl hatırlamıyorum
Türkiye’nin ilk kadın ticaret ve sanayi odası başkanı Esin Güral Argat, “Herkesin gündeminde ihracattaki daralma ve maliyet baskısı var. Şirketlerin…

Türkiye’nin ilk kadın ticaret ve sanayi odası başkanı Esin Güral Argat, “Herkesin gündeminde ihracattaki daralma ve maliyet baskısı var. Şirketlerin küçülme eğilimini hissediyorum” dedi.
Türkiye’nin ilk kadın ticaret ve sanayi odası başkanı olan Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, Türkiye’nin öncelikle kadın konusunda ilerleme kaydetmesi gerektiğine işaret ederek “Kadınlar güvende olacakları bir çalışma ortamı istiyor” dedi.
Esin Güral Argat ile ekonomideki son gelişmeleri ve kadının ekonomideki yerini konuştuk.
– Türkiye’nin ilk kadın ticaret ve sanayi odası başkanısınız nasıl bir vizyonla yola çıktınız?
Türkiye’nin kalkınma serüveninini birkaç bölgenin ili arasında sıkışarak sürdürmesi çok zor. Anadolu’da bir sürü yer var. Kütahya onlardan biri. Potansiyeli güçlü olacak bir coğrafya. Diğer şehirlerin de büyüme serüveni içinde söz sahibi olması gerekiyor. İş dünyası daha fazla sorumluluk alarak itici güç olabilir. Küçük dokunuşlar yaparak önemli değişiklikler yapabiliriz. Kütahya meclisi, iş insanları KUTSO başkanlığı için benim bu dönem başkan olmamı istediler. Büyük bir konsensusla seçildik.
– Ne tür projeleriniz olacak?
İlerleme kaydetmemiz gereken öncelikli konu kadın. Eşit birey olma konusunda desteklerim hep oldu. Kadın çalışan sayısının artması yönünde projelerimiz olacak. İlk projemiz, kadın girişimcilik ofisi kurduk. Hayatını belli bir düzene koymuş ama iş ile ilgili arayışı olan kadınların sesi olmak istiyoruz. Orta ve orta yüksek yatırımları Kütahya’ya çekmek için çalışacağız. Uzmanlarla toplanıp önümüzdeki 4 yılın stratejik planlarını hazırladık.
– Türkiye’de kadının istihdama katılımı neredeyse yerinde sayıyor, burada neler yapılabilir?
Çocuk ve yaşlı bakımı kadının üzerinden alınmalı. Ülke olarak kalkınma söylemimizi kesintisiz devam ettirmemiz için kadının bu hikâyede yer alması gerekiyor. Burada hem devletin hem iş dünyasının alması gereken tedbirler var. Kadınlar güvende olacakları bir çalışma ortamı istiyor. Mümkün olduğunca adil ve eşitlikçi bir çalışma ortamı sağladıktan ve gerekli mesleki eğitim verdikten sonra burada yol katedilir. Ayrıca kadına karşı şiddette farkındalık çalışmaları çok önemli. Bu toplumsal bir konu. Bütün paydaşlar bir arada olmalı.
– 2023 ile ilgili öngörüleriniz nelerdir?
Bu yıl içinde doları 25-26 seviyesinde öngördük. Bütçe oluştururken enflasyonu yaklaşık yüzde 50 tahmin ettik. İşsizlikte önemli bir artış öngörmüyorum. Büyümede yüzde 3-3.5 öngörüsü var. Türkiye’nin yüzde 5’in altında büyümemesi lazım.
– 2022 sanayiciler açısından zor bir yıldı, neler yaşadı sanayici?
2022 çok zor bir yıldı ama kolay bir yıl da pek hatırlamıyorum. Bu yıl da kolay mı. 30 yıldır iş hayatının içindeyim her yılın kendi içinde zorlukları oluyor. Enflasyon ve artan maliyetlerle birlikte ihracatta zor bir döneme girildi. En büyük pazarımız AB olduğu için oranın daralması bizi net şekilde etkileyecek.
Peki 2023 ile ilgili biz ne yapacağız? Risk almadan ayağımızı yerden kesmeden sadece mevcut durumumuzu korumak için belli politikalar geliştireceğiz.
– Seçim süreci var. 2023’e dönük şirketler plan yapabildi mi, üyeleriniz en çok nelerden endişe duyuyorlar?
Herkesin gündeminde ihracattaki daralmalar var. Bir de artan maliyet baskısı ve döviz kurunun mevcut seviyedeki seyri ile sürdürülebilirlik var. Yeni pazar arayışları olacak. Şirketlerin kendi içindeki verimliliklerini artırmak için yol haritaları olacak. Ama biraz şirketlerin küçülme yönündeki eğilimini hissediyorum. Özellikle küçük ve orta ölçekliler çok etkileniyor.
– Krediler konusunda ne tür sıkıntılar var, finansmana erişim nasıl aşılacak?
Finansmana erişim bir süredir önemli bir sorun. Şu anda daha fazla işletme sermayesi ihtiyacı var. Günün sonunda piyasaya çıkıp kredi ihtiyacı var dediğinizde uzun dönemli kredi yok. Çok yüksek maliyetli krediler. Sonuçta ne üretiliyor ki o kredilerin faizleri ödenecek. Öyle bir dünya yok.
– Döviz kuru son aylarda aynı seviyelerde kaldı, bu kur seviyesiyle iş yapılabilir mi?
İthalata dayalı üretim yapıyoruz. İhracatçı gözüyle kurlar artsın diyoruz ama öbür taraftan ithalattaki yükümüz çok artıyor. Bunun yapısal bir şekilde çözüme kavuşması gerekiyor. Gerçek anlamda katmadeğeri yüksek üretime geçmemiz gerekiyor ki ithalatın payını düşürelim. Reel sektör ve üretim Türkiye’nin olmazsa olmaz gerçeği.
cumhuriyet.com.tr
BAKMADAN GEÇME
-
Borsa
/ 4 Mayıs 2025Ömer Faruk Bingöl: Borsa yatay, ama kazandıran sektörlere dikkat
Borsa son bir yılda yerinde saydı, ama bu dönemde çok kazandıran sektörler de var....
Borsa
/ 4 Mayıs 2025Zeynel Balcı: TCMB’den faiz indirimi ne zaman? Borsa’nın tek umudu yabancılar
Finans uzmanı Zeynel Balcı Borsa çok ucuz kalsa da faiz indirim öncesi yukarı hareketi zor görüyor. Ancak, yabancı alımları sürerse ralli erken başlayabilir..
Genel
/ 4 Mayıs 2025SAMEKS Nisan’da Sert Geriledi: Ekonomik Aktivite Zayıflıyor
2025 yılı Nisan ayında Türkiye ekonomisine dair öncü göstergelerden SAMEKS Bileşik Tedarik Yöneticileri (PMI) Endeksi, 5,5 puanlık sert bir düşüşle 46,0 seviyesine gerileyerek ekonomik aktivitede belirgin bir yavaşlamaya işaret etti. Hem hizmet hem de sanayi sektörlerinde yaşanan ivme kaybı, yılın ikinci çeyreğine olumsuz bir başlangıç yapıldığını gösterdi.
Dünya Ekonomisi
/ 3 Mayıs 2025Hisse değil nakit biriktiriyor! Yeni bir kriz mi sezdi? Efsanevi yatırımcıdan 10. hamle
Warren Buffett, 2025'in ilk çeyreğinde de temkinli duruşunu bozmadı. Berkshire Hathaway, üst üste 10’uncu çeyrekte hisse senedi portföyünü küçülttü. Şirket 3,2 milyar dolarlık hisse alırken, buna karşılık 4,7 milyar dolarlık satış yaptı. Net portföy değişimi böylece -1,5 milyar dolar oldu.
Dünya Ekonomisi
/ 3 Mayıs 2025OPEC+ freni bıraktı! Petrol fiyatları dipte: Hamleye geçtiler
Petrolde dönüş başladı. Son dört yılın en düşük petrol fiyatlarıyla karşı karşıya kalan küresel piyasalarda, OPEC+ ülkeleri üretim stratejisini yeniden şekillendirdi. Aralarında Suudi Arabistan ve Rusya’nın da bulunduğu 8 OPEC+ ülkesi, haziran ayında günlük 411 bin varillik üretim artışı yapma kararı aldı.
Borsa
/ 3 Mayıs 2025Berkshire Hathaway’in yıllık hissedarlar toplantısı : Buffett Zirvesinde Gündem Nedir?
Berkshire Hathaway’in yıllık hissedarlar toplantısı bu hafta sonu gerçekleştirilirken, yatırım dünyasının odağı bir kez daha Warren Buffett’ın açıklamalarına çevrildi. Toplantının…
Dünya Ekonomisi
/ 3 Mayıs 2025Çin’in Daralan Hamle Alanı: Çin Ekonomisindeki Kriz, Küresel Gerilimleri Tetikliyor
Çin’in içinde bulunduğu ekonomik daralma, yalnızca Asya-Pasifik bölgesinde değil, küresel ölçekte stratejik kırılmaların önünü açabilecek bir dinamik olarak değerlendiriliyor. Gatestone…
Dünya Ekonomisi
/ 3 Mayıs 2025Bloomberg: Tarifelerin Geleceği ve Ticarete Etkisi
Yapısal Dönüşüm, Rekabet ve Üretim Gerçeği Ticaret politikalarının özellikle emek yoğun sektörler üzerindeki etkisi sıklıkla gündeme gelmektedir. Amerika’da serbest ticaretin…
Para Politikasi
/ 3 Mayıs 2025Kartla yaşamın bedeli ağırlaşıyor! Borç patladı takip rekoru geldi
Vatandaşların kredi kartlarına yönelmesi, borç yükünü ciddi şekilde artırdı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre, kredi kartı borçlarındaki takip oranı son beş yılda yüzde 1056 artarak rekor kırdı. Türkiye’de kredi kullanım eğilimleri son beş yılda köklü bir değişim yaşadı.
Dünya Ekonomisi
/ 3 Mayıs 2025Çin’den ABD’ye fentanil adımı! Ticaret geriliminde yumuşama sinyali
Çin'in ABD ile tarife pazarlığında yeni aşamaya geldi. Çin'in, sentetik uyuşturucu fentanil ve öncü kimyasalların ihracatını kontrol altına alma konusunda ABD’ye güvence vermeye hazırlandığı öne sürüldü.
Gündem
/ 3 Mayıs 2025Sırrı Süreyya Önder hayatını kaybetti! Cenaze programı belli oldu
Kalp rahatsızlığı nedeniyle 15 Nisan tarihinde hastaneye kaldırılan TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder hayatını kaybetti. Önder, tüm çabalara rağmen hayata veda etti.
Ekonomi
/ 3 Mayıs 2025Nisan ayı enflasyon oranı kaç olacak? Bu veri herkesi ilgilendiriyor: İşte ekonomistlerin beklentisi
Gözler nisan ayı enflasyonunda. Türkiye ekonomisinin nabzını tutan kritik veri için geri sayım başladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 5 Mayıs Pazartesi günü saat 10.00'da nisan ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini açıklayacak. Kira artışları, memur ve emekli maaşlarına yapılacak zamlar ve ekonomik beklentiler üzerinde doğrudan etkili olacak bu veri öncesinde ekonomistlerin tahminleri belli oldu.
Para-banka-finans
/ 3 Mayıs 2025Haftanın yatırım karnesi belli oldu! Altın zirveyi kaybetti
Geçtiğimiz hafta yatırımcıların yüzünü güldüren araçlar sınırlı kaldı. Dolar ve euro yatırımcısına kazandırırken, hisse senetleri, altın ve fonlar değer kaybetti.…
Benzer Haberler