Ekonomi
KUTSO Başkanı: 2022 zordu ama kolay yıl hatırlamıyorum
Türkiye’nin ilk kadın ticaret ve sanayi odası başkanı Esin Güral Argat, “Herkesin gündeminde ihracattaki daralma ve maliyet baskısı var. Şirketlerin…

Türkiye’nin ilk kadın ticaret ve sanayi odası başkanı Esin Güral Argat, “Herkesin gündeminde ihracattaki daralma ve maliyet baskısı var. Şirketlerin küçülme eğilimini hissediyorum” dedi.
Türkiye’nin ilk kadın ticaret ve sanayi odası başkanı olan Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, Türkiye’nin öncelikle kadın konusunda ilerleme kaydetmesi gerektiğine işaret ederek “Kadınlar güvende olacakları bir çalışma ortamı istiyor” dedi.
Esin Güral Argat ile ekonomideki son gelişmeleri ve kadının ekonomideki yerini konuştuk.
– Türkiye’nin ilk kadın ticaret ve sanayi odası başkanısınız nasıl bir vizyonla yola çıktınız?
Türkiye’nin kalkınma serüveninini birkaç bölgenin ili arasında sıkışarak sürdürmesi çok zor. Anadolu’da bir sürü yer var. Kütahya onlardan biri. Potansiyeli güçlü olacak bir coğrafya. Diğer şehirlerin de büyüme serüveni içinde söz sahibi olması gerekiyor. İş dünyası daha fazla sorumluluk alarak itici güç olabilir. Küçük dokunuşlar yaparak önemli değişiklikler yapabiliriz. Kütahya meclisi, iş insanları KUTSO başkanlığı için benim bu dönem başkan olmamı istediler. Büyük bir konsensusla seçildik.
– Ne tür projeleriniz olacak?
İlerleme kaydetmemiz gereken öncelikli konu kadın. Eşit birey olma konusunda desteklerim hep oldu. Kadın çalışan sayısının artması yönünde projelerimiz olacak. İlk projemiz, kadın girişimcilik ofisi kurduk. Hayatını belli bir düzene koymuş ama iş ile ilgili arayışı olan kadınların sesi olmak istiyoruz. Orta ve orta yüksek yatırımları Kütahya’ya çekmek için çalışacağız. Uzmanlarla toplanıp önümüzdeki 4 yılın stratejik planlarını hazırladık.
– Türkiye’de kadının istihdama katılımı neredeyse yerinde sayıyor, burada neler yapılabilir?
Çocuk ve yaşlı bakımı kadının üzerinden alınmalı. Ülke olarak kalkınma söylemimizi kesintisiz devam ettirmemiz için kadının bu hikâyede yer alması gerekiyor. Burada hem devletin hem iş dünyasının alması gereken tedbirler var. Kadınlar güvende olacakları bir çalışma ortamı istiyor. Mümkün olduğunca adil ve eşitlikçi bir çalışma ortamı sağladıktan ve gerekli mesleki eğitim verdikten sonra burada yol katedilir. Ayrıca kadına karşı şiddette farkındalık çalışmaları çok önemli. Bu toplumsal bir konu. Bütün paydaşlar bir arada olmalı.
– 2023 ile ilgili öngörüleriniz nelerdir?
Bu yıl içinde doları 25-26 seviyesinde öngördük. Bütçe oluştururken enflasyonu yaklaşık yüzde 50 tahmin ettik. İşsizlikte önemli bir artış öngörmüyorum. Büyümede yüzde 3-3.5 öngörüsü var. Türkiye’nin yüzde 5’in altında büyümemesi lazım.
– 2022 sanayiciler açısından zor bir yıldı, neler yaşadı sanayici?
2022 çok zor bir yıldı ama kolay bir yıl da pek hatırlamıyorum. Bu yıl da kolay mı. 30 yıldır iş hayatının içindeyim her yılın kendi içinde zorlukları oluyor. Enflasyon ve artan maliyetlerle birlikte ihracatta zor bir döneme girildi. En büyük pazarımız AB olduğu için oranın daralması bizi net şekilde etkileyecek.
Peki 2023 ile ilgili biz ne yapacağız? Risk almadan ayağımızı yerden kesmeden sadece mevcut durumumuzu korumak için belli politikalar geliştireceğiz.
– Seçim süreci var. 2023’e dönük şirketler plan yapabildi mi, üyeleriniz en çok nelerden endişe duyuyorlar?
Herkesin gündeminde ihracattaki daralmalar var. Bir de artan maliyet baskısı ve döviz kurunun mevcut seviyedeki seyri ile sürdürülebilirlik var. Yeni pazar arayışları olacak. Şirketlerin kendi içindeki verimliliklerini artırmak için yol haritaları olacak. Ama biraz şirketlerin küçülme yönündeki eğilimini hissediyorum. Özellikle küçük ve orta ölçekliler çok etkileniyor.
– Krediler konusunda ne tür sıkıntılar var, finansmana erişim nasıl aşılacak?
Finansmana erişim bir süredir önemli bir sorun. Şu anda daha fazla işletme sermayesi ihtiyacı var. Günün sonunda piyasaya çıkıp kredi ihtiyacı var dediğinizde uzun dönemli kredi yok. Çok yüksek maliyetli krediler. Sonuçta ne üretiliyor ki o kredilerin faizleri ödenecek. Öyle bir dünya yok.
– Döviz kuru son aylarda aynı seviyelerde kaldı, bu kur seviyesiyle iş yapılabilir mi?
İthalata dayalı üretim yapıyoruz. İhracatçı gözüyle kurlar artsın diyoruz ama öbür taraftan ithalattaki yükümüz çok artıyor. Bunun yapısal bir şekilde çözüme kavuşması gerekiyor. Gerçek anlamda katmadeğeri yüksek üretime geçmemiz gerekiyor ki ithalatın payını düşürelim. Reel sektör ve üretim Türkiye’nin olmazsa olmaz gerçeği.
cumhuriyet.com.tr
BAKMADAN GEÇME
-
Güldem Atabay
/ 5 Şubat 2023Güldem Atabay: Gelir adaletsizliğinden öteye: Servet vergisi neden, nasıl ve Türkiye tartışmaları-2
Tüm dünyada izlenen yaratılan değeri paylaşım sorununun, AKP hükümeti eliyle Türkiye’de hangi dinamikler üzerinden derinleştiğini bir önceki yazıda anlatmaya çalıştım. Aşırı zenginlik…
Döviz
/ 5 Şubat 2023Bloomberg: Wall Street seçim sonrası faiz oranlarını tartışıyor
Önde gelen Wall Street yatırım bankalarından JPMorgan Chase & Co. ve Goldman Sachs Group Inc. Mayıs ayında yapılacak seçimlerden kısa…
Döviz
/ 5 Şubat 2023Muhalefette aday bilmecesi: son kulisler & Yabancı yatırımcının seçim tahmini değişti | #hashtag
Mesele Ekonomi’nin yeni programı #Hashtag‘de Gülener Kırnalı ve Sinan Akgünay her hafta dünya ve Türkiye gündeminde öne çıkan başlıkları masaya…
Borsa
/ 5 Şubat 2023Reuters: İstihdam raporu enflasyon korkularını hortlattı, Wall Street boğalarını sarstı
Beklenenden çok daha güçlü çıkan ABD istihdam verileri, Cuma günü hisse senetleri ve tahvillerdeki Yeni Yıl rallilerini durdururken, Wall Street’i,…
Atilla Yeşilada
/ 5 Şubat 2023FÖŞ yazdı: Bu enflasyon hükümet düşürür
FÖŞ’e göre, seçim 3 Şubat Cuma günü saat 10:00’da, ya da 10:30’da bitti. 20 yıldır her günümüzü güneşlendiren, bizi zenginleştiren,…
Borsa
/ 5 Şubat 2023Bakan Nebati: Borsa’da oyun dönüyor, SPK gerekeni yapacak
Türkiye Gazetesi’ne göre, hükûmet dövizi kontrol edince yatırımcı borsaya yöneldi. Ancak algı oyunlarıyla küçük yatırımcı mağdur edildi. Hazine Bakanı Nebati,…
Genel
/ 5 Şubat 2023‘Dünya demokrasi liginde de küme düştük!’
Türkiye kutuplaşma ile en çok otoriterleşen 5 ülkeden biri. Dünya Demokrasi Ligi’nde Türkiye ekonomik güç olarak yakınında bile olmayan ülkelerin gerisinde kaldı...
Ekonomi
/ 5 Şubat 2023TL Mevduat Faizi Arttı…
Bankaların TL mevduat için uyguladıkları faiz oranı 27 Ocak haftasında bir önceki haftaya göre 36 baz puan artışla %18,33 oldu...
Genel
/ 5 Şubat 2023Wall Street Journal: Türk firmalarının Rusya’ya yaptığı satışlar, Ukrayna’nın işgalini destekliyor!
WSJ’nin incelediği verilere göre, en az 13 Türk şirketi, Ukrayna’nın işgalindeki rolleri nedeniyle ABD’nin yaptırım uyguladığı en az 10 Rus şirketine 18 buçuk milyon dolar değerinde öğeler ihraç etti...
Ekonomi
/ 5 Şubat 2023Buyrun, bu da İBB’nin İstanbul geçim endeksi!
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'da yaşam maliyetini ilişkin açıklamalarda bulundu...
Borsa
/ 5 Şubat 2023Anadolu Isuzu, otobüs üretiminde entegrasyonunu artırıyor
Türkiye’nin ticari araç markası Anadolu Isuzu, büyüme hedefleri doğrultusunda üretim altyapısını güçlendirmeye yönelik adımlarına yenilerini eklemeye devam ediyor...
Borsa
/ 5 Şubat 2023Şişecam 2022 Yılında Net Satışlarını 95,3 Milyar TL Seviyesine Yükseltti
Kuruluşunda Mustafa Kemal Atatürk’ün imzasını taşıyan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin önemli kalkınma hamlelerinden biri olan Şişecam, sürdürülebilir değer katan büyüme yolculuğuna aralıksız devam ediyor...
Dünya Ekonomisi
/ 4 Şubat 2023Martin Wolf: İyi haber dediklerine kanmayın
Parasal sıkılaştırmayı yavaşlatmanın, hatta tersine çevirmenin zamanı geldi mi? Bu soruların cevabının “evet” olduğu giderek yaygınlaşan bir görüş haline geliyor.…
Benzer Haberler