Sosyal Medya

Ekonomi

Kira artış oranı ve memur ile memur emeklilerinin alacağı fark açıklanan enflasyon rakamlarıyla belli oldu

Ekim ayı enflasyon verileri, milyonlarca memur, memur emeklisi, SGK ve Bağ-Kur emeklisinin gözü kulağındaydı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı rakamlara göre, ekimde aylık enflasyon yüzde 3,43 olarak gerçekleşti ve yıllık enflasyon oranı yüzde 61,36 oldu. Bu veriler, enflasyon farkı ve kira artış oranlarını da beraberinde getirdi.

Kira artış oranı ve memur ile memur emeklilerinin alacağı fark açıklanan enflasyon rakamlarıyla belli oldu

SGK ve Bağ-Kur emeklileri için yapılan hesaplamalara göre, Temmuz ayı için yüzde 9,49, Ağustos ayı için yüzde 9,09, Eylül ayı için yüzde 4,75 ve Ekim ayı için yüzde 3,43 enflasyon farkı hak edildi. Ancak bu fark, Ocak ayındaki maaşlara yansıtılacak ve her ay açıklanan aylık enflasyon oranında birikimli olarak hesaplanacak. Şimdi gözler Kasım ve Aralık aylarının enflasyon verilerine çevrildi.

Memur ve memur emeklileri için de sevindirici bir gelişme yaşandı. 2024 yılı Ocak ayı için yapılan 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde yüzde 15 zam kararı alındı. Ekim ayının enflasyon oranı yüzde 3,43 olduğu için memur ve memur emeklileri, toplu sözleşmeden gelen zam oranının üstünde bir artış elde etti.

Ayrıca, iş yerlerine yapılacak kira zammı da netleşti. Ekim ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte, iş yerlerine yapılacak kira artış oranı yüzde 54,26 olarak belirlendi. Bu, kiracılar için önemli bir gelişme oldu. Geçen ayki zam oranı yüzde 55,30’du. Konutlarda kira artış oranı ise 2 Temmuz 2024 tarihine kadar yüzde 25 seviyesinde olacak.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler