Sosyal Medya

Ekonomi

İşte eylül ayında en çok konut aranan il ve ilçeler…

Türkiye geneline ilişkin eylül ayı emlak verileri yayınlandı. Verilere göre, eylülde konut satışları, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 9,5'lik bir azalma yaşayarak 102 bin 656 olarak kaydedildi. Aynı şekilde, ocak-eylül dönemi boyunca toplam konut satışları, yüzde 14,9'luk bir düşüşle 900 bin 74 olarak gerçekleşti.

İşte eylül ayında en çok konut aranan il ve ilçeler…

Türkiye geneline ilişkin eylül ayı emlak verileri yayınlandı. Verilere göre, eylülde konut satışları, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 9,5’lik bir azalma yaşayarak 102 bin 656 olarak kaydedildi. Aynı şekilde, ocak-eylül dönemi boyunca toplam konut satışları, yüzde 14,9’luk bir düşüşle 900 bin 74 olarak gerçekleşti.

 

 

Türkiye genelindeki emlak verileriyle ilgili olarak şu bilgiler elde edildi: Eylül ayında ipotekli konut satışları yüzde 50,2’lik bir azalma göstererek 8 bin 446’ya geriledi. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 8,2 olarak kaydedildi.

 

Emlakjet verilerine göre, Eylül ayında Türkiye genelinde satılık konut fiyatlarında aylık yüzde 4’lük bir artış yaşanırken, kiralık konut fiyatlarında yüzde 4’lük bir düşüş gözlendi. Bu dönemde konut arama eğilimi, satılık konutlar lehine kaydırıldı ve aramaların yüzde 51’i satılık konutlar, yüzde 49’u ise kiralık konutlar için yapıldı.

 

İLK SIRAYI BEYLİKDÜZÜ ALDI

 

En çok konut aranan iller sıralamasında İstanbul ilk sırayı alırken, ilçe bazında Beylikdüzü bir kez daha en fazla tercih edilen ilçe oldu. İzmir Buca ve Ankara Çankaya ise en çok aranan ilçeler arasında yer aldı.

 

Emlakjet’in Eylül ayına yönelik özel bir araştırmasına göre, katılımcıların yüzde 48,4’ü kiralık konut arayışında bulunurken, arsa veya arazi arayışında olanların oranı yüzde 23,3 olarak belirlendi.

 

Katılımcılar, gayrimenkul satın alırken yüzde 52,5 oranında fiyat/yatırım getirisine dikkat ettiklerini ifade ederken, yüzde 63,5 ile kendi yaşam alanlarını oluşturma amacını önceliklendirdiler. Yatırım yapma amacını seçenlerin oranı ise yüzde 31,4 oldu.

 

KONUT SATIŞI EYLÜLDE DÜŞTÜ

 

Emlakjet Üst Yöneticisi (CEO) Tolga İdikat, Türkiye genelindeki konut satışlarında eylül ayında gözle görülür bir düşüş yaşandığını belirterek, kredi faizlerinin neden olduğu yaşam alanı oluşturma ve yatırım arayışları arasındaki dengesizliğe dikkat çekti. İdikat, konut fiyatlarının maliyet artışları nedeniyle yükseldiğini vurgulayarak, bu durumun konut satışlarının azalmasına neden olduğunu açıkladı.

 

Ayrıca, Eylül ayında gerçekleştirdikleri ankette, konut satın almayı düşünenlerin düşük faizli konut kredisi kampanyalarına olan ilgisinin yüksek olduğunu belirtti. Bu nedenle, düşük faizli konut kredisi kampanyalarının konut satışlarını artırabileceğini ve pazarı canlandırabileceğini öne sürdü.

 

YÜKSEK FAİZLER SEKTÖRÜ ZORLUYOR

 

Emlakjet Prestige Plus üyesi Şerife Çolpan, yüksek faiz oranlarının neden olduğu satılık konut talebindeki azalma hakkında şunları söyledi:

 

“Son dönemde yüksek faizler sebebiyle satılık konut talebinde düşüşler yaşanıyor. Ancak şu an gündeme gelen düşük faizli konut kredisi kampanyasının gayrimenkul sektöründe bir canlanmaya yol açacağı kesin. Kredi faizlerinin yüksek olması, satışlarda bir gerileme yaşanmasına neden oluyor. Ancak düşük faizli konut kredi kampanyası netleştiğinde, yüksek kira bedellerinin etkisiyle yoğun bir talep olacağını öngörüyoruz.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler