Sosyal Medya

Döviz

IIF’ten ilginç seçim sonrası Türkiye yorumu: Sermaye çıkışları eş-dost ülke parasıyla dengelenmeye devam

Uluslararası Finans Enstitisü (IIF) bugün yayınladığı raporda, Türkiye’den yerli ve yabancı portföy yatırımı çıkışlarının yılın ikinci yarısında devam etmesini beklediğini,…

IIF’ten ilginç seçim sonrası Türkiye yorumu: Sermaye çıkışları eş-dost ülke parasıyla dengelenmeye devam

Uluslararası Finans Enstitisü (IIF) bugün yayınladığı raporda, Türkiye’den yerli ve yabancı portföy yatırımı çıkışlarının yılın ikinci yarısında devam etmesini beklediğini, ancak dost devletlerden gelecek doğrudan yatırımların sermaye çıkışlarını dengelenmesinin beklendiğini bildirdi.

IIF yayınladığı raporun Türkiye bölümünde, “Son kabine ve merkez bankası açıklamaları, Tayyip Erdoğan liderliğinde yeniden seçilen yönetimin izleyeceği yönüne ilişkin pozitif, yukarı yönlü piyasa görüşlerini tetikledi. IIF bu konuda dikkatli ve iyimser. 2024 yerel seçimleri sonrasına kadar ortodoks para politikasına kararlı bir dönüş beklemiyor” ifadelerine yer verildi.

Yılın ikinci yarısında hem yabancı hem de yerel portföylerden sermaye çıkışının süreceğini öngördüklerini belirten IIF, bu çıkışların Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakın ikili ilişkileri sayesinde dost devletlerden gelecek doğrudan yabancı yatırımlarla dengelemesinin beklendiğini vurguladı.

IIF turizmde artış ve enerji ithalatlarında azalma beklediklerini belirterek, bunun merkez bankasının döviz ve altın rezervlerinin 30 milyar dolar kadar yeniden doldurulmasının temelini oluşturacağını savundu.

Gelişmekte olan piyasalardan net sermaye çıkışı azalacak

Aynı raporda, ABD ekonomisi enflasyon hedefe doğru gerilerken bu yıl resesyondan kaçınabileceğini savunurken, bunun da gelişmekte olan piyasalara sermaye akışları için olumlu bir görünümü ifade ettiğini savundu,.

Arjantin’den sallanan kırmızı bayraklara rağmen Latin Amerika’nın genelinin gelişmekte olan piyasalara yönelecek sermaye için favori noktalar olacağını öngören IIF, gelişmekte olan piyasalarda 2022 yılında yaşanan 522 milyar dolar net sermaye çıkışının 2023 yılında 173 milyar dolara gerileyeceğini tahmin etti.

IIF, ABD ekonomisinin 2023’te %1 büyüyeceğini ve yıl sonunda %3,1 olan yıllık enflasyonla birlikte, gelişmekte olan ülkelere offshore yatırım için uygun bir zemin sağlayacağını da ifade etti. Çin dışarıda bırakıldığında ise 2022’de 221 milyar dolar olan net sermaye çıkışının 80 milyar dolara gerileyeceğini öngördü.

IIF’ye göre, 2023 yılı boyunca Çin’e gelen net yabancı doğrudan yatırımın, 18 yılın en düşük seviyesinde olması bekleniyor.

Foreks

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler