Sosyal Medya

Ekonomi

Goldman Sachs Türkiye için cari açık beklentisini revize etti

Goldman Sachs, son cari denge verileriyle birlikte Türkiye'nin 2023 cari açık/GSYH tahminini yüzde 4,8'den yüzde 4,1'e değiştirdi.

Goldman Sachs Türkiye için cari açık beklentisini revize etti

Goldman Sachs, son cari denge verileriyle birlikte Türkiye’nin 2023 cari açık/GSYH tahminini yüzde 4,8’den yüzde 4,1’e değiştirdi.

 

 

 

Türkiye ekonomisindeki iki yılın en yüksek aylık cari fazlası kaydedilirken, Goldman Sachs’ın cari açığa ilişkin beklentileri değişti. BloombergHT’nin haberine göre, Goldman Sachs, Türkiye’deki cari açığın artık risk oluşturmadığını belirtti ve açığın daha sürdürülebilir seviyelere doğru ilerlediğine işaret etti. Banka, 2023 için cari açık/GSYH tahminini yüzde 4,8’den yüzde 4,1’e çekti. 2024 beklentisi ise piyasa beklentisinin altında olan yüzde 1,8 seviyesinde.

 

Goldman Sachs’ın değerlendirmesinde, öngörülerin, daha yüksek faiz oranlarının bir sonucu olarak daha büyük faiz oranı ödemelerini yansıtan ‘birincil gelir açığının genişlemesini’ içerdiği ifade edildi. Banka, tahvillere ilerleyen dönemde girişlerin yaşanmasını bekliyor. Değerlendirmesinde, ‘Cari işlemler hesabının artık bir risk oluşturmayacağını düşünüyoruz çünkü hem ileriye dönük olarak iyileşmeye devam etmesini bekliyoruz hem de faizlerdeki artışın bunu karşılamak için yeterli fonlamayı çekeceğine inanıyoruz’ ifadelerine yer verdi.

 

Pazartesi günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, cari denge Eylül ayında dış ticaret açığındaki daralmanın etkisiyle 2021’den bu yana ikinci kez fazla verdi. Eylül ayında cari denge, 1,4 milyar dolarlık Bloomberg anketi beklentisinin üzerinde, 1,88 milyar dolar fazla verdi. Ağustos ayında açıklanan 619 milyon dolarlık açık ise 357 milyon dolar açık olarak revize edildi. Yıllıklandırılmış cari açık ise Eylül ayında 51,7 milyar dolar olarak kaydedildi; Ağustos’ta ise yıllıklandırılmış açık 57 milyar dolar seviyesinde açıklanmıştı.

 

Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı, Eylül’de 3,66 milyar dolar olarak gerçekleşti ki bu rakam, Ağustos’ta kaydedilen 7,1 milyar dolarlık açığa göre önemli ölçüde gerileme gösterdi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler