Sosyal Medya

Ekonomi

Endüstriye yönelik kenevir ham maddeli üretimler başladı

Keneviro firması kadim bitki keneviri tekrar Türk tarımının hizmetine sunuyor. Türkiye, “kenevir tarımı” ile ithalatı yarı yarıya düşürecek. Keneviro tarım, Amasya, Samsun ve Kastamonu'da başlattığı endüstriyel kenevir tarım yatırımını büyütme hazırlığında.

Endüstriye yönelik kenevir ham maddeli üretimler başladı

Tekstilden, gıdaya, inşaattan kedi kumuna kadar çok geniş kullanım alanı bulunan ve faydaları saymakla bitmeyen kenevirde yeni dönem başlıyor. Keneviro, 30 milyon dolar yatırım yaparak Samsun Havza OSB’de kurduğu kenevir işleme fabrikasıyla, tohumdan nihai ürüne kadar üretim zincirini kuruyor. Keneviro, Samsun tesisinde ham ve boyalı elyaf üretimi, boyalı ve ham iplik üretimi, kıtık üretimi, kıtıktan yüzde 100 doğal kedi kumu ve hayvan altlığı üretimi yapacak. Endüstriyel kenevirin ithalattan bağımsız, sıfır ithalatla tamamen yüzde 100 ihracat yapma potansiyeli sunduğunu söyleyen KENEVİRO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Balkuv, “Bu yatırım milli bir projedir” dedi.

KENEVİRO Tarım, Amasya’nın Suluova ilçesinde kurduğu ve 2024 yılı Ocak ayı sonunda tam kapasite faaliyete geçecek fabrikanın üretimi için ekilen kenevirlerin hasadı için bölgedeki kenevir ekimi yapan çiftçilerin katılımıyla “Kenevir Hasadı Bilgilendirme Toplantısı” düzenledi.

Samsun Havza Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) 30 milyon dolar yatırımla kurulan kenevir işleme fabrikası tohumdan nihai ürüne kadar üretim zinciri oluşturmaya hazırlanıyor. UOB Group tarafından kurulan Fabrika, Samsun tesisinde ham ve boyalı elyaf üretimi, boyalı ve ham iplik üretimi, kıtık üretimi, kıtıktan yüzde 100 doğal kedi kumu ve hayvan altlığı üretimi yapmaya başlıyor. Amasya’nın Suluova ilçesinde fabrikanın üretimi için ekilen kenevirlerin hasadı ve bilgilendirme toplantısı düzenleyen KENEVİRO, Türkiye’nin ithalat yükünü yarı yarıya düşürecek olan Endüstriyel Kenevir’in desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Tekstilden kozmetiğe, ilaçtan inşaata, otomotiv sektörüne ve diğer sektörlere 100’ün üzerinde farklı ürün üretmeyi sağlayan endüstriyel kenevir, Türk tarımına kazandırılıyor. Eski dönemlerde lifleri sicim, halat, yelken ve kumaş üretiminde kullanılan, yaprakları ve çiçeği de ilaç, merhem olarak kullanılan kenevir, 1920’den sonra bioyağ, bioyakıt ve kompozit üretiminde kullanıldı. Ancak daha sonra kötü niyetli kullanımlar nedeniyle ekimi yasaklandı. Türkiye de bu ülkelerden biriydi.

2016 yılında Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğle, kenevir yetiştirilecek yerlerde, ekiminin izne bağlanması, gerekli kontrollerin yapılması ve izinsiz ekimlere uygulanacak işlemlere ilişkin esaslar belirlendi. 2019 yılında da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kenevir üretimini yeniden yaygınlaştırmak ve ülkemizin kenevir üretim hacmini artırmak için bir karar aldıklarını açıklamasının ardından,  20 şehir pilot bölge olarak belirlendi ve kenevire yönelik tarımsal politikalar yeniden şekillendi.

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler