Sosyal Medya

Borsa

Amerika bankacılık krizi Avrupa’ya sıçradı #CreditSuisse

Dün bültenimizde, Amerika’da batan 3 bankanın ardından ABD’de otoritelerin alacağı sert önlemler ve Başkan Biden’ın açıklamaları ile krizi tam da…

Amerika bankacılık krizi Avrupa’ya sıçradı #CreditSuisse

Dün bültenimizde, Amerika’da batan 3 bankanın ardından ABD’de otoritelerin alacağı sert önlemler ve Başkan Biden’ın açıklamaları ile krizi tam da diniyor derken dün sabah saatlerinde ‘top’ Avrupa’nın sahasına geçti.

Avrupa’nın sorunlu bankası Credit Suisse hissesi dün gün içinde %30’dan fazla düşerek Avrupa bankacılık endeksinde de %7’lik bir düşüşe yol açtı. Bu oldukça sert düşüşte, Bankanın %9,88 ile en büyük hissedarı konumundaki Arap sermayesi (Suudi Ulusal Bankası (SNB)) düzenleyici gerekçelerle daha fazla hisse satın alamayacağını (likidite enjekte edemeyeceğini) söyleyince, Credit Suisse hisseleri ‘pistten’ çıkarak tarihin en düşük seviyesini test etti.

Avrupa banka endeksinde son 1 haftada yaklaşık 130 milyar doların buharlaştığını gördük. Dün Credit Suisse beraberinde Fransız kredi kuruluşları Societe Generale ve BNP Paribas’ı da %10 düşüşle peşine taktı. Açık bir şekilde Credit Suisse özelinde başlayan hareketin neredeyse tüm Avrupa bankalarına sirayet ettiğini söyleyebiliriz. İsviçre’nin amiral gemisinin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) yeni bir rekor kırarak parabolik bir yükseliş kaydetmek suretiyle korkuları yeniden canlandırdı.

Yaşanan panik havasına paralel piyasaların çehresi de hızla değişti. Ya da her şey tepetaklak oldu. Hisse senetleri bankacılık sektörü önderliğinde sert gerilerken, panik havası ile güvenli liman arayışları da hız kazandı. Hafta başında, ABD’de SVB ve Signature Bank’ın batması sonrası FED’in artık kolay kolay faiz artıramayacağı beklentisi ile gerileyen ABD Doları, dün krizin Avrupa’ya sıçraması ile sert değer kazandı. Hafta başı 1,08 seviyesine dayanan EURUSD paritesi dün gün içinde 1,05 seviyesinin diplerine kadar geriledi. Amerikan 10 yıllık tahvil faizi son 9 günde yaklaşık 70 baz puan; sadece dün 30 baz puan geriledi.

FED’den 22 Mart toplantısına yönelik faiz artırım beklentisi %60 ihtimalle fiyatlanırken, faizi sabit tutma ihtimali de her geçen gün daha da artıyor. Piyasalar artık FED’den faiz artırımı beklemediği gibi, vadeli işlemler, açık bir şekilde Haziran ayından sonrası için de faiz indirimi bekliyor. Dün bu minvalde ABD’de açıklanan üretici enflasyonu hem manşet hem de çekirdek olarak piyasa beklentilerinin çok altında kalırken, enflasyon açısından önemli bir gösterge olan perakende satışlar da tahminleri karşılayamadı. ABD’de zayıf gelen veriler normal şartlarda dolar negatif bir hava yaratması beklenirken, Avrupa Bankacılık endişesi ile dün belki de günün en sağlıklı çalışan enstrümanı güvenli liman altın oldu.

Altının ons fiyatı gün içinde 1,937 dolar seviyesine kadar yükseliş kaydederek, son 6 haftanın en yüksek seviyesine geldi. Piyasaların korku endeksi VIX yeniden 30 seviyesini test ederek piyasaların huzursuz olduğunu teyit ederken, uzun bir süredir Brent petrolde yön aşağıya diye ‘bağırmamız’ ardından dün beklediğimiz hareket de gerçekleşmeye başladı.

Brent cinsi ham petrolün varil fiyatı 71,70 dolar seviyesine kadar gerileyerek Aralık 2021’den bu yana en düşük seviyeye geldi. Teknik mânâda daha da aşağıda 63 dolar seviyesi radar menzilinde görünüyor. Benzer bir şekilde, Avrupa’da TTF gaz fiyatı (bir sonraki ay) 45 Eur/MWh seviyesine gerileyerek Ağustos 2021’den bu yana en düşük seviyeyi test etti. Bu gelişmeler enerji ithalatçısı olan ülkelerin özellikle de Türkiye’nin oldukça işine geleceğini düşünüyoruz. Belki cari dengenin biraz da olsa toparlanmasına yardımcı olur. Kendi iç dinamikleri ile veya kamunun etkin rolü ile farklı bir cenahta yer alan Türk mali piyasaları, sınırlı kalmakla birlikte Avrupa ve Amerika bankacılık krizinin etkisini hissetti. BİST100 endeksi günü %1,7 düşüşle tamamlarken, USDTRY kuru ve tahvil faizleri sakin seyirlerini korudu.

Yaşanan panik havası ardından bulaşıcılık etkisinin ortadan kalkması için İsviçre Merkez Bankası’ndan (SNB) beklenen haber gece geç vakitlerde geldi. SNB, var olan panik havasını dağıtmak adına ülkenin mali düzenleyicisi FINMA ile ortak bir bildiri yayınlayarak Credit Suisse’in sermayesinin yeterli olduğunu belirtmek suretiyle “gerekirse” likidite sağlanacağını söyledi. Gece geç saatlerde likiditeyi ve yatırımcı güvenini desteklemek adına Credit Suisse, SNB’den 54 milyar dolara kadar borç alacağını söyledi. SNB ardından altının ons fiyatı 1,915 seviyesine gerilerken, korku endeksi VIX cephesinde de geri çekilme görüyoruz. Benzer bir şekilde, EURUSD paritesinin de yeniden 1,06 seviyesine toparlaması da piyasalar cephesinde panik havasının bir nebze de olsun azaldığı anlamına geliyor. Sırada kim var beraber izleyeceğiz.

ABD borsaları kapanışa doğru kayıplarını azaltırken, yeni gün başlangıcında, Asya piyasalarında da havanın pek de ‘tatlı’ olmadığını görüyoruz. Asya cephesinde Hong Kong borsası Hang Seng %1,5 düşüşle başı çekerken, bölgede hâkim renk kırmızı. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde ise %0,5 oranında yükselişler dikkat çekiyor.

Bugün önemli bir gün. Bankacılık krizinin tam da içerisinde Avrupa Merkez Bankası (ECB) önemli bir sınavdan geçecek. KKTC saati ile 15:15’de olağan ECB faiz toplantısından 50 baz puan faiz artırım bekleniyor. Bizim de görüşümüz piyasa ile aynı noktada. Hatta, faiz ile ilgili vadeli piyasalara baktığımızda, FED’in aksine (Haziran ayı ile birlikte faiz indirimi bekleniyor) ECB’nin önümüzdeki toplantılarda da montanı daha küçük olsa da devam etmesi bekleniyor.

Finlandiya Cumhurbaşkanı bugün Türkiye’yi ziyaret edeceğin de belirterek bugünlük bültenimizi tamamlayalım. Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan Finlandiya’nın NATO üyeliğine ilişkin olarak vetoyu kaldıracağı sinyalini verdi.

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler