Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Yaklaşık 60 ülke Rusya’nın gübresine muhtaç!

Küresel ölçekte ekonomik yaptırım uygulanan Rusya’nın ürettiği gübreleri satın alanların başında Brezilya, Hindistan ve ABD geliyor.

Yaklaşık 60 ülke Rusya’nın gübresine muhtaç!

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, 2023’ün ilk yarısında Rusya dünya pazarına en az 6,6 milyar dolar değerinde gübre sattı ve alıcıların başlarında Brezilya, Hindistan ve ABD gibi ülkeler yer alıyor. BM’nin kamuya açık verilerine göre Rus şirketleri Ocak-Haziran döneminde 57 ülkeye toplam 6,6 milyar dolarlık gübre ihracatı gerçekleştirdi. Ancak, Rus haber ajansı RIA Novosti’de konuyla ilgili yer alan habere göre, özellikle Afrika ve Asya’daki bazı alıcılar ilgili bilgilerin açıklanmaması dikkat çekti.

Rus gübre ihracatının büyük kısmı Brezilya’ya (1,9 milyar dolar) ve Hindistan’a (1,3 milyar dolar) gerçekleştirildi. Üçüncü sırada ise 890 milyon dolar değerinde gübre satın alan ABD yer alıyor. Çin gübre alımına 632 milyon dolar, Meksika ise 429 milyon dolar harcadı.

En büyük ilk 10 alıcı arasında 170 milyon ile Türkiye’nin yanı sıra 151 milyon dolarlık gübre alımıyla Almanya da yer alıyor. Sırbistan, Fransa ve Kazakistan da yüz milyon doların üzerinde Rus gübresi ithal etti.

Guatemala (93 milyon dolar) ve Polonya (77 milyon dolar) da yılın ilk yarısında büyük alımlar gerçekleştirdi . Ayrıca Bulgaristan, İspanya, Hollanda , Çekya ve İtalya gibi birçok Avrupa ülkesi de Rusya’dan gübre ithalatını sürdürüyor.

Ocak-Haziran döneminde en az gübre alımı yapan ülkeler ise Belize (32 bin dolar), Karadağ (18,5 bin dolar) ve Bahreyn (434 dolar).

Federal Gümrük Servisi’ne göre Rusya, geçen yılın tamamında dünya pazarlarına 19.295 milyar dolar değerinde gübre ihracatı gerçekleştirdi. Bu veriler bir önceki yıla göre 1,5 kat daha fazla. Öte yandan küresel ölçekte ekonomik yaptırım uygulanan Rusya’nın sadece gübrede bu rakamlara ulaşması dikkat çekiyor.

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler