Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Starbucks’ın piyasa değerinde 20 günde oldu şok gerileme

Türkiye'de son zamanlarda protestolarla gündeme gelen ABD merkezli kahve zinciri Starbucks'ın hisseleri, yatırımcıların satışlardaki yavaşlama endişeleriyle 12 günlük kayıp serisini devam ettiriyor. Şirketin piyasa değeri son 20 günde 12 milyar doların üzerinde düşüş yaşadı.

Starbucks’ın piyasa değerinde 20 günde oldu şok gerileme

Türkiye’de son zamanlarda protestolarla gündeme gelen ABD merkezli kahve zinciri Starbucks’ın hisseleri, yatırımcıların satışlardaki yavaşlama endişeleriyle 12 günlük kayıp serisini devam ettiriyor. Şirketin piyasa değeri son 20 günde 12 milyar doların üzerinde düşüş yaşadı.

 

 

 

Hisseler, satış rakamlarındaki yavaşlamanın ticari büyüme için olumsuz bir işaret olduğu düşüncesiyle bugün TSİ 20.00 itibarıyla yüzde 1’den fazla değer kaybetti. Bu düşüş, şirketin 1992’deki halka arzından bu yana en uzun süreli düşüş serisi olarak kayda geçti.

 

Starbucks’ın hisseleri, özellikle ABD’de binlerce çalışanın iş bıraktığı “Kırmızı Kupa Günü” olarak bilinen promosyonlu ürünlerin sunulduğu 16 Kasım’dan bu yana yüzde 10’dan fazla değer kaybetti.

 

Şirketin piyasa değeri, son 20 gün içinde 110 milyar doların altına gerileyerek 12 milyar doların üzerinde bir azalış yaşadı. ABD’deki birçok şubesinde çalışanlar, iş şartlarının iyileştirilmesi talebiyle 16 Kasım’da greve gitmişti.

 

Diğer yandan, Starbucks’ın işçi sendikasının “Filistin ile Dayanışma!” mesajını paylaşmasının ardından sendikayı dava etme kararı, sosyal medyada tartışmalara neden olmuştu. Bu karar, sosyal medyadaki eylem çağrılarıyla birlikte bir dizi boykota yol açmıştı.

 

Starbucks’ın İcra Kurulu Başkanı Laxman Narasimhan, yaptığı bir sunumda Çin’deki toparlanmanın beklenenden daha yavaş olduğunu ifade etmişti.

 

Analistler, Çin menşeli kahve zinciri Luckin Coffee’nin hızla büyüyerek yoğun talep görmesinin, Starbucks için Çin’de rekabet baskısı oluşturduğunu belirtti. Diğer kahve zincirlerinin de Çin pazarına odaklanmasının, ABD’li şirketi zor durumda bırakabileceğine dikkat çekti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler