Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Piyasa Bülteni: OPEC+’ten sürpriz üretim kesintisi

Yeni haftaya sürpriz bir haber ile başlıyoruz. Suudi Arabistan ve diğer OPEC+ petrol üreticileri, hafta sonu, Mayıs ayından geçerli olacak şekilde…

Piyasa Bülteni: OPEC+’ten sürpriz üretim kesintisi

Yeni haftaya sürpriz bir haber ile başlıyoruz. Suudi Arabistan ve diğer OPEC+ petrol üreticileri, hafta sonu, Mayıs ayından geçerli olacak şekilde sürpriz bir hamle ile, günde yaklaşık 1,16 milyon varil petrol üretimi kesintisi kararı aldı. Karar sonrası ilk tepki olarak Brent cinsi ham petrolün varil fiyatı %8,3 yükseliş kaydederek 86 dolar seviyesine kadar yükseldi.

Hatırlanacağı üzere, geçen ay, küresel bir bankacılık krizinin yarattığı endişe ve beraberinde bankalara uygulanacak stres testleri ile kredi musluklarının kısılacağı beklentisi ile talebin dibe vuracağı korkularının gölgesinde Brent cinsi ham petrolün varil fiyatı 70 dolar seviyesine kadar gerileyerek son 15 ayın en düşük seviyesini test etmişti.

OPEC+ kararının, Cuma günü merakla beklenen FED’in favori enflasyon göstergesi olan PCE’nin (Kişisel Tüketim ve Harcama) ABD’de fiyat verilerindeki yavaşlamanın piyasa iyimserliğini artırmasından sadece birkaç gün sonra gelmesi de piyasaların moralini daha da bozdu.

OPEC+ kararı sonrası ABD bu hameyi ‘tavsiye edilmez’ olarak nitelendirirken, girdi maliyeti olan petrolün ani bir şekilde yükselmesi -neredeyse son 10 günde 16 dolar birden arttı- fiyatlarda da ‘ani’ bir artışa neden olacağını tahmin ediyoruz. Küresel mali piyasaların tepkisi de hâliyle bu doğrultuda oldu. Haftanın olumsuz bir eğilimle başladığını not etmek gerekiyor. Risk iştahın hızlı bir şekilde azalması ile dolar değer kazanırken, 1,09 seviyesinin üzerini geçen hafta test eden EURUSD paritesi 1,08 seviyesinin; Bitcoin ise 28bin dolar seviyesinin altına indi!

OPEC+’nın moral bozan hamlesi ardından altının ons fiyatı da benzer bir şekilde 1,950 dolar seviyesine kadar geriledi. Altın cephesinde teknik mânâda yorulma emraleri görüyoruz. Küçük kardeş gümüş ise geride bıraktığımız hafta, haftalar önce ön plana çıkardığımız 24 dolar seviyesini test etmesi ardında (teknik beklentimiz gerçekleşti) olumsuz hava ile 23,50 dolar seviyesine geri çekildi.

Türkiye cephesinde ise faiz karmaşasının egemen olduğu bir haftayı daha geride bıraktık. Hazine destekli Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında faiz tavanı kaldırılması ardından KKM faizleri de %30’lar seviyesine yükselirken, TCMB’nin %8,5 olan politika faizi ile piyasa faizleri arasındaki uçurumun da her geçen gün daha da açılmaya başladığını not etmek gerekiyor. Hâliyle, çift başlı bir faiz piyasası, serbest piyasa ilkeleri ile uyumsuz bir görünüm sergilerken, benzer bir anomali döviz piyasasında da oluşmaya başladı. USDTRY kuru yavaşlatılmış çekimde (bankalararası piyasada) 19,20 seviyesine yükselirken, serbest piyasada ise 19,45 seviyelerinden işlem görüyor.

Dövize olan talebi ithalat rakamlarının da körüklediği aşikâr. Cuma günü açıklanan Şubat ayı resmî dış ticaret verilerine göre dış ticaret açığı %51,4 artışla 12,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam Şubat ayları özelinde rekor! İhracat 18,6 milyar dolar, ithalat ise 30,7 milyar dolar ile sürdürülemez bir tabloya işaret ederken, TL’nin de ne kadar aslında değerli olduğunu gösteriyor! Uygulanan hatalı politikalara paralel, dış ticaret fazlası verileceği sloganı ile yola çıkılırken, her ay dış ticaret açığı rekoru kırılması da kendi içinde döviz talebi yaratarak zaten oldukça hassas ve kırılgan olan merkez bankası rezervleri üzerinde ilave baskı kuruyor!

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Cuma gecesi, Türkiye’nin notunu sabit tutarken, sürpriz bir kararla not görünümünü durağandan olumsuza çekti. Bu hamle bir sonraki adımın not indirimi olacağı anlamını taşıdığını not edelim.

Yeni gün başlangıcında, Asya piyasalarında karmaşık bir ruh hâli var. Çin’in fabrika faaliyetindeki büyüme Mart ayında dururken, gösterge endeks Tokyo borsası YEN’in değer kaybetmesi ile sınırlı da olsa yükseldi. Yeni ayın ilk iş gününde imalat sanayi PMI verileri, veri takviminin genelini süslüyor. TSİ10:00’da TÜİK resmî enflasyon verilerini açıklayacak. Reuters verilerine göre Mart ayında TÜFE’nin aylık %2,85 yıllık olarak da %51,33 seviyesine taşınması bekleniyor. Cuma günü ise her ayın ilk Cuması olduğu üzere ABD’de açıklanacak istihdam raporu kritik önemle takip edilecektir.

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler