Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Petrol ayı piyasasında, ama kalacak mı?

Petrol, Eylül ayındaki zirvesinden bu yana %20’den fazla düştü ve artık ayı piyasasına dalmış durumda. Bu ayın sonlarında üretim hedeflerini…

Petrol ayı piyasasında, ama kalacak mı?

Petrol, Eylül ayındaki zirvesinden bu yana %20’den fazla düştü ve artık ayı piyasasına dalmış durumda. Bu ayın sonlarında üretim hedeflerini gözden geçirecek olan OPEC+ liderleri için dördüncü haftalık kayıp endişe verici.

Batı Teksas İntermediary (WTI), Cuma günü bir miktar artmasına rağmen, haftalık olarak yaklaşık %5’lik bir düşüş yaşamak üzere. En son düşüş, arz kaynaklı bir dizi fiziki faktör tarafından tetiklendi. Son fiyat zayıflığı, teknik faktörler tarafından da desteklenmekte.

Suudi Arabistan ve Rusya – OPEC+ grubunun en büyük üreticileri – yıl sonuna kadar ek üretim kısıtlamalarını sürdürme sözü vermiş olsalar da, Rusya’nın ham petrol ihracatı son haftalarda arttı.

SEB AB’nin baş emtia analisti Bjarne Schieldrop, “Şu anda tüm gözler OPEC+’da, son petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte zayıflayan ham petrol eğrisi yapıları ve zayıflayan ekonomik istatistiklerle birlikte” dedi.

ABD’den bu hafta başında gelen envanter verileri, özellikle Cushing, Oklahoma’nın ana depolama merkezinde son zamanlarda keskin bir stok artışına işaret etti. Bu artışlar, rafinerilerin mevsimsel bakım yaparken ham petrol taleplerini azaltması nedeniyle ortaya çıkmakta. ABD üretimi arttıkça uluslararası sevkiyatlar da artıyor, bu da piyasaya arz ekliyor.

Uluslararası Enerji Ajansı, bu haftanın başında üretim artışının küresel piyasanın bu çeyrekte beklenenden daha sıkı olmayacağını belirtti.

Bu, İsrail-Hamas savaşıyla ilişkilendirilen risklere rağmen fiyatların yumuşaklığını artırıyor. Bu çatışma başladığında birçok tacir, boğa opsiyonları satın aldı, ancak şimdi daha büyük primler ödüyorlar, bu da daha fazla düşüş riskine karşı korunma amaçlı ayı opsiyonları.

Yine de, bazı analistler mevcut fiyat zayıflığının uzun sürmeyeceğine inanıyor; çünkü OPEC, önümüzdeki aylarda fiyatları savunmaya hazır.

Goldman Sachs Group Inc. analistleri, Daan Struyven dahil, “OPEC’in makul bir açık vererek ve fiyatlandırma gücünü kullanarak 2024’te Brent petrol fiyatlarını 80 ile 100 dolar aralığında tutacağına inanıyoruz,” dedi. Son satış dalgasının nedeni, OPEC dışı arzın beklentileri aşmasıydı.

Talep görünümü de belirsiz. Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin’den gelen veriler, rafinerilerin Ekim ayında günlük işleme oranlarını düşürdüğünü gösteriyor; bu da görünür petrol talebinin bir önceki aya göre düştüğünü gösteriyor. Aynı zamanda, dünyanın en büyük ham petrol tüketicisinde bir yavaşlama sinyali olarak ABD’de işsizlik yardımları neredeyse iki yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler