Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Küresel hisselerde yorgunluk işareti ve ABD endekslerinde yüzde 10 gerileme

Merkez bankalarının artan enflasyonla mücadele kapsamında parasal sıkılaştırmaya gitmesine rağmen, 2023 yılında yatırımcılara kazandıran küresel hisse senetlerinde yorgunluk işaretleri görülmeye başladı. Özellikle ABD'nin S&P 500 ve Nasdaq endeksleri, yılın başından itibaren ulaştıkları zirve seviyelerinin ardından yüzde 10'luk bir gerileme yaşadı.

Küresel hisselerde yorgunluk işareti ve ABD endekslerinde yüzde 10 gerileme

ABD’nin önde gelen göstergelerinden biri olan S&P 500 endeksi, yaz aylarında rekor seviyeye ulaştıktan sonra yüzde 10’lik bir düşüş yaşayarak 4,100 dolar seviyelerine geriledi. Aynı şekilde, teknoloji şirketlerinin ağırlıkta olduğu Nasdaq endeksi de 19 Temmuz’da ulaştığı zirvenin ardından yüzde 10’luk bir gerilemeyle 12,800 dolar seviyelerine çekildi. ABD hisseleri, yılın ilk 7 ayında özellikle teknoloji şirketlerinin yükselişiyle yatırımcısına kazandırmış, Nasdaq endeksi yüzde 40’ın üzerinde bir artış yaşamıştı.
Ancak petrol fiyatlarındaki artış, ABD enflasyonundaki yükseliş ve Fed yetkililerinin faizlerin beklenenden daha uzun süre yüksek kalacağı yönündeki mesajları, piyasalarda satış dalgasını tetikledi. S&P 500 endeksi ekim ayında üçüncü aya taşınan bir düşüş trendi yaşayarak Mart 2020’den sonra en uzun süreli düşüş serisini kaydetti.
Sözcü’den Tolga Uğur’un haberine göre yine de, S&P 500 endeksi 2023 yılında yatırımcısına yüzde 7 oranında bir getiri sağladı. Endeks, geçen yılın en düşük seviyesine göre yüzde 15 üzerinde bulunuyor. Benzer şekilde, Nasdaq 100 endeksi bu yıl yüzde 28.4 oranında değer kazandı. Artan jeopolitik gerilimler ve Fed’in sıkı para politikaları nedeniyle ABD tahvil getirileri 2008’den sonra en yüksek seviyeye çıktı.
Ayrıca, “Muhteşem 7’li” olarak anılan ABD’li teknoloji devlerinin piyasa değeri 2023 yılında 4 trilyon dolar arttı. MSCI’nin küresel çapta 3,000 büyük ve orta büyüklükteki şirketi kapsayan endeksin piyasa değeri ise bu yıl 3.4 trilyon dolar arttı. ABD’li şirketlerin MSCI endeksindeki payı üst üste 7 yıldır artarak yüzde 61’e ulaştı. ABD’nin en büyük 10 hissesinin payı ise 10 yılda yüzde 8’den yüzde 19’a yükseldi.
PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler