Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Küresel borç miktarında tahmin 310 trilyon dolar!

Küresel borç seviyeleri, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından yayımlanan "Küresel Borç Monitörü" raporuna göre, bu yılın üçüncü çeyreğinde 307,4 trilyon dolara ulaşarak geçen yılın aynı dönemine kıyasla önemli bir artış gösterdi. Toplam borcun, ülkelerin GSYH'sine oranı yüzde 333 seviyesinde bulunuyor.

Küresel borç miktarında tahmin 310 trilyon dolar!

Rapora göre, bu artışta ABD, Japonya, Fransa, İngiltere gibi gelişmiş ekonomilerle birlikte Çin, Hindistan, Brezilya, ve Meksika gibi gelişmekte olan ülkelerin büyük ölçüde etkisi oldu.

Sektör bazında incelendiğinde ise, kamu sektöründeki borç seviyelerinde belirgin bir artış gözlemlendi ve birçok ekonomide salgın öncesi dönemden daha yüksek mali bütçe açıkları sürdü.

Rapora göre, küresel borç tutarının yıl sonuna kadar 310 trilyon dolara ulaşması öngörülüyor. Bu artış eğiliminin devam edeceği öngörülen küresel borç oranı, ülkelerin toplam GSYH’sine oranıyla yüzde 333 seviyesinde seyrediyor.

Ayrıca, sektörel bir bakış açısıyla incelendiğinde, hanehalkına ait borçlar 57,9 trilyon dolar, finansal olmayan şirketlere ait borçlar 91,1 trilyon dolar, kamuya ait borçlar 88,1 trilyon dolar ve finansal şirketlere ait borçlar 70,3 trilyon dolar olarak hesaplandı.

Gelecek yıla dair endişeler arasında, 50’den fazla ülkede gerçekleşecek seçimlerin yanı sıra ABD-Çin stratejik rekabeti ve Gazze’deki “trajik savaş” nedeniyle jeopolitik gerilimlerin artması gösteriliyor. Bu durumun, Hindistan, Güney Afrika, Pakistan ve ABD dahil olmak üzere birçok ülkede hükümet borçlanması ve mali disipline ilişkin endişeleri artırabileceği belirtiliyor. Raporda, siyasi açıdan “popülizme doğru” bir kaymanın, daha yüksek borç seviyelerini tetikleyebileceği uyarısında bulunuldu.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler