Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

İsrail ekonomisi ve şirketleri kritik eşikte: İngiltere destekleyecek!

Londra merkezli Financial Times gazetesi, İsrailli şirketlerin çatışmalar nedeniyle zor durumda olduğunu duyurdu. Çatışmaların İsrail ekonomisine verdiği zararın 17 milyar olduğu tahmin ediliyor.

İsrail ekonomisi ve şirketleri kritik eşikte: İngiltere destekleyecek!

İsrail-Hamas çatışmalarının ardından Türkiye başta olmak üzere birçok ülkede İsrail ürünlerine karşı boykotlar başlamıştı. İngiliz gazetesi Financial Times, İsrailli şirketlerin gerilediğini ve küresel çapta zarar etmeye başladığını satırlarına taşıdı.

Financial Times gazetesi “Savaş ekonomiyi vururken İsrailli işletmeler zor durumda” başlıklı haberinde İngiliz hükümetinin İsrailli şirketlere verdiği desteğe de yer verdi. Konuyla ilgili haberde şu ifadeler kullanıldı:

“Netanyahu ve Smotrich’in geçen hafta açıkladığı önlemler, iş çevrelerinin eleştirilerine maruz kalan önceki pakete göre daha cömert. Yeni hükümlere göre hükümet, diğer adımların yanı sıra aylık gelirleri savaş nedeniyle yüzde 25’ten fazla düşen şirketleri, sabit maliyetlerinin yüzde 22’sine ve maaş faturalarının yüzde 75’ine kadar karşılayarak destekleyecek.”

Aynı haberde, “Uzmanlar, İsrail’in ekonomik beklentilerinin kararmaya devam etmesi durumunda bunun yeterli olmayabileceğinden endişe ediyor” ifadeleri de yer aldı.

Financial Times, Gazze’ye en yakın bölgelerde işletmelerin üçte ikisi ya kapatıldı ya da faaliyetlerini minimuma indirdiğini, yarıdan fazlasının ise yüzde 50 veya daha fazla gelir kaybı bildirdiğini, belediyelerin ise çok sayıda şantiyeyi kapattığını da kaleme aldı.

ÇATIŞMALARIN MALİYETİ 17 MİLYAR DOLAR GEÇEBİLİR

Eski İsrail Merkez Bankası başekonomisti Asher Blass, İsrail’de ekonomik büyümenin çatışmalardan olumsuz etkileneceğini, gerilemenin boyutunun çatışmaların süresine bağlı olacağını kaydetti.

Yatırım şirketi Psagot’un başekonomisti Guy Beitor yaptığı değerlendirmede “İsrail’in girdiği çatışmanın uzun sürmesi ve ekonomide talebe ciddi zarar vermesi bekleniyor” dedi.

Tel Aviv’deki yatırım kuruluşu Meitav’ın başekonomisti Alex Zabezhinsky ise 60 gün süreceğini tahmin ettikleri çatışmaların maliyetinin 17 milyar doların üzerinde olacağına dikkat çekti.

Mühimmat ve yedek askerlerin seferber edilmesi, doğrudan çatışmaların maliyeti, maddi zararın tazmini, işletmelere ve ailelere yardım ödemeleri ve işsizler için tazminat İsrail’in ekonomisini önemli ölçüde sekteye uğratacak gibi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler