Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Irak’tan Türkiye’ye petrol akışı Ekim ayından önce başlamayacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ekim’de yapmayı planladığı Bağdat ziyareti öncesinde, Irak’ın kuzeyinden Türkiye’ye petrol akışının başlaması beklenmiyor.

Irak’tan Türkiye’ye petrol akışı Ekim ayından önce başlamayacak

Türkiye ile Irak arasında petrol krizi devam ediyor. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 2014 ile 2018 yılları arasında Türkiye’ye doğrudan yaptığı izinsiz petrol ihracatını gerekçe gösteren Uluslararası Ticaret Odası’nın (ICC)tahkim kararı sonrası Irak hükümetine 1.5 milyar tazminat ödemeye mahkum edilen Türkiye, 25 Irak’ın kuzeyinden petrol akışını durdurmuştu.  Nisan ayında ise Irak, ICC tahkim kararının uygulanması için ABD’deki federal mahkemeye başvurmuştu.

Konuyla ilgili Reuters’a konuşan iki kaynağa göre Irak’tan Türkiye’ye petrol akışı Ekim ayından önce başlamayacak.

Bu arada IKBY, boru hattı üzerinden Türkiye’nin Ceyhan Limanı’na petrol akışının durdurulmasından beri yaklaşık 4 milyar dolar kaybettiği de öğrenildi.

SOMUT ADIMLAR SONRASI ERDOĞAN GİDECEK

Aynı kaynaklar Erdoğan’ın ilkin Ağustos ayında yapmayı planladığı Irak ziyaretinde, bir anlaşmanın imza altına alınmasını istediği ancak şu ana kadar Bağdat tarafından somut adımların atılmaması üzerine meselenin çözümünün ağırdan gittiği de belirtti.

Yine kaynaklara göre Türkiye’nin istediği adımlardan biri de ABD’nin açtığı davanın durdurulması ve Erdoğan’ın ziyareti bu yüzden dolayı Ekim ayına kalmış oldu.

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler