Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Gözler ABD’nin enflasyon verisinde

Küresel piyasalarda, ABD'de bugün açıklanacak olan enflasyon verileri öncesinde yatırımcılar temkinli bir seyir izliyor. Aynı zamanda, bugün Fed yetkililerinin yapacakları açıklamalar da yatırımcıların odağında.

Gözler ABD’nin enflasyon verisinde

Küresel piyasalarda, ABD’de bugün açıklanacak olan enflasyon verileri öncesinde yatırımcılar temkinli bir seyir izliyor. Aynı zamanda, bugün Fed yetkililerinin yapacakları açıklamalar da yatırımcıların odağında.

 

 

ABD Merkez Bankası’nın (Fed), enflasyonla mücadele stratejisi hakkında devam edecek mi yoksa değişikliğe mi gidecek konusundaki belirsizlik, piyasalarda önemli bir rol oynuyor. Faizlerin ne kadar süreyle yüksek seviyelerde kalacağı konusundaki belirsizlik de hala devam ediyor.

 

Uzmanlar, bugün açıklanacak ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinin, Fed’in gelecekteki politikaları üzerinde belirleyici olabileceğini düşünüyor. Ayrıca, bugün Fed Başkan Yardımcısı Philip Jefferson ve Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee’nin farklı etkinliklerde yapacakları konuşmaların, bankanın yakın dönemde atacağı adımlar hakkında ipuçları verebileceğine inanılıyor.

 

Ekim ayında TÜFE’nin aylık bazda yüzde 0,1 ve yıllık bazda yüzde 3,3 artması bekleniyor. Analistler, bu verinin açıklanmasının ardından piyasalarda oynaklık artabilir.

 

Analistler, ABD Kongresi’nin federal hükümet bütçesini onaylayamaması durumunda hafta sonu kısmi bir hükümet kapanma riskine dikkat çekiyor. Uzun vadeli bir kapanmanın ekonomi üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini vurguluyorlar. ABD federal hükümetinin ekim ayındaki bütçe açığı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 azalarak 66,6 milyar dolara geriledi.

 

Moody’s gibi uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının ABD’nin “Aaa” olan kredi notunu teyit etmesine rağmen not görünümünü “negatif” olarak değiştirmesi, ABD hükümetinin mali gücüne yönelik riskleri gözetmeye devam ettiğini gösteriyor.

 

Yeni York Fed’in ekim ayı Tüketici Beklentileri Anketi, Amerikalıların kısa vadeli enflasyon beklentisinin yüzde 3,6’ya düştüğünü ortaya koydu. Bu arada, ABD hazine tahvil faizleri ve dolar endeksi istikrarlı seyrini korurken, Brent petrol varil fiyatı, talebin önceden düşünüldüğü kadar kötü olmayabileceğine yönelik işaretlerle dördüncü işlem gününde artış eğilimini sürdürüyor ve şu anda 82,6 dolardan işlem görüyor.

 

Dün yüzde 0,4 artarak 1.947 dolara çıkan altın fiyatları, şu anda önceki kapanışın yüzde 0,1 altında 1.945 dolardan alıcı buluyor.

 

Analizciler, ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in yüz yüze görüşeceği haberiyle önümüzdeki günlerde piyasalarda yön belirleyecek sinyallerin izleneceğini belirtiyorlar. Ayrıca, ülkedeki bilanço sezonunun devam etmesiyle hisse ve sektör bazlı dalgalanmaların artabileceği öngörülüyor.

 

New York borsasında dün, Nasdaq endeksi yüzde 0,22 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,8 değer kaybederken, Dow Jones endeksi yüzde 0,16 artış kaydetti. ABD endeks vadeli kontratları da yeni güne karışık bir seyirle başladı.

 

Avrupa borsalarında dün alıcılı bir seyir izlenirken, bugün bölge genelinde ZEW endeksleri ve büyüme verileri takip ediliyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler