Sosyal Medya

Borsa

Gelişen Piyasalar 2023’ü muhteşem kapattı—Çin’i  saymazsanız

Fonlar ABD’den çıkarken para yöneticilerinin daha yüksek getirili menkul kıymetlere olan ilgilerini yeniden keşfettiler. Gelişen piyasalara ilgi bu evrenin devi Çin'in çok fazla abartılan ekonomik toparlanmasının gerçekleşmemesine rağmen devam etti.

Gelişen Piyasalar 2023’ü muhteşem kapattı—Çin’i  saymazsanız

Gelişmekte olan ülke para birimleri, ABD’deki faizlerin düşeceği yönünde görünümünün yatırımcıların risk iştahını canlandırmasıyla son çeyrekte yükselişe geçip 2017’den bu yana en iyi yılını tamamladı.

MSCI para birimleri göstergesi, dolar karşısında %4,8 değer kazandığı yılın son işlem günü olan Cuma günü de yükseldi. Gelişmekte olan ülkelerin döviz cinsi tahvilleri son dört yılın en iyi getirisini elde ederken, hisse senetleri de iki yıllık düşüş serisini sonlandırdı.

Bu riskli varlık sınıfındaki coşku, yavaşlayan ABD enflasyonunun daha düşük borçlanma maliyetlerine yansıması ve büyümenin yavaş da olsa süreceği beklentisini yansıtıyor. Fonlar ABD’den çıkarken para yöneticilerinin daha yüksek getirili menkul kıymetlere olan ilgilerini yeniden keşfettiler. Gelişen piyasalara ilgi bu evrenin devi Çin’in çok fazla abartılan ekonomik toparlanmasının gerçekleşmemesine rağmen devam etti.

 

NWI Management CEO’su Hari Hariharan, “Gelişen piyasa performansı, ABD’de düşecek faizlerin ve yumuşayan doların gücünü bir kez daha gösteriyor” dedi. Gelişmekte olan piyasalardaki toparlanma dikkat çekici olsa da bu, “Çin’i kapının dışında bırakan bir ralli”.

 

FX, tahvil, hisse, CDS, hepsi  kazandırdı

 

Gelişmekte olan dünya borsaları %6,9 oranında kazanç elde ederken, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’in şirketlerini hariç tutan gösterge %20’nin üzerinde artış kaydetti. Yerel para cinsinden tahviller %6,3 ile 2020’den bu yana en iyi getirisini, dolar cinsinden borçlar %11 ile dört yılın en yüksek getirisini elde etti.

Gelişmekte olan piyasalara yönelik riski sigortalamanın maliyeti (CDS primi) de azaldı; 22 ülke arasındaki kredi temerrüt takasları ortalama 72 baz puan düşerek en son Eylül 2021’de görülen seviyelere geriledi.

Yine de JPMorgan Chase & Co. tarafından derlenen verilere göre gelişmekte olan piyasalardan 2023 yılında 28,7 milyar dolarlık çıkış görüldü; bu, art arda ikinci yıllık kayıp oldu. Ancak, çıkışlar nerdeyse tamamen çin kaynaklı.

Barings LLC’nin küresel devlet tahvili ve FX grubu başkanı Ricardo Adrogue, enflasyonla mücadele, büyüme ve ABD para politikasının 2024’te gelişmekte olan piyasalar için ana temalar olmaya devam edeceğini söyledi.

2024 için iyimser beklentiler

“Gelişen piyasaların geneli hala değer sunuyor” dedi, “özellikle Dolar Endeksinin ABD faiz oranlarıyla birlikte zirveye ulaşmış olabileceği bir dünyada.”

ABD Merkez Bankası’nın önümüzdeki yılın başlarında parasal genişlemeyi benimseyeceği yönündeki pozisyonlanmalar arasında, dolar bu yıl yaklaşık %3 kayıpla 2020’den bu yana en sert yıllık düşüşünü yaşadı. Bir çok uzmana göre önümüzdeki aylarda ABD para biriminin daha da zayıflaması olası.

Yine de Adrogue, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın yeniden seçilmesi dahil olmak üzere dalgalanma yaratabilecek jeopolitik riskler konusunda uyardı. “Başkan Trump’ın kazanmasının küresel anlamda yıkıcı olacağına şüphe yok” dedi. “Soru ne kadar yıkıcı olduğu.”

Aşağıda Gelişen Piyasalar için gelecek yılın neler getirebileceğine dair bazı görüşler yer almaktadır:

 

FX

 

GADT Raporlarımıza abone olmak ister misiniz?

Latin Amerika para birimleri bu yılın kazananı oldu ve öncülüğü dolar karşısında %25 oranında değer kazanan Kolombiya pesosu yaptı. Federated Hermes’in kıdemli portföy yöneticisi Jason DeVito, bölgesel üstün performansın devam etmesini bekliyor. “Latin Amerika’da genel olarak güçlü emtia fiyatlarından ivme görüyoruz, bunun nedeni muhtemelen Çin’in kamu teşviklerin artmasına paralel talep genişlemesi ve Latin Amerika merkez bankalarının enflasyonu ehlileştirmede devam eden başarısıdır” dedi.

DeVito, genel olarak gelişmekte olan ülkelerde merkez bankalarının güvenilirliğinin sağlam kaldığını ve bunun da risk primlerinin düşmesine yardımcı olduğunu belirtiyor. ABD faiz oranları yükselirken dahi, “dünya  çapından olgunlaşan para ve maliye politikalarının gelişen piyasa dövizlerinde yüksek getiriler sağladığını” söylüyor.

 

Tahviller

UBS’nin gelişmekte olan piyasa stratejisi başkanı Manik Narain, gelecek yılın yerel para birimindeki gelişmekte olan piyasa tahvillerinde yüzde 10’a varan büyük artışlar getireceğini öngörüyor. Narain, “Gelişen piyasaların enflasyonla mücadele döngüsünün olumlu bir bölümünde olduğunu görüyoruz” dedi. Enerji ve gıda fiyatlarını hariç tutan çekirdek enflasyon ABD’deki kadar hızlı düşmese de, bunun önümüzdeki birkaç çeyrekte gerçekleşeceğini düşünüyor.

 

Hisse senetleri

2023 yılının en iyi küresel hisse senedi performansı sergileyenler listesinde Sri Lanka ve Lübnan’ın da aralarında bulunduğu bazı beklenmedik isimler yer aldı. Franklin Templeton’daki gelişen piyasalar sermaye piyasaları başkanı Jason Xavier, müşterilere gelecek yıl “işlenmemiş elmaslar” olarak adlandırdığı piyasalara odaklanmalarını tavsiye ediyor. Xavier ayrıca Tayvan ve Güney Kore gibi teknoloji ağırlıklı ülkelerin yapay zeka konusundaki küresel çılgınlıktan faydalanmak için iyi konumlanmış olduklarını düşünüyor. Hindistan’ın da “demografik açıdan avantajlı nüfusunu” öne sürerek daha iyi performans göstermesini bekliyor.

 

 

Kaynak:  Bloomberg

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler