Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Fed/Waller: Banka İflaslarının Kredilerde Sıkılaşmaya Etkileri Konusunda Net Bir İşaret Yok

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, Silicon Valley Bank'ın batmasından bu yana kredi koşullarındaki değişikliklerin, Fed'in faiz artışları nedeniyle zaten devam eden finansal sıkılaşmayla uyumlu olduğunu ve henüz bankaların kredileri dağıtma ve fiyatlandırma şekillerinde önemli bir değişikliğe işaret etmediğini bildirdi.

Fed/Waller: Banka İflaslarının Kredilerde Sıkılaşmaya Etkileri Konusunda Net Bir İşaret Yok

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, Silicon Valley Bank’ın batmasından bu yana kredi koşullarındaki değişikliklerin, Fed’in faiz artışları nedeniyle zaten devam eden finansal sıkılaşmayla uyumlu olduğunu ve henüz bankaların kredileri dağıtma ve fiyatlandırma şekillerinde önemli bir değişikliğe işaret etmediğini bildirdi.

 

 

Norveç’te düzenlenen bir finansal istikrar konferansında yaptığı konuşan Waller, “Mart ayından bu yana bankaların uyguladığı kredi koşulları sıkılaşmış olsa da, şu ana kadar yapılan değişiklikler, Fed’in bir yıldan daha uzun süre önce faizleri artırmaya başlamasıyla birlikte bankaların yapmaya başladıklarına paralel” dedi.

“Bankacılık sektöründeki finansal zorlanmalar, meslektaşlarım ve benim para politikasının uygun duruşunu belirlerken yakından izlediğimiz bir faktördür” diye konuan Waller, “Eğer Fed, bankaların kredi koşullarını enflasyonu düşürme için gerektiğinden güçlü şekilde sınırlamaları olasılığını göz ardı ederse, politikayı daha fazla sıkılaştırabilir” dedi.

Ancak Waller, “Son dönemde bankacılık sektöründeki zorlanmaların kredi koşullarının sıkılaşmasını Fed’in faiz politikası aracılığıyla zaten yapmaya çalıştığından daha fazla yoğunlaştırdığı” şeklindeki endişelerin hala net olmadığını belirtti.

Waller’ın açıklamaları, bu hafta ABD faiz oranını sabit tutan Fed yetkilileri tarafından yapılan ilk açıklamalardır. Aynı zamanda, enflasyonu mevcut yüzde 4’ün üzerindeki seviyelerden merkez bankasının yüzde 2 hedefine geri getirmek için yıl sonuna kadar tahmin edilenden daha yüksek faiz artışlarına ihtiyaç duyacaklarını belirttiler.

Waller hazırlanan sunumunda yaklaşan Temmuz ayı Fed politika kararı hakkında yorum yapmasa da, yorumları, bu bahar yaşanan bir dizi bölgesel banka başarısızlığının, Fed faiz artışlarıyla aynı şekilde finansal koşulları sıkılaştırabileceği endişelerinden bir adım geri olduğunu gösteriyor ve Fed’in üzerine bir de faiz artışları eklemesi durumunda çok ileri gitme risklerini artırıyor.

 

 

 

foreks.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler