Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

EURO Bölgesi: Ekonomi daraldı, enflasyon iki yılın dibine düştü

Son ekim toplantısında faiz artırmayan Avrupa Merkez Bankası mevcut yüksek faizlerin gelecek aylarda da ekonomiyi yavaşlatmaya devam etmesini ve bu sayede iç talebin düşmesiyle enflasyonun da gerilemesini bekliyor.

EURO Bölgesi: Ekonomi daraldı, enflasyon iki yılın dibine düştü

Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat’ın verilerine göre bölge ekonomisi Temmuz-Eylül döneminde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,1 daraldı. Beklenti değişim olmaması yönündeydi. Ekonomi önceki yılın aynı çeyreğine göre ise yüzde 0,1 büyüdü.

2. çeyreğe ilişkin büyüme verisi ise güncellenerek yüzde 0,1’den yüzde 0,2’ye çıktı.

Almanya ekonomisi yüzde 0,1 daralırken Fransa ekonomisi yüzde 0,1, İspanya ekonomisi yüzde 0,3 büyüdü.

Son ekim toplantısında faiz artırmayan Avrupa Merkez Bankası mevcut yüksek faizlerin gelecek aylarda da ekonomiyi yavaşlatmaya devam etmesini ve bu sayede iç talebin düşmesiyle enflasyonun da gerilemesini bekliyor. Açıklanan büyüme verileri AMB’sının faizlerde bekleme yönündeki kararını destekler nitelikte.Buna rağmen, durum kötüleşse de Lagarde, faaliyeti canlandırmak için faiz indirimlerinden bahsetmenin erken olduğunu yine vurguladı ve yetkililerin enflasyon hedefini henüz tamamlamadıklarını belirtti. Piyasalar şu anda ECB’nin mevduat faiz oranının en az Nisan ayına kadar %4 olarak kalacağına bahis oynuyor.

AMB, bölge ekonomisinin 2023’tw yüzde 0,7, 2024’te yüzde 1, 2025’te yüzde 1,5 büyümesini bekliyor.

Euro Bölgesi’nde enflasyon iki yılın en düşük seviyesinde

Euro Bölgesi’nde Ekim ayı enflasyon verileri AMB’nin parasal sıkılaştırma adımlarının sonuç verdiğini gösteriyor.

Bölgede tüketici fiyatları Ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,9 arttı ve Temmuz 2021’den bu yana en düşük seviyeye indi.  Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yüzde 3,1 artması yönündeydi.

Aylık bazda Euro Bölgesi’nde açıklanan enflasyon Ekim’de yüzde 0,1’le beklenen yüzde 0,3’ün altında.  Manşet enflasyondaki düşüşe karşın Euro Bölgesi’nde çekirdek enflasyon daha kademeli bir düşüş eğiliminde. Çekirdek enflasyon Eylül’deki yüzde 4,5’ten Ekim’de yüzde 4,2’ye indi.

Foreks, Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler