Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Efsanevi hedge fon yöneticisi Ray Dalio, İsrail-Hamas savaşının yayılmasıyla dünya savaşı olasılığının artık yüzde 50 olduğunu söyledi!

Dalio, dünyanın en büyük hedge fonu olan Bridgewater Associates'ın milyarder kurucusu ve "Değişen Dünya Düzeni ile Başa Çıkma İlkeleri: Neden Uluslar Başarılı Olur ve Başarısız Olur" adlı kitabın yazarı. Birkaç yıldır ülkeler arasındaki ve ülkeler içindeki artan gerilimlere dikkat çekmekte.

Efsanevi hedge fon yöneticisi Ray Dalio, İsrail-Hamas savaşının yayılmasıyla dünya savaşı olasılığının artık  yüzde 50 olduğunu söyledi!

İsrail-Hamas çatışmasının diğer kanlı savaşları tetikleme tehdidi oluşturduğunu ve artık ABD ve Çin’i de içeren bir dünya savaşı patlak verme olasılığının %50 olduğunu belirtti. Ray Dalio, bu savaşın farklı türlerde bir dizi başka çatışmaya yol açma yüksek riski taşıdığı görüşünde. Aynı zamanda finans tarihçisi olan deneyimli yatırımcı, LinkedIn’de yayınladığı “Uluslararası Savaşa Doğru Bir Adım Daha” başlıklı yazısında, “Bu savaşın, birkaç farklı türde başka birkaç farklı yerde başka çatışmalara yol açma yüksek riski taşıdığı ve etkilerinin İsrail ve Gazze’deki etkilerinin ötesine geçmesi muhtemeldir” dedi.

“Bana göre, sınırlı çatışmalardan daha yaygın büyük güçleri içeren daha kontrolsüz sıcak bir dünya savaşına geçiş olasılıkları son iki yılda %35’ten yaklaşık %50’ye yükseldi” dedi.

Dalio, dünyanın en büyük hedge fonu olan Bridgewater Associates’ın milyarder kurucusu ve “Değişen Dünya Düzeni ile Başa Çıkma İlkeleri: Neden Uluslar Başarılı Olur ve Başarısız Olur” adlı kitabın yazarı. Birkaç yıldır ülkeler arasındaki ve ülkeler içindeki artan gerilimlere dikkat çekmekte. Son açıklamasında, ABD ve Çin’in “sıcak bir savaşın eşiğinde” olduğunu söylemişti. Şimdi İsrail-Hamas çatışmasının yayılması, ulusların askeri çatışmanın sınırını aşmasına yol açabilir.

Küresel güç kaymaları ve tarihsel döngüler konusunda bir uzman olan Dalio, İsrail-Hamas ve Rusya-Ukrayna çatışmalarını bir tür güç mücadelesinin parçası olarak çerçeveledi ve bu tür savaşların “sona kadar zalimce” olacağını ve “azalma yerine yayılma olasılıklarının daha yüksek olduğunu” söyledi.

“Eğer diğer ülkelere, en önemlisi büyük ülkelere yayılırlarsa, çok daha korkunç bir sıcak dünya savaşı olur” dedi. “Bana göre, İsrail-Hamas savaşı daha şiddetli ve kapsamlı bir uluslararası savaşa doğru atılmış diğer klasik, talihsiz bir adımdır.”

Dalio, bu iki savaşı yeni dünya düzenini tanımlayacak bir büyük güç mücadelesinin parçası olarak nitelendirmekte. Mevcut ABD ve Çin arasındaki gerilimlerin hala yönetilebilir olduğunu ve tam anlamıyla sıcak bir savaşa dönüşmeyeceğini söylüyor. Ancak doğrudan çatışmanın patlak verdiği ve ölümlerin artmaya başladığı bir durumun, “sınırlı sıcak savaş öncesi çatışmalardan vahşi bir Üçüncü Dünya Savaşı’na doğru geçiş yapmasının yolunu açacağını” ekleyerek.

Bridgewater’ın emekli başkanı, şimdi hedge fonun üç baş yatırımcısına resmi mentorluk yapıyor. Dünya liderlerineyse sükûneti koruma, savaşan ülkelerin müttefiklerinin fiziksel savaşa sürüklenmesine karşı koyma ve tırmanmayı önlemek için birlikte çalışma çağrısında bulundu.

Bussiness Insider

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler