Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin para politikası 2024: Faiz indirimi yerine kredi istikrarına destek

Çin Halk Bankası ve diğer finansal düzenleyiciler, ülkenin en büyük bankalarını ve varlık yöneticilerini gayrimenkul şirketlerinin tüm "makul" finansman ihtiyaçlarını karşılamaya çağırdı.

Çin para politikası 2024: Faiz indirimi yerine kredi istikrarına destek

Çin, yavaşlayan ekonomisini ve sıkıntılı emlak sektörünü desteklemek ve yeni yıla girerken kredi büyümesini dengelemek için faiz indirimlerini tamamlamış ve diğer yöntemlere yönelmeye başlamış olabilir.

Ülkenin ticari bankaları, pazartesi günü beş yıl vadeli mortgage referansı olarak kullanılan beş yıllık kredi prime oran dahil olmak üzere benchmark kredi faiz oranlarını korudu. Bu, Çin Halk Bankası’nın geçen hafta anahtar politika oranı olan orta vadeli kredi tesis oranını sabit tutmasının ardından genel olarak beklentilere uygun bir durumdu. Kredi faiz oranları, genellikle o oranın hareketlerini izler, ancak her zaman aynı yönde gitmez.

Jones Lang LaSalle Inc.’in Büyük Çin Başekonomisti Bruce Pang “Konut kredisi ve diğer kredi faiz oranlarında önceki indirimlerden dolayı LPR’ları daha fazla düşürmek için pek fazla alan yok,” dedi. “Kredi uzatma hızını koordine etmek ve hedeflenen sektörlere kredi desteğini artırmak, iç talebi genişletmek ve güveni artırmak için daha iyi bir yol.”

Bu odak değişikliği, geçen Cuma günü ortaya çıktı. Çin Halk Bankası ve diğer finansal düzenleyiciler, ülkenin en büyük bankalarını ve varlık yöneticilerini gayrimenkul şirketlerinin tüm “makul” finansman ihtiyaçlarını karşılamaya çağırdı. Bankaların kredi büyümesini bu noktadan itibaren gelecek yılın başına kadar koordine etmeleri gerektiğini belirterek, istikrarlı bir kredi genişlemesinin ekonomiyi destekleyebileceğini söyledi.

Bu toplantı, “daha düzgün bir kredi desteği hızını” işaret etti, dedi Pang. Kredi büyümesi genellikle yılın son aylarında daha yavaş olur, ardından bankalar ilk çeyrekte kredi hedeflerine ulaşmaya çalışırlar. Bu yıl, pandemi sonrası yeniden açılmanın etkisiyle ilk üç ayda kredi büyümesi güçlüydü, ancak o zamandan beri borçlanma talebi zayıf oldu. Pang’a göre “Ekonomik durum hakkında piyasada kendi kendini gerçekleştiren bir panikten kaçınmak için kredi rakamları Kasım ve Aralık aylarında daha iyi olacak.”

Bu yılın geri kalanında kredi büyümesini istikrarlı tutmaya teşvik etmenin yanı sıra, Çin Halk Bankası faiz indirimlerinden kaçınarak ekonomiyi desteklemek için başkaönlemler aldı.  Geçen hafta bir yıllık politika oranını değiştirmeyen Çin Halk Bankası, bu krediler aracılığıyla finansal sisteme 2016 sonlarından bu yana en fazla nakit enjekte etti.

Oversea-Chinese Banking Corp’da faiz stratejisti Frances Cheung “Likidite enjeksiyonları – nicel önlemler – ekonomik faaliyetleri canlandırmak için doğrudan faiz indirimlerine göre hala tercih ediliyor,” diyor. “Daha önceki aşırı ölçekli MLF operasyonları ile yetkililer, şu anda daha fazla likidite salınımı konusunda bekleyip görme yaklaşımını benimseyebilir, ancak RRR indirimi hala mümkün” diye de ekleyerek.

Aşırı ölçekli nakit enjeksiyonu, merkez bankasının yıl sonuna kadar bankalar için belirlediği rezerv gereksinimi oranını hala indirip indirmeyeceği konusunda tartışmalara neden oldu. Citigroup Inc. ekonomistleri, geçen haftaki hamlenin rezerv gereksinimi oranı kesilmesinin 2024’e kadar ertelenmiş olabileceğini söyledi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler