Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Bloomberg: Powell ve meslektaşları daha fazla parasal sıkılaştırma yapacak

Küresel ekonomi ve enflasyon şimdiye kadar şaşırtıcı bir şekilde faiz  artışı yağmuruna karşı dirençli olduğunu kanıtlarken, üst düzey merkez bankacıları…

Bloomberg: Powell ve meslektaşları daha fazla parasal sıkılaştırma yapacak

Küresel ekonomi ve enflasyon şimdiye kadar şaşırtıcı bir şekilde faiz  artışı yağmuruna karşı dirençli olduğunu kanıtlarken, üst düzey merkez bankacıları Çarşamba günü daha fazlasını  vaat etti.

Portekiz’in Sintra kentinde bir araya gelen Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ve İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, çok yüksek enflasyonu dizginlemenin tek bir yolu olduğunu söylediler.

Powell, AMB’nın ev sahipliğinde Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda’nın da dahil olduğu bir panelde, “Para politikası kısıtlayıcı olsa da, herhalde yeterince kısıtlayıcı değil ve yeterince uzun süredir de sıkılaştırma yapmamış olabiliriz” dedi.

 

Ne kadar  sürecek bu faiz furyası?

Çoğu Fed politika yapıcısının bu yıl en az iki kez daha faiz artırmayı tasarladığını kaydeden Powell, bu ayın başlarında FOMC’nin sıkılaştırmaya ara vermesinin ardından merkez bankasının iki ardışık toplantısında borçlanma maliyetlerini artırması için kapıyı açık bıraktı.

Lagarde, politika yapıcıların Eylül ayındaki bir sonraki toplantılarında ne yapacakları konusunda daha az kararlı olmasına rağmen, gelecek ay bir faiz artışının adete kaçınılmaz olduğunu öne sürdü. Bu arada Bailey, BOE’nin bu ay faiz oranlarını yarım puan artırarak yatırımcıları şaşırtmasının ardından enflasyonu %2’ye geri getirmek için gerekli olanı yapma sözü verdi.

 

BoJ guvernörü Ueda, trend enflasyonun %2’nin altında kalması nedeniyle Japonya’nın faiz oranlarının beklemede olduğunu vurgulayarak meslektaşlarından ayrıştı. Buna rağmen, BOJ’un gelecek yıl da fiyat artışlarının %2’nin üstünde seyredeceğinden emin olması durumunda para politikasında revizyon potansiyelinin altını çizdi.

Geçen yıl, Fed, ECB ve BOE, enflasyonu %2’lik hedeflerine geri getirmek için on yılların en agresif kredi sıkılaştırmasına giriştiler.

 

‘Merkez Bankaları biraz şaşkın’

Küresel  durgunluk korkularına rağmen, dünya ekonomisi şimdiye kadar kahramanca direndi. Ancak bedel olarak da enflasyon katılaşmaya başladı.

Eski Hindistan merkez bankası başkanı ve  IMF üst düzey yöneticisi Raghuram Rajan, “Genel olarak merkez bankacıları ‘Kararlıyız’ diyorlardı, ancak bence şimdiye kadar attıkları adımların çok az etkisi olduğunu görünce biraz şaşırdılar” dedi.

 

Bloomberg Televizyonu’nda konuşan Rajan, “Çekirdek enflasyona bakarsanız, evet, yıl içinde düştü, ancak MB hedeflerini üstünde istikrar kazanmış gibi görünüyor – ve endişe de bu” dedi.

Powell ve Fed meslektaşları, Cuma günü kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksine ilişkin Mayıs ayı verileri yayınlanınca enflasyonun gidişatı hakkında daha sağlam karar verebilecek.

 

Ekonomistler, büyük ölçüde benzin fiyatlarındaki düşüş nedeniyle, manşet enflasyonun Nisan ayındaki %4,4’ten %3,8’e yavaşlayacağı tahmin ediliyor. Ancak, Bloomberg  anketine katılan ekonomistlerin medyan tahminlerine göre, gıda ve enerji maliyetlerini hariç tutan çekirdek enflasyonun değişmeden %4,7’de kaldığı görülüyor.

 

Powell ne düşünüyor?

Powell, trend enflasyonun yüzde 2’ye düşmesinin 2025’e kadar olmayacağını söyledi ve enflasyon ne kadar uzun süre yüksek kalırsa, ekonomide yerleşik hale gelme riskinin o kadar arttığına dair endişelerini dile getirdi. “Zamanın geçişi burada bizim dostumuz değil,” dedi.

O ve Bailey, istihdam piyasalarının sıkılığına odaklandılar ve bunu hem ekonomi için bir güç kaynağı hem de enflasyon için  yakıt olarak tasvir ettiler. Powell, Fed’in eylemlerinin bir sonucu olarak bir durgunluğun mümkün olduğunu kabul etti, ancak bu onun temel senaryosu değil.

Paneldeki diğerleri daha ihtiyatlıydı. Bailey, BOE şu anda bir durgunluk öngörmüyor olsa da, “bu olasılığı çok dikkatli izlemeliyiz” dedi.

Sonunda, merkez bankacıları 1 numaralı hedeflerinin enflasyonu ehlileştirmek olduğunu açıkça ortaya koydular – bedel olarak da ekonomilerini daraltmayı göze almış görünüyorlar.

 

 

Kaynak:  Powell and Central Bankers See More Tightening as Economies Withstand Hikes

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler