Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Avustralya’da işsizlik yükselişte

Avustralya'da ekim ayında işsizlik oranları artış gösterdi, bu durum da aralık ayındaki olası faiz artırımı beklentilerini azalttı.

Avustralya’da işsizlik yükselişte

Avustralya’da ekim ayında işsizlik oranları artış gösterdi, bu durum da aralık ayındaki olası faiz artırımı beklentilerini azalttı.

 

 

Avustralya İstatistik Bürosu’nun açıklamasına göre, ekim ayında mevsimsel düzeltilmiş verilere göre işsizlik oranı, istihdamda yaşanan artışa rağmen yüzde 3,6’dan yüzde 3,7’ye yükseldi. Piyasalardaki beklenti de işsizlik oranının yüzde 3,7’ye çıkacağı yönündeydi.

 

İstihdamda kaydedilen artış, 55 bin kişiyle piyasa beklentilerinin neredeyse üç katı seviyesinde gerçekleşti. Analistler ise istihdamda 20 bin kişilik bir artış öngörmüşlerdi. Tam zamanlı istihdam 17 bin kişi artarken, yarı zamanlı istihdam ise 38 bin kişi arttı.

 

Ancak, işsizlik ve ücretlerdeki artışın Aralık ayında Avustralya Merkez Bankası’nın faiz artırımı yapmasını engelleyebileceği düşünülüyor. RBA’nın yeni yılın ilk toplantısında hareketini, Ocak ayında açıklanacak son çeyrek enflasyon rakamlarına göre belirleyeceği tahmin ediliyor.

 

RBA, geçen hafta faiz oranlarını Haziran ayından bu yana ilk kez artırdı ve enflasyon baskılarının dirençli kalması halinde daha fazla artış olasılığını açık bıraktı. Merkez bankası ayrıca 2024 ve 2025 enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize etti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler